Zeker een kwart van de verkochte iPhones wordt vermoedelijk illegaal gebruikt, in elk geval op de Amerikaanse markt. Dat wil zeggen dat de software is gekraakt, zodat het op een ander netwerk kan worden gebruikt.
Apple heeft exlusieve overeenkomsten met telecomaanbieders gesloten, waardoor de toestellen formeel niet op een ander netwerk kunnen worden gebruikt. In de VS heeft AT&T dat alleenrecht. Ook in Europa zijn veel gekraakte toestellen in omloop, met name in landen waar het toestel nog niet te koop is.
Volgens analist Toni Sacconaghi van Bernstein Research zijn 1,45 miljoen iPhones niet terug te traceren tot AT&T. Analisten dachten tot dusverre dat hooguit 20 procent van de toestellen gekraakt was.
Als Apple eind 2008 10 miljoen iPhones heeft verkocht, zou AT&T 30 procent van zijn geprojecteerde omzet misloop. En dus zegt Sacconaghi dat Apple zijn strategie wellicht beter kan herzien.
Tot dusverre heeft Apple via updates geprobeerd het kraken tegen te gaan, maar het is vechten tegen de bierkaai. Vanuit Hong Kong worden zelfs al SIM unlockchips aangeboden. Die koppel je aan je SIM kaart, waardoor de iPhone ‘denkt’ dat er een geactiveerde AT&T simkaart aanwezig is.
Ook de nieuwste systeemsoftware 1.1.3 is alweer gekraakt.