Microsoft werkt aan een applicatie die werknemers moet monitoren. Sensoren meten de hartslag, lichaamstempratuur en bloeddruk. Managers kunnen zo het stressniveau van de werknemer in de gaten houden.
Microsoft ontwikkelt software waarmee bedrijven het welzijn en de productiviteit van werknemers kan meten. Het bedrijf heeft daartoe een patent aangevraagd bij het Amerikaanse patentbureau. Verwacht wordt dat het patent binnen een jaar aan Microsoft wordt toegekend.
Draadloze sensoren meten de hartslag, lichaamstemperatuur, bloeddruk en beweging van de werknemer. De software kan zo het stressniveau van de werknemer berekenen. Vergelijk het met een leugendetector. De informatie wordt vergeleken met een standaardprofiel dat gebaseerd is op het gewicht, leeftijd en lengte van de werknemer. Managers kunnen zo zien hoe het gaat met de werknemer en of deze hulp nodig heeft.
Bij piloten wordt een dergelijke monitoring al vaak gebruikt. Het is voor het eerst dat dergelijke software gemaakt wordt om ingezet te worden in kantooromgevingen. Vakbonden zijn bang dat werkgevers de software kunnen gebruiken om ontslag te rechtvaardigen.
Als mijn werkgever dit zou gebruiken zou ik per direct ontslag nemen.
Volgens mij slaat de meter bij jou al door…
Gestresst???
Hihi….
Maar ja het moet niet gekker worden, dadelijk is het zoiets van “Microsoft takes over the control….”.
Het past wel binnen de cultuur van ons controlelandje…..
Je vraagt je soms af wat men er mee wil bereiken met bepaalde software.
Maar zoals Cruijf al zei, elk nadeel heb zijn voordeel en omgekeerd.
Ik vraag me af wat hiervoor de aanleiding is. Zijn werknemers bij Microsoft niet mondig genoeg om zelf aan te geven wanneer ze niet lekker in hun vel zitten? Te weinig ruimte voor persoonlijke aandacht?
De enige manier waarop dit goed is te implementeren is volgens mij door gegevens anoniem te verzamelen. Dit voorkomt dat er aan deze gegevens consequenties voor iemand’s baan kunnen hangen (iets wat anders bijzonder moeilijk te voorkomen is geloof ik), terwijl het tegelijkertijd wel laat zien welke afdeling/projectgroep wat extra aandacht verdient.
Dit past helemaal in het tijdsbeeld van totale controle over de mens. Uiteraard door uw leidinggevende, die op zijn/haar beurt ook weer wordt gecontroleerd. 1984 is al lang begonnen en iedereen vindt het wel best. Vanaf een bepaald jaar zullen nieuwgeborenen wel standaard worden ingeent met een (RFID)nano-chip… Uiteraard onder het mom “voor u en onze veiligheid”.
Misschien wederom een correctie- een patentaanvraag wil niet per definitie zeggen dat ze eraan werken…