Dankzij de nieuwe standaard Semantics of Business Vocabulary and Rules (SBVR) is het mogelijk bedrijfsapplicaties te maken zonder programmeerwerk. Nederland heeft erg veel energie gestoken in dit onderwerp en eist dan ook de eer, en afgeleid werk, op. Op 31 januari is de eerste conferentie.
Op 11 december 2007 heeft de Object Management Group SBVR geaccepteerd als standaard voor het beschrijven van bedrijfsprocessen in een natuurlijke taal. Dit is eerder geroepen: toen Cobol veertig jaar geleden in zwang kwam en later toen UML (Unified Modeling Language) door de OMG als standaard is uitgeroepen. Beide pogingen zijn mislukt; er is geen ‘business-medewerker’ die met een van tweeën aan de slag gaat. Volgens prof. dr.ir. Sjir Nijssen waren Cobol en UML gedoemd te mislukken, omdat ze uitgaan van een computertaal en niet van een natuurlijke taal. Nijssen is directielid van het adviesbureau op het vlak van kenniskunde PNA Group.
Hij vindt het moedig van de OMG dat deze erkent dat UML niet aan de verwachtingen voldoet en vervangen dient te worden door SVBR.
Veel kennis in huis
Nijssen heeft in de jaren zeventig al NIAM ontwikkeld (Natuurlijke taal Informatie Analyse Methode) dat later is uitgebreid naar CogNIAM (Cognition Enhanced NIAM). Beide zijn een voorloper van SBVR. Hij vertelt dat Joost van Griethuysen, destijds werkzaam bij Philips, zich toen al sterk heeft gemaakt voor het opstellen van bedrijfsregels in een natuurlijke taal binnen ISO-verband. Op dit moment is er een werkgroep van Nederlanders en Belgen in oprichting om SBVR en ISO nader tot elkaar te brengen.
"Nederlanders hebben in de loop der jaren heel veel werk verzet om zo ver te komen. In het verleden – met Simula 67 (een simulatieprogrammeertaal) en objectoriëntatie als voorbeelden – heeft Europa het fundamentele ontwikkelingswerk gedaan en gingen de ondernemende Amerikanen er met hoogwaardige banen vandoor. We willen het met SBVR niet zo ver laten komen. Dan gaat het niet alleen om de eer, maar ook om te laten zien dat we in Nederland heel veel kennis in huis hebben. Met SBVR is het bijvoorbeeld mogelijk om alle wetteksten logisch te beschrijven. Maar het geldt natuurlijk ook voor (complexe) bedrijfsapplicaties. Daar is menig adviesuurtje aan verbonden; dat moeten we niet aan onze neus voorbij laten gaan."
Conferentie
De eerste conferentie is op 31 januari op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Meer informatie op: http://www.pna-group.nl/downloads/Conferentie_Kennisstandaard_31-01-2008.pdf.
Het werd hoog tijd dat kennis beschreven wordt op een wijze die voor iedereen toegankelijk is. Dit is een hele belangrijke stap voorwaards. Dit kan de Nederlandse samenleving veel tijd en geld besparen, door het voorkomen van onnodige verwarring.