Vijf miljard wordt er per jaar verspild aan mislukte ict-projecten bij de overheid, zegt de SP. Daarom opent de partij een meldpunt voor ict-verspilling op zijn website. Mislukte ict-projecten bij de overheid kunnen hier gemeld worden.
De SP opent een meldpunt voor ict-verspilling. Hier kunnen mislukte ict-projecten worden gemeld. SP-kamerlid Arda Gerkens hoopt op deze manier genoeg informatie te krijgen voor een parlementair onderzoek naar ict-projecten bij de overheid die mislukken. Ze zegt mail te krijgen van medewerkers uit de ict-sector die melden dat hun werkgevers expres hoge offertes en rekening aan de overheid sturen, omdat die overheid ‘van toeten nog blazen weet’.
De SP denkt dat er jaarlijks 5 miljard euro wordt weggegooid aan ict-projecten die op niets uitdraaien. Een voorbeeld dat de partij noemt, is P-Direkt. Dat systeem moest de salarisadministratie voor alle ministeries stroomlijnen. "Het project mislukte, maar in plaats van te stoppen, werd er doorgemodderd, omdat niemand gezichtsverlies wilde lijden. Schade: 100 miljoen euro", schrijft de SP op zijn website.
zie
www. gemeenteanalyse. nl nu online
met aanmeldingen voor demonstraties, uitleg en specifieke aanbevelingen voor uw gemeenteraadsfracties.
www. gemeenteanalyse.eu (vertalingen in voorbereiding in de loop van 2008)
Zodat de Antillen en andere EU landen ook een kijkje kunnen nemen in Nederland.
Beste Ada,
Heb je wel goed nagedacht over je initiatief?
Realiseer je je dat je met jouw initiatief riskeert dat aanbestedenden partijen het wapen van negatieve publiciteit voor hun concurrenten aanwenden om zo een offerte te winnen?
Uit nieuwsgierigheid: Hoe onderscheid je nu verhalen van medewerkers die hun werkgever een loer willen draaien? Of zogenaamde medewerkers die een concurrent willen frustreren?
ingaande op de opmerkingen van Robert Mekking: Je gaat er hier van uit dat alles openbaar gemaakt wordt. Dat hoeft per definitie niet zo te zijn.
Onderscheid in meldingen kun je maken door zorgvuldig informatie te vergaren en niet blind te varen op een enkele opmerking/verhaal.
Ik vindt het een goed initiatief, het is per slot van rekening gemeenschapsgeld dat wellicht beter besteed kan worden dan aan niet haalbare/uitvoerbare ict doelen.
Mislukte projecten zijn al mislukt (koe in de kont), wellicht beter om dreigende mislukkingen te signaleren.
Werk zelf binnen de overheid en voorspel wel als dit aanslaat de overheidsinstanties weer een hoop tijd en geld zullen spenderen om niet op dit lijstje te verschijnen. Dat lijkt op zich goed maar is lang niet altijd het geval. ‘Wij’ als overheid zijn van ‘ons’zelf al erg goed in alleen plannen schrijven en jaren wikken en wegen om vooral maar geen buil te vallen. Er moet ook gewoon eens wat gedaan worden, en waar gewerkt wordt vallen spaanders.
Komt er overigens ook een meldpunt voor projecten die goed zijn gegaan en inmiddels bakken met geld besparen?
@ Ronald Leer:
Noem er eens drie…
Ik vind de lijst een goed initiatief.
Al maak ik mij inderdaad ook wel zorgen over de mogelijkheid dat overheidsinstellingen alleen maar meer geld zullen verspillen om maar niet op de lijst terecht te komen. Op deze manier kaart de SP wel een mogelijk ernstig probleem aan. De lijst zal inzicht moeten verschaffen in de daadwerkelijke ernst van de problematiek en zo hopelijk dienen als eye-opener.
Bij ernstige gevallen van budgetverspilling zullen in het vervolg dan hopelijk de nodige spreekwoordelijke koppen rollen.
Misschien is het wel een indicatie dat de overheid nog veel te weinig investeerd in haar medewerkers. Als positivo pleit ik ervoor om in plaats van een mislukkingen meldpunt nu juist de geslaagde overheidsprojecten onder de loep te nemen. Minder goed bedeelde diensten kunnen zo leren welke vragen er in een project gesteld moeten worden.
Weer een prachtig initiatief….Gaat de SP dan ook onderzoeken waarom deze ICT projecten mislukken??? Of wil ze alleen maar weer ten strijde trekken tegen een branche waar ze goedkoop willen scoren??
Ik hoop dat ook de SP beseft dat het allergrootste deel van de ict-projecten mislukt of financieel uit de klauuwen loopt vanwege constant veranderende wensen en voorwaarden die van de overheid gesteld worden. En dan spreek ik nog niet eens over alle nutteloze, bemoeizuchtige en betuttelde wetten die, mede door de SP, ingediend worden en in de uitvoering afgewenteld worden op ict-oplossingen.
Tip: Ga nu toch eens met zijn alle nuttig werk doen daar in Den Haag. Vreemd dat de burger zijn vertrouwen aan het verliezen is…..
Ik vind het jammer dat er op deze wijze weer naar ict wordt gekeken.
Ten eerste is de Tweede Kamer vaak zelf opdrachtgever van wijzigingen in de systemen en wordt er niet, nauwelijks of te laat geluisterd naar de uitvoeringsorganisatie wat het gevolg is van die voorstellen.
Ten tweede denk ik dat het de term mislukte ict-projecten in relatie tot het genoemde bedrag enorm overtrokken is. In bijgevoegd link kun je kijken welke grootschalige projecten er binnen de overheid nu lopen. Opgeteld blijf je dus ver weg van genoemd bedrag.
http://www.minbzk.nl/actueel/kamerstukken?ActItmIdt=108762
Projecten met een ICT-component die impact hebben op organistorische wijzigingen of procesaanpassingen brengen kosten met zich mee. Die kan en mag je niet over ??n kam met alleen maar ICT-uitgaven scheren.
Met andere woorden: overtrokken reactie van de SP, die inderdaad weer een hoop extra werk met zich mee brengt en die ook ambtenaren en de ingehuurde externe krachten tijd en vooral (veel) geld kost (inclusief de kosten van de kamerleden zelf).
Mogelijk kan er inderdaad meer aandacht besteed worden om goede ambtenaren te stimuleren om te blijven en dat er veel beter van de interne kennis en kunde gebruik gemaakt wordt die reeds aanwezig is. Daaarnaast helpt ook een goede definitiestudie van een probleem (of een wetsaanpassing). Vaak is een organistorische ingreep beter dan een ICT-aanpassing.
Een verantwoordelijke ICT-er binnen de overheid.
SP staat toch voor: “Socialistische Partij”,
of was het nu “Socialistische Projecten”,
volgens mij probeerd de SP gewoon ‘zieltjes te winnen’.
Mislukte ict-projecten bij de overheid kunnen hier gemeld worden
–
En wat precies willen ze nu uiteindelijk daar mee bereiken?
Meer kiezers zodat ze extra SP-zetel kunnen bemachtigen in de kamer?