Vorige week werd ik aangehouden door een agent. Ik was in mijn auto aan het bellen met mijn mobieltje. Honderddertig euro. Verder zei de agent mij gedag en voegde er aan toe: “Zo, dan ga ik mij nu inschrijven om te gaan staken.”
Terwijl de politie (terecht) staakt, hoor ik ook ict'ers, die gemiddeld meer dan twee keer zo veel als een gemiddelde agent verdienen, steen en been klagen. Maar ict'ers staken niet, die veranderen gewoon van baan.
Eens in de zo veel tijd laait de discussie weer op. De ict'er verdient te veel of te weinig.
Belonen heeft vaak niet met prestatie maar met schaarste te maken. Er is een te kort aan ict'ers, dus dan verdienen of krijgen ze veel. Er zijn bedrijven die voor het maken van een simpele website meer dan 100 euro per uur vragen. Een website bouwen, mijn neefje van acht kan dat. Overigens klaagt mijn neefje ook dat hij te weinig zakgeld krijgt.
Wat je vaak ziet dat als je beloning onevenredig hoog is ten opzichte van je prestatie er vanzelf een partij komt die het goedkoper doet. Of ze komen hierheen (lees: de Polen) of het werk verdwijnt (lees: India).
Mijn eerste vakantiebaantje was bij de Kaasfabriek, schimmel van de kaas poetsen voor drie gulden vijftig per uur. Veel te weinig natuurlijk. De fabriek bestaat inmiddels niet meer. Die hebben ze verhuisd naar Polen.
Tegenwoordig verdien ik ook te weinig. In ieder geval om mijn boetes te kunnen betalen.
Volledig met je eens als je echt vind dat ITers teveel betaald krijgen.
Het overgrote deel heeft als minimale eis een flinke leaseauto (zonder bijtelling : de baas moet compenseren), minimaal 2x modaal salaris, een 32 urige werkweek en minimaal 4 weken vakantie aaneengesloten plus nog wat overige eisen, terwijl ze nog geen regel code hebben geklopt, laat staan dat ze daar een (al dan niet aan elkaar verzonnen) CV tegenover gezet hebben die hun eis ook maar enigszins rechtvaardigt. Ik loop nu ruim 10 jaar mee in de IT en ik blijf me nog steeds verbazen.
De nederlandse ITer is arrogant en lui geworden. Straks wordt het piepen omdat de nederlandse ondernemers het ook spuugzat zijn, en dat zit er echt aan te komen.
Beste Richard. Het klopt dat veel IT’ers goed betaald worden. Arrogant en lui? Misschien wel, maar ze krijgen het wel voor elkaar om goed betaald te worden. Als je dat lukt dan heb je het ook verdiend! Ze hebben gewoon goed onderhandeld. Vraag & aanbod…ooit van gehoord? Als jij zo principieel bent, lever dan lekker een deel van je salaris in zou ik zeggen.
Sorry Richard, maar je slaat de plank geheel mis. Natuurlijk zijn er van die mindere goden onder ons, maar het merendeel van de mensen om mij heen zijn minstens 40 uur in touw, de bijtelling wordt niet gecompenseerd en naast de eerder genoemde 40 uren worden we ook verwacht deel te nemen aan allerhande ‘buitenschoolse activiteiten’ en ook nog eens onze kennis op hoogte te houden. Al die extra’s zonder extra betaling of compensatie in uren.
Zoals gezegd: ze zullen er zijn, maar om nu te spreken over ‘het overgrote deel’… dat gaat me te ver.
Verder is het stukje van de heer Spoelstra weer zo dun als het ijs dit jaar in de sloten was…. jammer weer een gemiste kans.
@RichardB: “.. dat ITers teveel betaald krijgen .. terwijl ze nog geen regel code hebben geklopt” Dus elke IT’er is een coder? Ook geldt dat, net zo min als 1 zwaluw geen zomer maakt, maakt 1 dooie mus geen ..
Het is inderdaad vraag/aanbod en dus schaarste. Gelukkig houden bedrijven zich aan hun budgetten; naar mijn idee gaat al het “simpele” werk inderdaad naar landen als India. De toverwoorden zijn outsourcen en off shoren; zo kan een NL bedrijf diensten aanbieden die 3x onder de nederlandse prijs liggen.
De ICT’ers krijgen het zwaarder de komende jaren, daar ben ik van overtuigd!
ICT’ers krijgen teveel en dan gaan vergelijken met agenten, klinkt mij een beetje als appels en peren in de oren, andere opleidingseisen etc.. etc..
En teveel verdienen? Volgens mij bevindt de ICT zich in een van de weinige beroepsgroepen waar de afgelopen jaren niet zoveel zo niet niks was bijgekomen en wel steeds meer wordt verwacht.
Duidelijk wel is dat de schrijver van het stukje meer dan genoeg verdiend.
Mijn neefje van 5 had ook zo’n stukje op papier kunnen zetten
Alhoewel er zeker een kern van waarheid in zit, wordt hier wel vergeten dat IT-infrastructuren steeds complexer en gevoeliger worden.
Daarnaast zijn bedrijven in steeds grotere mate afhankelijk van IT.
Het gevolg is dat een IT’er die de verkeerde beslissingen neemt ook grote schade kan aanrichten – en voor een grotere verantwoordelijkheid mag natuurlijk best meer betaald worden (waar je dan zeker een bepaalde professionaliteit van mag terugverwachten).
Dit is iets dat je kan vergelijken met de luchtvaart; een ervaren piloot krijgt geen 200k per jaar betaald omdat hij zo hard moet werken – tenslotte vindt de meerderheid van bijv. transatlantische vluchten op de automatische piloot plaats.
Het gaat erom dat de piloot, wanneer de motoren uitvallen, de juiste beslissingen neemt – van hem wordt juist in dat soort situaties de juiste expertise en professionaliteit verwacht en daar wordt de piloot naar betaald. Niet naar de uurtjes dat het toestel op de AP vliegt.
“Er zijn bedrijven die voor het maken van een simpele website meer dan 100 euro per uur vragen”
Normaal gesproken sla ik dit soort belachelijke opmerkingen in de wind, maar dit is weer even zo’n druppel die de emmer doet overlopen. Je hebt websites en Websites. Ik wens je neefje van 8 heel veel succes met grote implementatie trajecten voor websites/intranetten/extranetten en de nodige koppelingen tussen verschillende mid- en backoffice systemen.
Over outsourcing naar India, veel bedrijven komen daar al weer op terug. Iets met communicatie ofzo 😉
Dan nog even de opmerking over “Arrogant en lui” en gebrabbel over onderhandelingen. De meeste IT’ers die ik ken hebben geen leaseauto, werken standaard 40 uur per week (welke cao ;)) en hoor ik niet zeuren als er van ze gevraagd wordt om elke avond over te werken om deadlines te halen (iets met schaarste anyone?). En dan natuurlijk wat hier boven al is gemeld over buitenwerkse activiteiten, bijscholing, etc. Ook dit komt nog eens boven op die inmiddels 48 urige werkweek.
Ik vind het niet vreemd dat de gemiddelde IT’er aan het onderhandelen slaat en meer verdiend dat de 8 tot 4 ambtenaar….
Volgens mij is de essentie dat als je agent wordt, je dat over 40 jaar nog kan zijn, terwijl als je it-er wordt, je binnen de kortste keren weer op straat kan staan. Dit is een uiterst volatiele sector. Nu groeien ff de bomen tot in de hemel, maar over tien jaar zijn er misschien hier wel weer 50.000 it-ers minder.
Inderdaad; vraag en aanbod, maar ook (on)zekerheid.
Verder is de hele discussie over inkomen natuurlijk belachelijk, maar iets zegt me dat dat ook de bedoeling was… 🙂
Ik begreep dat een gemiddelde politieagent 1600 euro netto in de maand krijgt. Dat is geen slecht salaris voor een ambtenaar op MBO-niveau en ruim boven modaal
Ik verdien nu alleen meer omdat ik niet meer prive rijd in mijn lease-auto (en daardoor geen bijtelling meer heb)