In Nederland wordt deze week de 100 miljoenste kilo aan afgedankte ict-apparatuur hergebruikt. Om die mijlpaal te vieren krijgt minister Jaqueline Cramer van volkshuisvesting ruimtelijke ordening en milieubeheer (VROM) een glazen tulp aangeboden die volledig is gemaakt van gerecyclede beeldbuizen van monitors.
Deze week wordt in Nederland de 100 miljoenste kilo aan ict-apparatuur hergebruikt. Sinds 1999 regelt brancheorganisatie Ict~office de inzameling en het hergebruik van afgedankte ict-apparatuur. Dat is ondergebracht bij de stichting Ict~milieu. Via de gemeentelijke milieustraat en verzamelpunten in het land komen de apparaten terecht bij Sims Recycling Solutions in Eindhoven. Daar wordt dit jaar naar verwachting rond de 23 miljoen kilo afgedankte ict-apparatuur ingezameld. Van de apparaten die Ict~Milieu inzamelt wordt 97 procent hergebruikt, daarmee wordt de wettelijke doelstelling van 75 procent ruimschoots gehaald. Na een uitgebreid verwerkingsproces (zie video) blijven uiteindelijk drie hoofdbestanddelen over waaronder ijzer, kunststoffen, glas en gemalen elektronica (printplaten, moederboards). Vanuit die elektronica worden na omsmelting (dat gebeurt elders) edelmetalen gewonnen zoals koper, zilver, platinum en goud.
Omslagsysteem
Producenten en leveranciers van ict-apparatuur zijn wettelijk verplicht om via een omslagsysteem voor de verwerking en hergebruik van hun apparaten te betalen. Er wordt een marktaandeel berekend van het aantal nieuwe apparaten dat de leverancier op de markt brengt. Aan de hand van die gegevens betaald de leverancier een bedrag dat evenredig is aan het aantal kilo’s apparatuur dat het op de markt brengt. Dit jaar zal de verwerkingsprijs van een kilo ict-apparatuur rond de 29 eurocent uitkomen. Die prijs is afhankelijk van de transportkosten, de verwerkingskosten en de prijs die voor de restmaterialen zoals ijzer, koper, en kunststof op de fluctuerende wereldmarkt wordt betaald. Rekenvoorbeeld: Een bedrijf dat een marktaandeel van 10 procent heeft (in kilo’s) betaalt dus 2.300.000 keer 29 cent. Dat is 667000 euro voor de recycling van zijn producten.
Voorlichting
Ict~office heeft berekend dat momenteel zo’n 70 procent van de afgedankte ict-apparatuur in het hergebruik-circuit terecht komt. De overige 30 procent zijn oude computers, beeldschermen, printers of telefoons die op zolder of in de schuur blijven staan en niet worden aangeboden bij de milieustraat. Ict~milieu heeft plannen voor een grote publiekscampagne om consumenten bewust te maken van het belang van inzameling en hergebruik van ict-apparatuur. Zeker nu ict-apparaten steeds kleiner worden is het gevaar dat ze in de vuilnisbak belanden steeds groter, terwijl ict-apparatuur gratis kan worden ingeleverd bij de milieustraat. Belangrijke redenen om ict-apparatuur in te zamelen en te recyclen zijn uitputting van fossiele grondstoffen en milieubeheer.