Het is de ultieme droom voor elke (ex-)Legofanaat: lego-achtige blokjes die als je ze aan elkaar klikt, aan een computer doorgeven wat je zojuist gebouwd hebt. De Amerikaanse uitvinders van dit wonderspul zochten naar een gebruiksvriendelijke manier om 3D-constructies in een computer in te voeren.
Een onderzoeksgroep van de Carnegie Mellon Universiteit in het Amerikaanse Pittsburgh heeft een soort intelligent Lego ontwikkeld. Wie met de plastic ‘Posey‘-onderdelen een constructie bouwt, bouwt daarmee tegelijkertijd aan een virtueel model in de computer. Het model spiegelt realtime de bewegingen die je maakt met het fysieke model.
Draadloos verzenden via ZigBee
De buitenkant van de bouwblokken is voorzien van sensoren, die via lichtsignalen meten aan welk blokje ze onder welke hoek zijn vastgeklikt. Binnenin elk onderdeeltje zit een chip verborgen voor de signaalverwerking. Het resultaat van die berekeningen wordt via de draadloze zendtechniek ZigBee naar de computer verzonden.
Eductief speelgoed
De onderzoekers hebben Posey ontwikkeld omdat ze op zoek zijn naar een speelsere en gebruiksvriendelijkere manieren om 3D-constructies in een computer in te voeren. De toepassingen van Posey zijn legio: niet alleen kan de wetenschap er baat bij hebben (bijvoorbeeld voor het weergeven van moleculaire structuren), maar ook als educatief speelgoed zou Posey geen slechte ogen gooien.