Servervirtualisatie krijgt de laatste jaren weer veel aandacht. Met producten als Xen, Virtuozzo en VMware kun je een enkele server laten doen alsof het meerdere servers zijn. Nieuw is dat niet. In de jaren 60 was dit een standaard procedure op het mainframe.
Nieuw is wel dat dit nu ook op goedkopere servers gedaan wordt. Aangezien een gemiddelde server het grootste deel van de tijd niets anders staat te doen dan stroom te trekken en de omgeving op te warmen, kunnen hiermee aardige besparingen in beeld komen. Zeker als je bedenkt dat stroomprijzen de komende jaren zienderogen zullen stijgen.
Het voordeel van servervirtualisatie is vooral te zien bij het inrichten van ontwikkel- en testomgevingen. Daar moeten namelijk snel en flexibel veel servers worden ingericht, die heel vaak erg weinig staan te doen. Servers komen via virtualisatie sneller beschikbaar doordat geen hardware aangeschaft en geplaatst hoeft te worden, en dat kan de doorlooptijd van een project natuurlijk aardig verkorten.
Maar er zijn ook nadelen. Virtualisatie vergt een veel beter beheer, bijvoorbeeld van de capaciteit. De simpelste vorm van capaciteitsmanagement was in het verleden: iedereen een eigen server. Dat dit als methode werkte, was een van de succesredenen van pc's. Hadden we eindelijk ieder zijn eigen spul, wat gelukkig niet trager werd omdat anderen er gebruik van maakten, maakt virtualisatie weer een einde aan deze voordelen. Er moet weer gedeeld worden, maar zonder goed capaciteitsmanagement zult u voor onaangename verrassingen komen te staan.
Ook configuratiebeheer wordt door virtualisatie op zijn kop gezet. Vroeger wist je waar elke server stond. Nu kan die server door je hele datacenter zwerven, of zomaar worden gekloond. Dat maakt beveiligingmaatregelen gebaseerd op de fysieke plaats van je spullen niet eenvoudiger. Ik heb al verhalen gehoord van mensen die zomaar een virtuele server kwijt zijn geraakt. Help!
Mijn favoriete ‘one-liner' bij deze technologie is dan ook: "the better your four-wheel drive, the further out you get stuck!".
Centralisatie/Decentralisatie.. je ziet inderdaad dat steeds weer komen en gaan. Zo zie je meer methodes/technieken golfbewegingen maken in populariteit.
Omgekeerde redenatie: “ik heb processortijd over, dus ik moet virtualiseren”. Neen, het is het teken dat er een irrationele overcapaciteit is op de pc/server. Door te gaan virtualiseren gaat het stroomgebruik van een server niet omlaag en zullen de stroomkosten niet verminderen. De grap is dat om te virtualiseren er een grotere, krachtigere machine nodig zal blijken die natuurlijk weer moet worden aangeschaft.
Op een bepaald moment dient een bedrijf te gaan besluiten of het toch niet eens tijd is om een park van 50 servers te vervangen met 1 grote krachtige server die gemaakt is om meerdere virtuele machines te draaien of flexibel kan worden gepartitioneerd. Dit hoeft niet perse een mainframe te zijn.
Let wel: virtualisatie is een mooi concept maar dient, net als zoveel andere zaken, op de juiste manier te worden ingezet.
Server-virtualisatie is alleen geschikt bij een serverpark waarin veel (of bijna alle) servers capaciteit over hebben. Dan is er wel wat te winnen bij het passend maken van de verzameling ijzer. Maar dat kon ook al door de applicaties gewoon anders over servers te verdelen.
In omgevingen waar je al met load balancing of soortgelijke trucs 1 taak door meerdere servers uit laat voeren, gaat de performance penalty van virtualisatie (waar ik je helemaal niet over hoor) *juist* weer heel hard meetellen door de grotere omvang.
Je voorbeeld van de four wheel drive sprak me zeer aan. zo’n zes jaar geleden heb ik in de Westelijke Sahara niet alleen het meeste gemak gehad van die ene 4×4 in ons konvooi, maar inderdaad ook de meeste last!
Het gebruik maken van servervirtualisatie op goedkopere servers, brengt ook meer risicos met zich mee. Voor standaard applicaties is dit geen issue, maar zodra het mission critical applicaties betreft wel. VMware is dan ook uitstekend in te zetten bij mission critical applicaties. Niet alleen capaciteitsplanning wordt in dit kader belangrijk maar ook Performance management. Vandaag de dag zien we dat veel ICT beheerders geen goed zicht hebben op dit soort omgevinen. De oplossing die vele malen gevonden wordt is dan ook als er een nieuwe applicatie komt er dan maar een nieuwe server voor te plaatsen is niet meer van deze tijd. Service Centric Performance Management wel. Het beter inzichtelijk krijgen van je applicaties, servers en andere resources is dan ook eenvoudig te doen met bijvoorbeeld InfoVista, welke onlangs ook nog een partij als Accelent heeft overgenomen, welke nu ook Application monitoring kan afdekken.
“Weet wat er speelt in je eigen Datacenter of IT-omgeving”….