Minister van Financiën Wouter Bos laat een aanbesteding voor nieuwe pc’s voor de overheid toch doorgaan, ondanks kritiek van veel Tweede Kamerleden. De aanbesteding lijkt volledig voorbij te gaan aan alle goede bedoelingen van de overheid voor wat betreft open source en open standaarden.
De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het plan van minister Bos van Financiën voor de aanbesteding van overheids-pc’s, zij het met veel kritiek omdat er geen ruimte is voor open source software op de te leveren machines. In plaats daarvan zal Microsoft de hoofdleverancier van de software zijn. De minister verantwoordt zich door te zeggen dat de plannen voor de aanbesteding dateren van vóór het Actieplan Open Standaarden van staatssecretaris Heemskerk, dat eind 2007 is aangenomen. Het aanpassen van het plan zou leiden tot vertragingen en hogere kosten.
Dit is een nieuwe tegenslag voor de aanhangers van open source bij de overheid. Eerder is de streefdatum voor volledige ‘openheid’ van de software al uitgesteld van 2012 naar 2014.
Voor een socialist het verkeerde signaal.
Wat is dit voor onzin dat er geen ruimte is voor open source software. Dat ze voor Windows gaan is tot daar aan toe, maar volgens mij hoeft het totaal geen probleem te zijn om voor de rest open source te nemen.
Tja, als Bos denk dat zij (de Staat) alle specialisten in huis heeft en kijkend naar het debat over de automatiseringsproblemen bij de belastingdienst, dan heb ik geen hoge pet op van de kennis en kunde van de dames en heren die ik daar aan het woord heb gezien. Laat staan dat er een goede vertegenwoordiging in de Tweede Kamer zit met enige met ‘knowhow’.
Er zijn altijd ict-oplossingen, voor welk probleem dan ook.
Zouden we ons niet drukker moeten maken over alle projecten bij de overheid, die ergens over gaan en waarbij er veel meer belangen op het spel staan, die nu mislukken/handenvol geld kosten ipv van dit gereutel van een paar monomane consultants en politci? ICT’ers bij de overheid hebben al genoeg echte problemen en projecten op hun bord om zich ook nog eens met dit soort hobbisme bezig te houden. Politici zadelen de ict’ers al genoeg op met allerlei andere “uitdagingen”.
We hebben er met een meerderheid voor gestemd dat deze man, goed in het uitgeven van andermans geld, dit soort beslissingen voor ons kan nemen.
Wat een gemiste kans, of moet ik zeggen wat een blunder. Wist U dat financiele gevolgen van mislukte ICT-projecten bij de overheid even groot zijn als de kosten van de gehele gehandicaptenzorg in Nederland?
In mijn organisatie gebruiken we op zeer grote schaal open source (700 gebruikers): Open Office en een Linux-patform van servers en thin clients. De kosten zijn hierdoor enorm gedaald en de betrouwbaarheid gigantisch verhoogd. Onze ICT-kosten zijn niet meer dan een procent van het budget. Wilt u hier meer van weten tik dan mijn naam eens in bij Google.
Een aanbestedingstraject duurt bij de overheid zo een jaar, als het gaat om een omvangrijke aanbesteding. Als je dat over moet doen, heb je als (overheids)bedrijf echt wel een probleem. Als de aanbesteding rond is, zijn de plannen ook al gemaakt voor vervolgtrajecten. Kortom als dit niet door zou gaan, heeft dat beroerde effecten. Ik begrijp dus de beslissing. De omslag naar open source is de overheid echt wel aan het maken, maar het is een mammoettanker. Volledig open source is overigens een utopie voor zware bedrijfskritische applicaties. Maar ‘volledige openheid’ zal wel een juridische term zijn om ook nog andere mogelijkheden open te houden.