Vorige week vond in Orlando de Citrix Summit 2008 plaats, hét jaarlijkse evenement waar partners en werknemers van Citrix worden bijgepraat over nieuwe producten en strategieën. Een inspirerend evenement dat onmisbaar is voor elke zichzelf respecterende Citrix-partner. Zo ook voor Qwise. Nieuws was er genoeg tijdens deze dagen, maar de belangrijkste boodschap was toch wel dat Citrix nóg breder, geïntegreerder en strategischer de markt in gaat. Enige jaren geleden was Citrix nog een bedrijf dat één product voerde, Presentation Server, en daarmee het leven van veel systeembeheerders vereenvoudigde: gegevens en applicaties centraal. De centralisatiegedachte heeft zich duidelijker in de IT-markt doen gelden en dat is logisch. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de IT-omgeving: meer functionaliteit en mobiliteit, 'always-on', betere beveiliging. De enige manier waarop dit beheer(s)baar blijft is om zoveel mogelijk uniform en centraal in te richten. SAN, virtualisatie, PDA's, internet, datacenters: de adaptatie hiervan komt voort uit die sterker wordende centralisatiegedachte.
Waar het stopt weet niemand, maar het is wel zeker dat er de afgelopen jaren meer van beheerders wordt verwacht. De techniek wordt geavanceerder, de eisen van de organisatie zijn hoger geworden en de afhankelijkheid van IT groter. De beheerder moet steeds meer een specialist zijn om alles goed draaiende te houden. Met specialisatie is niets mis, in tegendeel, maar het leidt onherroepelijk tot eilandvorming. Met alle negatieve gevolgen van dien, onder andere dat er meer wordt gekeken naar 'hoe houd ik mijn eilandje onder controle' in plaats van het bedrijfsbelang en bovenliggende strategie voorop te stellen. Organisaties zien meer en meer het belang van IT voor de ontwikkeling van hun zaken of dienstverlening. De CIO (of vergelijkbare rol) is de laatste jaren zeer sterk in opkomst. Er wordt vaker op strategisch niveau nagedacht en beslist over IT. Voor deze 'opvoedende' taak is trouwens ook een mooie rol weggelegd voor consultants en resellers.
De IT-leveranciers worden op hun beurt beter in het opbouwen van een breed portfolio met verschillende oplossingen, de vele overnames die we in de afgelopen jaren zien, zijn daar tekenend voor. Ook daar schuilt het gevaar van eilandjes. Functionaliteit en mogelijkheden genoeg, maar zit u, de klant, daarop te wachten? Het brengt namelijk ook meer beheer met zich mee en nieuwe specialisaties. Behalve… wanneer de leverancier ervoor zorgt dat de diverse componenten zó goed samenwerken, vanuit één raamwerk, dat extra functionaliteit eenvoudig geïntegreerd kan worden in bestaande beheertaken. Leveranciers worden zich daar steeds meer van bewust, ook Citrix heeft dat laten zien op de Summit. Een ontwikkeling die wij als systemintegrator van harte toejuichen.
Wordt integratie het nieuwe toverwoord, na centralisatie? Zullen de IT-eilanden komende jaren naar elkaar toegroeien? Het moet haast wel, want dat is de enige manier om IT beheerbaar te houden terwijl de vraag naar meer functionaliteit, beveiliging en snelheid blijft toenemen.