Op 1 maart 2006 is in de gemeenteraad van Amsterdam een amendement aangenomen naar aanleiding van de evaluatie en afronding van Open Source pilots en de verlenging van het raamcontract met Microsoft. In dit amendement wordt aan het College van B&W gevraagd een business case te presenteren voor de begroting van 2007, waarin beschreven wordt hoe om te gaan met het beëindigende contract met Microsoft voor kantoorautomatisering (per oktober 2008).
Er waren een aantal opties beschikbaar om open source producten te implementeren binnen de ICT omgeving van de gemeente Amsterdam. Voorbeelden daarvan zijn een werkplek met een closed source operating system met daarop open source applicaties, een open source frontend met een closed source backend enzovoorts. In totaal werden maar liefst zeventien varianten gedefinieerd.
Door middel van een scoringsmethodiek is uiteindelijk de beslissing genomen om een nieuwe ICT omgeving te ontwikkelen die volledig (dus frontend én backend) op open source producten is gebaseerd. Daarnaast is besloten om de nieuwe omgeving volledig naast de bestaande omgeving op te bouwen en, stapsgewijs, werkplekken naar de nieuwe omgeving te migreren.
Omdat voldoende kennis en expertise op het gebied van open source producten niet aanwezig was binnen de gemeente Amsterdam, is onder andere aan Ictivity gevraagd ondersteuning te verlenen. Ictivity heeft het technisch ontwerp van de open source omgeving vervaardigd in samenwerking met een netwerk architect van Novell.
Open Source is altijd geassocieert met complexe regels vanaf een promt. Dat is intussen al lang verleden tijd en toch nog niet bij iedereen bekend. Om echt de competitie met Closed Source oplossingen aan te kunnen is laagdrempeligheid in beheer vandaag de dag een absolute noodzaak. Het project Open Amsterdam bewijst dat het kan. Een omgeving van duizenden werkplekken faciliteren met Open Source programmatuur zonder onnodige complexiteit in beheerbaarheid, continuiteit en werkbaarheid. Het onderhouden van die omgeving vergt zeker niet meer dan in een tradtionele omgeving. Het beheer is zelf eenvoudiger dan de traditonele oplossing omdat het vanuit de praktijk is opgebouwd door mensen uit de praktijk. En er is geen enkel bedrijf met zo’n grote wereldwijde 24 op 24 uur supportorganisatie met gedreven medewerkers als OpenSource.
De eerste reacties bij de Gemeente Amsterdam zijn zeer positief. De dektop wordt als prettig ervaren en alle benodigde functionaliteit wordt geleverd. "De nieuwe werkplek is vooral heel rustig aan de ogen, kleuren en lettertypes geven veel meer rust dan ik gewend was, het is een heel helder beeld." Een reactie die aangeeft dat er meerwaarde zit in OpenSource waar je niet als eerste aan denkt. Wij van Ictivity zijn er trots op dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan dit project. Het brengt ons in de eerste wagon van de trein die langzaam op gang kwam maar intussen niet meer is te stoppen.
Kijk voor meer informatie op www.ictivity.nl