In het artikel ‘SaaS goed voor de zaak?’ ging Mischa van der Vliet nader in op de factoren waarmee een organisatie rekening moet houden bij het werken volgens dit model. Hoewel hij volgens Sander Nijenhuis van Fortes Solutions daar een aantal zaken goed op een rijtje zet, is hij voor wat betreft het investerings- c.q. betalingsmodel niet volledig.
SaaS kan zoals Mischa van der Vliet stelt in ‘SaaS goed voor de zaak?’ inderdaad volledig als abonnement worden afgenomen, maar ook de meer traditionele benadering is mogelijk. Mijn bedrijf is er zo in geslaagd om diverse grote organisaties over te halen onze projectmanagementsoftware volgens het SaaS-model te gebruiken. De software wordt weliswaar als een service aangeboden, gehost en beschikbaar gestelt, maar het investeringsmodel is hetzelfde als grote organisaties gewend zijn. Ze betalen éénmalig een relatief groot bedrag voor de aanschaf van de licenties en daarna slechts een relatief kleine jaarlijkse bedrage voor onderhoud en hosting.
Dit model maakt het voor grote organisaties eenvoudiger om investeringsbeslissingen te doen. De flexibiliteit van een SaaS-model zorgt voor een snelle implementatie en een gegarandeerde beschikbaarheid, zonder de bekende risico’s en integratieproblemen die gepaard gaan met het inpassen van nieuwe software in een bestaande omgeving. Bijkomend voordeel van deze hybride werkwijze ervaren organisaties dat ze, indien gewenst, zonder grote investeringen nog altijd kunnen overstappen naar het zelf hosten van de software. Inmiddels werken meer dan tweeduizend mensen bij 25 grote organisaties op deze manier met onze software.
Ook in grote organisaties
Een ander punt dat de auteur aanroert is het feit dat Software as a Service (SaaS) tot op heden vooral succes boekte bij kleine en middelgrote ondernemingen. Grote organisaties zouden eerder de voorkeur geven aan het in eigen beheer houden van de software. Wij zien echter dat naarmate de introductie van nieuwe software meer en meer stuit op een complex implementatietraject waarbij veel afdelingen betrokken zijn, en formele aanbestedingen en goedkeuringen door diverse interne belanghebbenden aan de orde zijn, er meer interesse is in SaaS.
Door software via een SaaS-model af te nemen worden deze hindernissen omzeild en kunnen gebruikers sneller en zonder complicaties aan het werk met nieuwe software. Het al dan niet beschikken over een goed geoutilleerde IT-afdeling, met kennis op niveau, is daarbij dus geen drijvende factor meer. Onze software, Principal Toolbox, wordt binnen veel organisaties altijd erg enthousiast ontvangen maar kan formeel niet altijd direct een plaats vinden binnen zo’n organisatie, bijvoorbeeld omdat het bedrijf midden in een herstructurering zit of omdat er geen IT-resources beschikbaar zijn in verband met een grote ERP-implementatie. Door de software nu als dienst af te nemen kan zo’n organisatie toch snel met de software aan het werk, en zijn gebruikers en IT-afdelingen dus flexibeler. Bovendien kunnen ze later altijd nog overstappen naar het zelf hosten indien gewenst.
Beveiliging en beschikbaarheid van de gegevens worden nog als potentiële showstoppers genoemd, maar inmiddels mag toch wel gesteld worden dat de datacenters waar de software draait in veel gevallen een hogere beveiliging en beschikbaarheid kennen dan de bedrijfseigen systemen.
Sander Nijenhuis, directeur Fortes Solutions