De onderhandelingen over een nieuwe cao bij Getronics PinkRoccade zijn opgeschort. De vakbonden zijn het niet eens met de handelswijze van de automatiseerder om de hoogte van de franchise bij de pensioenregeling zonder inspraak te laten bepalen. Zij zeggen dat de werkgever zijn cao-afspraken niet nakomt.
De vakverenigingen vinden dat Getronics PinkRoccade zich niet houdt aan de afspraak in de bestaande cao over de rol die de bonden spelen bij de pensioenregeling. De automatiseerder heeft namelijk aan het bestuur van het SVG-pensioenfonds (SVG: Stichting Voorzieningenfonds Getronics) gevraagd een besluit te nemen over de hoogte van de franchise 2008 zonder overleg met de bonden. De vakbondbestuurders stellen echter dat zo’n besluit door de cao-partijen moet worden genomen; SVG is slechts uitvoerder. Zij hebben daarom de onderhandelingen over een nieuwe cao opgeschort.
Herroepen
De vakorganisaties wachten eerst op een schriftelijke verklaring van Getronics PinkRoccade, waarin de werkgever de in hun ogen verkeerde beslissing herroept. Zij wijzen erop dat veranderingen in de franchisebepaling van invloed zijn op de hoogte van het salaris van werknemers. Een typisch cao-onderwerp dus, dat in de onderhandelingen thuishoort, zeggen de bonden. De vakbonden hebben hun leden geïnformeerd en wachten ook hun reacties af.
Franchise
Pensioenfranchise is het gedeelte van het loon waarover werknemers geen pensioen opbouwen, maar op hun 65-ste een AOW-uitkering ontvangen. Dit deel is geen standaardbedrag; de hoogte ervan wordt in de cao vastgelegd. Een lagere franchise betekent bijvoorbeeld nu meer pensioenpremie betalen (zowel werkgever als werknemer), maar later een hogere uitkering.
Rust in de tent
Bob Bolte, bestuurder van FNV Bondgenoten, begrijpt niets van de houding van Getronics PinkRoccade. De onderhandelingen voor een nieuwe cao startten al op 5 december vorig jaar. "Het is een turbulente tijd: er staat een deel van het bedrijf te koop, de integratie met KPN ICT Services staat voor de deur, en KPN zelf voert ook nog een zware reorganisatie uit. Dan mag je verwachten dat de werkgever snel een nieuwe cao wil en het meest gebaat is bij rust in de tent en niet bij moeilijke pensioenverhalen. De directie begrijpt zelf ook wel dat het voor vakbonden moeilijk is om hun been terug te trekken als de zeggenschap in het geding is."
CNV Dienstenbond meldt dat het probleem over de SVG-regeling al tijdens het uitwerken van de huidige cao in 2006 boven kwam drijven. Volgens de vakbond heeft de werkgever ondanks toezeggingen dit sindsdien niet duidelijk geregeld met het pensioenbestuur. Volgens de CNV is het niet alleen zaak van bevoegdheid geworden, maar nog meer van vertrouwen. "Al anderhalf jaar worden we als bonden aan het lijntje gehouden over deze zaak en nog steeds is het probleem niet opgelost", schrijft bestuurder Nico Passchier aan zijn leden.