Volgens Michael Widjaja van Accenture zullen de eerste Nederlandse bedrijven, die hun online diensten terugbrengen naar de desktop, een ‘killer’ in huis hebben. Na de Rich Internet Application (RIA) heeft nu de Rich Desktop Application (RDA) de toekomst.
Widjaja, senior executive bij Accenture, denkt dat 2008 het jaar van de RDA gaat worden. Momenteel bieden de meeste online bedrijven hun diensten nog aan via een Rich Internet Application. Zo’n applicatie opereert in de browser en ziet eruit als een gewone website. Voorbeelden van RIA zijn internetbankieren of online winkels. De gebruiker moet zijn browser openen en naar de website van het bedrijf navigeren om in de applicatie terecht te komen. Sinds de komst van web 2.0 is er gelukkig wel het een en ander verbeterd aan de gebruikerservaring, maar het evenaart nog niet het gemak van een gewone desktopapplicatie.
Evolutie
De volgende stap in de evolutie van webapplicaties moet daar verbetering in brengen. De RDA is een nieuwe belangrijke stap in de ontwikkeling van webapplicaties sinds de komst van ‘fat clients’ in de jaren negentig. "Fat clients waren gewone applicaties waarmee de gebruiker contact kon leggen met de informatiesystemen van een bedrijf", vertelt Widjaja. "Deze applicaties boden een intelligente gebruikersomgeving en konden zelfstandig informatie verwerken en opslaan, tot het moment dat het naar de bedrijfsapplicatie verstuurd werd via het netwerk. Het nadeel van de fat client wordt duidelijk op het moment dat je een versie-update wilt doorvoeren." Op alle clientcomputers moet dan een nieuwe versie geinstalleerd worden.
"Na de fat client kwam de thin client", gaat Widjaja verder. "Dat waren webpagina’s waarop de gebruiker informatie kon invoeren en bewerken. Een nadeel ten opzichte van de fat client was dat gegevens altijd naar de bedrijfsapplicatie gestuurd moesten worden voor controle. Die moesten na verzending nog gecontroleerd worden en bij een fout weer teruggestuurd naar de gebruiker." De huidige generatie webapplicaties, de Rich Internet Applications, loste dat probleem op. "De RIA’s kunnen de gegevensverwerking zelf controleren en bieden ook een prettigere werkomgeving dan de op pagina’s gebaseerde thin clients." Een belangrijk probleem bleef echter onopgelost: de gebruiker is nog steeds afhankelijk van de internet browser en verbinding om de applicatie te gebruiken.
Terug naar de desktop
De nieuwe ontwikkeling is nu de Rich Desktop Application. RDA brengt webapplicaties terug naar de desktop. De gebruiker opent RDA’s direct vanuit het besturingssysteem in plaats vanuit de browser, zoals bij RIA. De browser is zelfs helemaal niet meer nodig. Dat biedt veel voordelen, zegt Widjaja. "Gebruikers vinden het niet prettig om gevoeilige gegevens in te typen in hun browser. Een aparte applicatie geeft een veiliger gevoel."
Omdat de RDA lokaal wordt opgeslagen, is het programma ook offline beschikbaar. Als de toegang tot internet tijdelijk niet beschikbaar is, blijft de applicatie te openen. Gebruikers hoeven zelf geen updates meer te installeren: die worden automatisch gedownload.
Platforms
Voor de ontwikkeling van RDA is inmiddels een aantal platforms beschikbaar. De meest gebruikte platforms zijn Google Gears en Adobe Integrated Runtime (AIR). Nieuwkomer op de markt is Windows Presentation Foundation (WPF) van Microsoft. Ook is er een java-variant. Widjaja denkt dat elk platform zijn eigen voordelen heeft. "AIR biedt veel features. WPF zal een geducht concurrent worden, in ieder geval in de Windows-omgeving.
Widjaja verwacht dat RDA vooral toegepast zal worden in bedrijfssystemen voor crm en erp. "Maar ook online winkels en banken kunnen er gebruik van maken. Mensen zullen slechts een beperkt aantal applicaties willen installeren, dus de eerste bedrijven die met RDA komen zullen een killer in huis hebben."
Ik lees veel populaire termen, maar volgens mij is dit een klok en klepel verhaal…
@ Martin
hmmm, nee. Deze meneer vertelt eigenlijk met heeeel veeel woorden dat je een webapp ook buiten de context van je browser kunt draaien en evt integreren in je ‘desktopbeleving’
Voor een voorbeeld van dit soort initiatieven, zie Mozilla Prism: http://mozillalinks.org/wp/2007/10/prism-mozillas-take-on-desktop-web-apps/
Het zal mischien gaan werken voor een bank met zijn internet bankier applicatie, maar zeker niet voor winkels. Ik gebruik zoveel verschillende winkels dat ik er niet aan moet denken om daar allemaal een icoontje voor op mijn desktop te hebben, laat staan voor elke winkel iets te moeten installeren. Tenzij we komen tot een universele virtuele winkel waarin alle webwinkels (of iig een heleboel) in te vinden zijn, dus 1 applicatie waarin ik de artikelen van meerdere winkels kan vinden, dan heeft het mischien wel toegevoegde waarde.
Edwin van Asch (www.systemation.nl)
Sinds jaar en dag heb je al, ActiveX, Java Applets, Shockwave/Flash
Ik denk alleen dat b.v. Google Gears het leven van WebApp ontwikkelaars alleen wat makkelijjker maakt.
Methodes zoals AJAX vond ik juist zo goed aan Web 2.0 omdat ze juist NIET iets achterlaten en toch heel erg interactief zijn.
Een RDA laat iets achter, dat brengt resource consumption, veiligheids risico’s en verwarring (heb ik deze web app nog nodig) met zich mee.
Tenzij er 1 standaard framework komt voor RDA’s die door Firefox en I Explorer worden ondersteund lijkt het mij geen grote stap voorwaarts.
@ allen:
wordt wakker, dit is het al oude Lotus Domino-verhaal, in een nieuw jasje: Notes 8, dus regelrechte reclame, en dat zo kort na de LotusSphere.
Niet verwonderlijk, Accenture is wereldwijd IBM Software Group’s belangrijkste business partner, tientallen miljoenen dollar IBM-software omzet worden jaarlijks door Accenture positief beinvloed.
Vind ik wel wat hebben, ik vulde afgelopen week mijn kinderopvang belastingformulier op internet in, en dan laad je een klein invulprogramma lokaal op je computer. Dat is veel beter, want ik zal niet zo gauw mijn sofinummer en salaris direct op een webpagina zetten. Het enige wat ik nooit weet is als ik een paar dagen later de rest van het formulier invul, of ik dan nog de laatste programmaversie heb, dus zo’n RDA zou moeten helpen. Ik wil best ook wel een lokale bank en Amazon.com- of Bol.com-programaatje hebben.
eBAy, Salesforce.com en NasDAQ zijn een paar bedrijven die al betas ontwikkelen op RDA, ziet er erg goed uit! Zouden potentieel de killers van de volgende generatie kunnen worden. Zie: http://desktop.ebay.com/
De echte killer zou natuurlijk komen van het bedrijf dat een RDA aanbiedt waarbij je zelf (voortbordurend op SOA en composites) uit een selectie van webservices van willekeurige andere bedrijven het perfecte local virtual shopping centre kan neerzetten op je desktop.
Je start de RDA, selecteert in welke categorie je een product zoekt en de RDA laadt vanaf internet via webservices de catalogi van de top 20 winkels in jouw regio of webwinkels. Uiteraard met alle relevante prijsvergelijkingen en andere diensten.
In de huidige technology cyclus heeft de RDA zeker waarde. Als we straks allemaal thuis een x gigabit aansluiting hebben, zullen er mogelijkheden komen om in plaats van Windows of MacOS een thin operating system (enkel een hardware abstraction layer) te draaien op een PC ter grootte van een iPod, met daar bovenop een of meerdere RDAs als vervanging van het huidige operating system.
Vandaag Windows, morgen maar eens Linux. Operating-system-as-a-service so to speak. Met alle gevolgen en problemen van dien. Windows-licenties per dag of zelfs per uur huren 🙂
Maar aangezien we nog steeds mensen zijn, zal na verloop van tijd de RDA van features uit zijn voegen barsten waardoor er yet another alternative nodig is om die problemen weer te boven te komen.