DBV Verzekeringen (DBV) is gespecialiseerd in vrijkomende lijfrentekapitalen, levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken en schadeverzekeringen. De afgelopen jaren werd DBV geconfronteerd met een toenemende beheerlast in verband met een groeiende hoeveelheid bestanden en twee grote databases (SQL en Exchange). Een belangrijk deel van de data bestaat uit gedigitaliseerde klantendossiers. Deze data groeien voortdurend door uitbreiding van de bestaande, toevoeging van nieuwe en digitalisering van oude dossiers uit het archief. veiligstellen en beschikbaarheid van deze documenten hebben hoge prioriteit.
DBV verving de 'scaling out'-strategie (het bijplaatsen van extra servers) in 2003 door twee gemirrorde F810 filers, die de problemen in beheerlast oplosten. In 2006 liep DBV tegen de grenzen aan van deze opstelling en het bedrijf heeft nu gekozen voor een F3020 Metrocluster met 4,5 terabytes aan bruto opslagcapaciteit.
DBV Verzekeringen is gevestigd in Zeist. Sinds 1989 biedt DBV aan particulieren en bedrijven flexibele combinaties van verzekeren en beleggen. Een goede prijs-kwaliteitverhouding en een snelle, accurate behandeling van offertes, aanvragen en mutaties staan altijd centraal. DBV is een zelfstandige en solide financiële dienstverlener die deel uitmaakt van de Winterthur Group.
Capaciteitsproblemen
DBV onderhoudt al sinds 1999 een nauwe relatie met ISIT. Destijds was het opzetten van een eigen SAN een brug te ver voor DBV, maar in 2003 werd de relatie omgezet in een concrete samenwerking. ISIT installeerde twee F810 filers van Network Appliance bij DBV, met SQL en Exchange clusters in combinatie met een StorageTek L40 library en CommVault software voor het beheer. Dit betrof een gespiegelde oplossing waarin elk uur de data werd gerepliceerd.
Na drie jaar liep DBV tegen de grenzen aan van deze opstelling. Michel Boks, Manager ICT & Facility bij DBV: "Op het moment dat we besloten dat we een nieuwe oplossing moesten aanschaffen, konden we maximaal vier maanden vooruit met onze toenmalige capaciteit. En dan nog met kunstgrepen. We moesten dus snel iets veranderen. Bovendien had de directie van DBV inmiddels RPO (Recovery Point Objective) en RTO (Recovery Time Objective) tijden vastgesteld, en bleek dat onze eisen aan de storage-omgeving hoger zijn dan de bestaande oplossing kon bieden."
Geen concessies
In samenwerking met ISIT koos DBV voor een NetApp Metrocluster om aan de vernieuwde eisen aan de storage-omgeving te voldoen. Dit Metrocluster is verdeeld over twee panden en met behulp van glasvezel gekoppeld. Boks: "We hebben al onze huidige vijf panden hierop aangesloten. We kunnen naadloos overschakelen van het ene naar het andere pand en er wordt real-time gemirrored."
DBV legde zijn eisen op het gebied van snelheid en redundantie bij ISIT neer. Boks: "De interne dienstverlening is inmiddels ingericht op 24×7 met een maximale reactietijd van vier uur. Verder wilden we een cluster-omgeving. Het voorstel van ISIT sloot goed aan bij onze wensen. We hebben nu twee F3020's geclustered over twee locaties en enkele terabytes aan opslag. Daar kunnen we weer een tijd mee vooruit."
Het advies van ISIT paste goed bij DBV: "Het is belangrijk dat de voorgestelde oplossing precies aan onze eisen voldeed, want zo'n project doe je maar een keer. We wilden geen concessies doen."
Zelf testen
Voordat DBV besloot tot aanschaf van de voorgestelde oplossing, zijn DBV's eigen IT-mensen op bezoek geweest bij NetApp in Nederland om te testen en te ervaren hoe de machines werken. Dit was begin 2006. Boks: "We zijn er twee middagen geweest, een keer voor een demo en een keer om onze disaster recovery-scenario's te doorlopen. De uitkomst van die twee middagen was voor ons echt een ‘go' of ‘no go'. Alles was in orde en het werd dus een ‘go'." Na deze twee testmiddagen volgde nog een sessie met NetApp over de noodzakelijke verbindingen met het eigen netwerk van DBV. "We hebben een iets complexere switched infrastructuur dan de meeste andere bedrijven, maar we waren in twee uur klaar."
In maart 2006 gaf DBV de opdracht aan ISIT voor de nieuwe storage-infrastructuur, in april werd de nieuwe apparatuur geleverd en in mei begon de implementatie. DBV plaatste de apparatuur eerst in testopstelling, net als in het testlab. Na een week implementeerde DBV de nieuwe storage-oplossing in de productieomgeving. Boks: "Dat ging voorspoedig. We hebben zelf de mail, data en andere bedrijfsgegevens in een aantal weekenden gemigreerd naar het nieuwe NAS." Het gehele traject van vraag om advies tot en met de voltooiing van de implementatie heeft slechts enkele maanden in beslag genomen. Boks: "We hebben hier een kort beslissingstraject."
Echte partner
Boks is heel tevreden over de samenwerking met ISIT: "ISIT positioneert zich echt als partner en we hebben frequent contact. Ze denken met ons mee en hebben veel mensen in huis met technische kennis. Ook de helpdesk is competent en we krijgen altijd binnen de overeengekomen tijd antwoord. Wij hebben een partner als ISIT nodig. Wij testen onze IT-oplossingen zelf en doorlopen enkele malen per jaar onze disaster recovery-scenario's om te kijken of onze systemen wel echt verder werken bij uitval. We zijn behoorlijk veeleisend en willen eigenlijk altijd net iets anders en iets meer dan andere bedrijven."
DBV heeft nog geen nadelen ontdekt aan de nieuwe opstelling: "Het feit dat alles zo snel draaide in de productieomgeving was een absolute meevaller. Een ander pluspunt is de hoge I/O-snelheid, die zelfs snel is in vergelijking met het vorige systeem van NetApp. Daar hebben we veel profijt van bij het gebruik van onze databases, want die worden dagelijks gebruikt door ongeveer tweehonderd vijftig medewerkers."
Eisen:
– Meer opslagcapaciteit op gemirrorde sites
– Behoud van bestaand beheergemak
– Voldoen aan nieuwe RPO- en RTO-tijden
Oplossing:
– Plaatsing van een NetApp F3020 Metrocluster