Het computersysteem van de Belastingdienst voor de huur- en zorgtoeslag heeft meer dan het dubbele gekost dan de 38 miljoen euro die voor het project was begroot. Dat staat in een rapport van de Algemene Rekenkamer dat vandaag wordt gepresenteerd in de Tweede Kamer.
De Rekenkamer tikt de Belastingdienst opnieuw op de vingers omdat het grote fouten heeft gemaakt bij de invoering van een gezamenlijk ict-systeem voor zorg- en huurtoeslag. Het ict-budget is ruim twee keer hoger (78 miljoen euro) dan het vooraf geraamde bedrag van 38 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer dat vandaag wordt gepresenteerd aan de Tweede Kamer. De inhoud van dat rapport lekte eerder uit naar de Telegraaf.
De problemen bij de Belastingdienst zijn ontstaan door de grote politieke druk om vanaf 1 januari 2006 de huur- en zorgtoeslag uit te betalen door dezelfde dienst. Die datum was politiek belangrijk omdat daarop het nieuwe zorgstelsel is ingegaan. De Rekenkamer concludeert dat de Belastingdienst zich aan de opdracht heeft vertild omdat de dienst naast de toeslagsystemen met twee andere grote ict-projecten bezig was. Het rapport spreekt van ‘noodoplossingen’ die niet goed functioneren waardoor ruim 50.000 mensen hun geld niet op tijd uitbetaald kregen. De rekenkamer zegt dat hoewel het om ‘slechts’ een groep van 1 procent van de rechthebbenden op de toeslagen ging, dit leidde tot grote publieke commotie en duizenden klachten.
De invoering van het zorg- en huurtoeslagensysteem bij de Belastingdienst en andere grote overheidsprojecten op ict-gebied kwamen vaker in opspraak naar aanleiding van onderzoek van de Rekenkamer. Overschrijding van budgetten en beveiligingsproblemen lijken een terugkerend probleem bij grote ict-projecten van de overheid.
Jan Kees de Jager kondigde eerder aan dat hij een compleet nieuw ict-systeem laat bouwen en de aanvragen voor huurtoeslagen eenvoudiger maken wil. De Algemene Rekenkamer wil pas op de bevindingen ingaan als het rapport aan de Tweede Kamer is gepresenteerd.