De EU moet zich meer bekommeren over de digitale veiligheid binnen het midden- en kleinbedrijf. Wil Europa zijn positie als een van de meest vooruitstrevende digitale economieën ter wereld behouden, dan moet de EU zorgen voor meer kennisoverdracht over digitale veiligheid. Dat vindt het Europese adviesorgaan Enisa.
De Europese Unie moet zorgen dat midden- en kleinbedrijven meer kennis overdragen over beveiligingsrisico’s en cybercriminaliteit. Alleen dan kan Europa zijn positie van vooruitstrevende digitalie economie behouden. Dat stelt de European Network and Information Security Agency (Enisa) een organisatie die de Europese Commissie en EU-lidstaten adviseert over netwerk- en informatiebeveiliging. Marco Thorbruegge van Enisa: "Bij veel EU-lidstaten ontbreekt het aan goede informatievoorziening over de beveiligingsrisico’s binnen het midden- en kleinbedrijf. Die groep is juist extra kwetsbaar en verdient meer aandacht."
Uit recente gegevens van het Europese onderzoeksorgaan blijkt dat in de helft van de EU-lidstaten geen kennisoverdracht over beveiligingsvraagstukken plaatsvindt tussen bedrijven. Minder dan een op de vijf lidstaten heeft een platform voor beveiligingsvragen opgesteld.
Enisa raadt lidstaten aan om belangrijke kennis over informatiebeveiliging te delen via seminars, trainingen discussieforums en e-mails. Daarnaast stelt de adviesraad dat ‘Brussel’ moet zorgen voor meer kennisoverdracht binnen de hele Europese regio.
Voorbeeld
Om aan te geven hoe noodzakelijk sturing door de EU is, neemt Enisa Groot-Brittannië als voorbeeld. Ondanks het adviesorgaan ‘Get Safe Online’ werd 44 procent van de midden- en kleinbedrijven het slachtoffer van cybercrime. Daarvan werd ruim een derde slachtoffer van virusaanvallen. Enisa benadrukt dat zonder het adviesorgaan de schade waarschijnlijk nog veel groter zou zijn.
Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken presenteerde eerder deze week onderzoek waaruit blijkt dat middelgrote en kleine bedrijven in Nederland hun ict-beveiliging niet goed op orde hebben.