Ambtenaren van de Europese Commissie zijn binnengevallen bij kantoren van Intel, Media Markt, DSG en PPR. Een nieuwe stap in het langlopende onderzoek van de EC naar de handel van Intel. Computable geeft een overzicht.
Wat is er gebeurd?
Ambtenaren van de Europese Commissie hebben een inval gedaan in het hoofdkantoor van Intel in München. Ook vestigingen van Media Markt, DSG (moederbedrijf van Dixons) en PPR (onder andere van de Franse winkels Conforma en Fnac) hebben bezoek gehad van de Europese Commissie.
Waarom?
Intel wordt verdacht van misbruik van zijn monopoliepositie. AMD diende in 2001 een klacht in bij de Europese Commissie waarin het Intel betichtte van illegale handelspraktijken. De klacht bestaat uit twee delen. Enerzijds zegt AMD dat Intel leveranciers, zoals Acer, kortingen geeft voor het gebruik van de processoren van Intel. Anderzijds zou Intel retailers, zoals Media Markt, kortingen geven als zij geen computers met processoren van concurrenten verkopen. AMD zegt daarom klanten te zijn misgelopen.
Hoe ziet die markt voor processoren er dan uit?
Intel domineert de markt, maar in oktober van dit jaar daalde het marktaandeel met 0,4 procent naar 76,3 procent. AMD heeft een marktaandeel van 23,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.
2001 is wel erg lang geleden. Is er in de tussentijd niets gebeurd?
Jawel, de Europese Commissie is in 2004 begonnen met een onderzoek naar de klacht over de afspraken met leveranciers. In 2005 viel de Europese Commissie ook al binnen bij kantoren van Intel en van computerfabrikanten, waaronder Dell.
Vorig jaar juli beschuldigde de Europese Commissie Intel officieel van illegale afspraken met computerfabrikanten. Intel zou computerfabrikanten kortingen geven als zij vooral chips van Intel in hun producten gebruiken. Ook zou Intel fabrikanten dwingen producten te vertragen of te annuleren waarin AMD-chips gebruikt worden.
In januari stuurde Intel een reactie op de officiële beschuldiging naar de Europese Commissie. In maart mag de chipfabrikant zich tijdens een hoorzitting verdedigen. Deze hoorzitting is niet openbaar. Blijkbaar wordt het onderzoek nu uitgebreid naar de afspraken die Intel zou hebben met retailers.
Is AMD nog bij het onderzoek betrokken?
AMD heeft de klacht ingediend bij de Europese Commissie en heeft geen invloed meer op het onderzoek. AMD geeft aan dat het ook niet meer weet dan wat het leest in de media. Wel is AMD één van de getuigen en wordt het bedrijf tijdens de hoorzitting in maart gehoord.
AMD is overigens wel blij met het onderzoek van de Europese Commissie. In een officiële verklaring noemt Giuliano Meroni, onder ander verantwoordelijk voor Europa bij AMD, de nieuwe invallen een belangrijke uitbreiding van het onderzoek.
Welke straf hangt Intel boven het hoofd?
De Europese Commissie kan Intel een boete opleggen van maximaal tien procent van de jaaromzet.
Wat is de reactie van Intel?
Het bedrijf zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. Intel heeft vertrouwen in de uitkomst van het onderzoek. De chipfabrikant zegt dat de markt normaal functioneert en dat de klant geen nadelen ondervindt.
Er gebeurde toch ook nog wat in Amerika?
In New York heeft openbaar aanklager Andrew Cuomo een onderzoek ingesteld naar antitrustpraktijken bij chipfabrikant Intel. Cuomo gaat onderzoeken of Intel het mededingingsrecht heeft geschonden in zijn concurrentiestrijd met AMD. Intel heeft de ontvangst van de dagvaarding inmiddels bevestigd en beloofd aan het verzoek van Cuomo te voldoen. De fabrikant is er zelf van overtuigd dat het binnen de grenzen van de wet opereert.