Meer dan tweederde van de Europese markt van software voor enterprise resource planning (erp) was in 2006 in handen van de vijf grootste erp-leveranciers. De markt groeide bovendien dat jaar met 7 procent.
De vijf grootste leveranciers van erp-software hadden in 2006 bij elkaar 69 procent van de Europese markt in handen. De grootste erp-leverancier in Europa was dat jaar SAP, op de voet gevolgd door Oracle, Sage, Microsoft en Infor. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau IDC, meldt de site Logistiek.nl. Erp-systemen stellen bedrijven in staat zaken als geld, voorraden, mensen en machines te beheren.
De erp-markt is behoorlijk in opkomst. De onderzoekers vonden dat de markt in 2006 groeide met ongeveer 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarbij keken ze vooral naar het aantal licentie- en onderhoudscontracten. Als reden voor de groei noemt IDC verbeterde economische omstandigheden.
De leveranciers bieden hun oplossingen voor enterprise resource planning steeds vaker aan via het internet. Het on-demand segment groeide met maar liefst 63 procent in 2006, hoewel het nog steeds een klein deel van de markt is. De onderzoekers hebben hoge verwachtingen van de on-demand erp-markt.
Wat ik niet begrijp is dat de gedoodverfde opvolger van ERP bijna nergens wordt toegepast. Ik spreek dan over EAI (Enterprise Application Integrator). Een robuust product van b.v General Electric wordt in de gehele BeNeLux slechts door twee bedrijven daadwerkelijk gebruikt: Arbo Unie en Shell.
Onbegrijpelijk dat het bedrijfsleven nog steeds met ERP zaken aan elkaar knoopt i.p.v. EAI, vooral omdat er voor iedere verbinding een eigen connector tussen de twee machines moet worden ontworpen. Men heeft daardoor net zoveel connectors als dat er gekoppelde processen zijn en ziet de infrastructuur eruit als een spinneweb.
EAI staat echter centraal waardoor men slechts 1 connector per gekoppelde machine nodig heeft naar EAI; infratechnisch blijft dit beperkt tot een ster.
Mijn conclusie is dat het bedrijfsleven na het milleniumprobleem en de invoering van de Euro, niet meer wenst te investeren in de ontwikkeling van zijn proces-automatisering.
Naar mijn mening is dit het logische gevolg van het blind achter analisten aanlopen en klakkeloos overnemen van de bedrijven uit de rechterbovenkant van de zogenaamde magische kwadranten. De analist rapporten zijn verworden tot “self-fulfilling prophecies” waar de grote leveranciers hun positie kopen in de rapporten ten koste van de meer innovatieve bedrijven. Ik wil dan ook aan de koper een oproep doen om zijn gezonde verstand te gebruiken en zelf onderzoek te doen.
Meer over dit onderwerp in mijn blog-item “Do IT vendors have to buy analyst ratings? I suggest they do – if they want to survive” te vinden op http://www.gridshore.nl/2008/01/31/do-it-vendors-have-to-buy-analyst-ratings-i-suggest-they-do-if-they-want-to-survive/
Een interessant onderzoek over de gevolgen van ERP, The Trouble with ERP, is in het najaar van 07 gepubliceerd door MIT/Sloan Management Review (http://sloanreview.mit.edu/smr/issue/2007/fall/01/) , eind conclusie, ERP is de nieuwe legacy, dat resuleert in nieuwe monolitische software complexen, niet geschikt voor de steeds sneller veranderende omgeving en vernietiging van investeringen in IP en systemen. Tenslotte het ambitie niveau van de meeste ERP implementaties worden nooit gehaald (zie DuPont met meer dan 1 miljard USD aan ERP implementaties) en men is blij als het systeem operationeel is (just slamm the system in). Vervolgens kijkt men verwachtingsvol uit naar de ‘Second Wave’ die gemiddeld 7 jaar op zich laat wachten, ondertussen wordt de bedrijfsstrategie jaarlijks bijgesteld. Resultaat de ERP systemen zijn niet (meer) geschikt om de gewijzigde bedrijfsstrategie en veranderde bedrijfsprocessen. M.a.w. ERP is waste of money!
Inderdaad jammer dat het credo ‘Nobody gets fired for choosing …’ klakkeloos wordt gevolgd.
Als laatste: bestaat er wel ERP of kunnen we beter spreken van, op zijn best, DRP (Departemental Resource Planning)