Het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk slaat al sinds 2001 digitale beelden van de afdeling Radiodiagnostiek op, maar na drie jaar is de toenmalige beschikbare storagecapaciteit niet meer voldoende. Met behulp van de storage-oplossingen van EMC wordt voor langere termijn voldaan aan de wensen en eisen van gebruikers en aan externe normen en regelgeving.
Het St Jansdal is een Algemeen Ziekenhuis in Harderwijk, het verzorgingsgebied bestaat uit de Noordwest-Veluwe en een gedeelte van Flevoland. Het ziekenhuis heeft 341 bedden en met ruim 1400 medewerkers is het de grootste werkgever van Harderwijk. De afdeling ICT ondersteunt ook een aantal kleine externe locaties zoals een oogpoli in Nunspeet en verzorgt data-uitwisseling met onder andere de apotheek van een verpleeghuis en het laboratorium van het psychiatrische ziekenhuis Meerkanten.
Het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk krijgt in 2001 te maken met digitale opslag van beelden van de afdeling Radiodiagnostiek in het PACS van Agfa. Omdat men minimal tien jaar lang de beelden online wil kunnen raadplegen kiest men eerst voor een MOD Jukebox met een capaciteit 2,5 Terabyte. Het is in eerste instantie een tijdelijke oplossing voor naar verwachting een periode van drie jaar, daarna moet er gezocht worden naar een meer permanente oplossing. Begin 2005 verstuurt St Jansdal een RFP naar verschillende leveranciers, uiteindelijk is de oplossing die ISIT aanbiedt de meest passende voor de situatie. Met de storage oplossingen van EMC, Centera en Clariions, wordt voor langere termijn voldaan aan de wensen en eisen van gebruikers, externe normen en regelgeving.
Opslag vraagt om verandering
In 2001 start de afdeling Radiodiagnostiek met behulp van het PACS van Agfa, met het digitaal opslaan van röntgenbeelden, waardoor er ineens heel andere eisen worden gesteld aan de storagecapaciteit. Het gaat niet alleen om relatief grote aantallen bestanden maar bovendien moeten de beelden gedurende langere tijd, tenminste tien jaar, online en snel opvraagbaar zijn door behandelaars. Karel Lankhorst, hoofd Beheer & Support ICT van St Jansdal: "We hebben toen bewust gekozen voor een tijdelijke oplossing van drie jaar. Op het gebied van regelgeving over het bewaren, beveiligen en opvragen van medische gegevens konden we veel veranderingen verwachten. Bovendien waren er volop technische ontwikkelingen op het gebied van opslag en het was nog niet duidelijk waar het op wat langere termijn heen zou gaan". De keuze valt dan ook op een MOD Jukebox met een capaciteit van 2,5 Terabyte – de verwachting is dat dit voor tenminste drie jaar voldoende moet zijn. In eerste instantie ziet het er naar uit dat de Jukebox in december 2004 echt vol zal zijn en in het begin van dat jaar begint Karel Lankhorst dan ook aan een inventarisatie van de verschillende opties die op de markt zijn. Intussen blijft hij in samenwerking met de afdeling Radiodiagnostiek continu monitoren hoe het staat met de restruimte op de Jukebox. Door verschillende oorzaken blijkt het mee te vallen en er is daardoor meer tijd voor het zoeken naar de nieuwe oplossing. De inventarisatie van de markt leidt uiteindelijk tot een uitgebreide RFP die eind december 2004 aan een groot aantal leveranciers wordt toegestuurd. Naast de vervanging van de MOD Jukebox wilde St Jansdal ook meteen een vernieuwing van het SAN voor de Novell-kantooromgeving waarop in feite alle andere automatiseringsystemen zijn aangesloten die data opslaan, waaronder ook patiëntgebonden informatie.
Uiteindelijk blijven er drie leveranciers over, waaronder ISIT, die een uitgebreidere presentatie verzorgen aan de werkgroep Total Storage in het St Jansdal. "Twee aspecten waren voor ons belangrijk bij de uiteindelijke keuze voor ISIT. Ten eerste hebben zij echt met ons meegedacht en een oplossing aangeboden die aansloot bij ons specifieke probleem. Zo hadden ze al contact gezocht met Agfa, de leverancier van de MOD Jukebox, om met hen de migratie af te stemmen. Daarnaast boden zij een oplossing die voor archivering gebruik maakt van disks en dat had onze voorkeur boven tapes." ISIT stelt voor om twee gerepliceerde EMC Centera archiveringsoplossingen te plaatsen. De Centera maakt gebruik van ATA disks die eenvoudig zijn bij te plaatsen in de vorm van blades. "We hebben van een andere leverancier een voorstel gekregen dat gebaseerd is op tapes. Dat is wel goedkoper maar tapes moeten gewisseld worden en de capaciteit is niet zo makkelijk uit te breiden, zeker als je praat over een langere periode waarin meerdere tape formaten gebruikt worden," aldus Lankhorst. "We hebben zowel de gebruikers als het management betrokken bij de keuze en de demonstratie was heel overtuigend. Vooral het kunnen wisselen of bijplaatsen van disks in de vorm van blades terwijl het systeem gewoon doordraait heeft veel indruk gemaakt." Naast de Centera levert ISIT ook twee Clariion-systemen voor de kantoorautomatisering en de PACS database en caches. Deze machines zijn vanzelfsprekend ook gerepliceerd.
Omdat de grens van de MOD Jukebox bijna bereikt is, wordt met man en macht gewerkt om de nieuwe omgeving te realiseren. Met een 'ruime marge' van twee weken is alles op orde en wordt de Centera als PACS-archief in gebruik genomen. Het is het resultaat van een hechte samenwerking tussen ISIT, EMC, Agfa en St Jansdal. Vervolgens zijn de bestaande gegevens op de MOD Jukebox langzamerhand gemigreerd naar de Centera. "We zijn er van overtuigd dat we met deze keuze niet alleen al voldoen aan de huidige eisen en wensen van onze gebruikers maar dat we ook goed zijn voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Zo zijn we bijvoorbeeld koploperziekenhuis voor het EMD (Elektronisch Medisch Dossier) en verdiepen we ons in het GBZ (Goed Beheerd Zorgsysteem)." De Centera ondersteunt dit soort regelgeving onder andere door alle beelden als een uniek bestand op te slaan dat niet meer kan worden gewijzigd (WORM opslag). Lankhorst: "We zijn uitermate tevreden: over de oplossing en over de leverancier. Het loopt allemaal uitstekend. Ontwikkelingen blijven snel gaan maar de komende jaren hoeven we ons absoluut geen zorgen te maken dat wetegen grenzen aanlopen."
Eisen
Volledige redundantie van de storage omgeving met uitwijkmogelijkheden. De digitale beelden van Radiodiagnostiek (met name de röntgenfoto's) moeten tien jaar lang direct, snel en online opvraagbaar zijn.
Oplossing
EMC Centera, 2 stuks voor PACS digitale beeldopslag, inclusief replicatie EMC Clariion SAN voor PACS database encaches en voor de Novell kantoorautomatisering, inclusief replicatie.