Nederlandse ict’ers leren graag. Verhoudingsgewijs worden nergens ter wereld zo veel Microsoft-certificaten behaald als in Nederland. Vooral binnen grote bedrijven wordt heel wat afgeleerd.
"Een diploma is in Nederland een randvoorwaarde voor een succesvolle carrière", zegt Rob Tummers, bij Microsoft verantwoordelijk voor de opleidingen en certificeringen. Het zou kunnen verklaren waarom het Microsoft-certificaat in ons land zo populair is.
In opdracht van Microsoft bekeek onderzoeksbureau IDC hoeveel Microsoft Certified Professionals (MCP) er wereldwijd per land zijn. Verhoudingsgewijs staat Nederland bovenaan de ranglijst. Ruim 83.000 mensen hebben hier met goed gevolg een Microsoft-examen afgelegd. Ter illustratie: Duitsland telt meer dan 175.000 MCP’ers, maar heeft ook vijf keer zo veel inwoners als Nederland.
Productiviteit
Volgens Tummers wordt een certificaat niet alleen voorafgaand aan een carrière belangrijk gevonden. Ook als die al lang en breed van start gegaan is, blijft bijleren belangrijk. Vooral grote ict-bedrijven zouden waarde hechten aan certificaten. Tummers: "Als een kwart van het personeel een certificaat heeft, stijgt de productiviteit met 28 procent."
Waarom andere landen daar minder waarde aan lijken te hechten, kan Tummers niet verklaren. "Nederlanders houden nu eenmaal van diploma’s. Het is een bewijs dat je iets geleerd hebt. Elders wordt daar kennelijk minder op gelet."
Een verkeerde inschatting. Duitsland gaat meer en meer voor opensource en onafhankelijkheid van Microsoft. Linux is daar meer gevraagd dan in Nederland. Of de motie Heemskerk wel de richting aangeeft loopt zakelijk Nederland nog een beetje achter op die ontwikkeling in Europa.
Gek, terwijl het marktaandeel daalt… Je zou toch verwachten dat Linux of OSX (dat helemaal hard groeit!) interessanter worden
Dit artikel gaat volgens mij over de graagte van Nederlanders om een certificaat te halen vs. andere landen. En dus niet over Microsoft vs. open source. Maar dit laatste zal wel een Pavlov-reactie zijn.
Nederlanders houden nu eenmaal van diploma’s. Het is een bewijs dat je iets geleerd hebt.
Heb toch helaas de ervaring dat de meeste bedrijven er anders over denken. Ik heb mijn MCSE 2003 in 2 maanden tijd behaald (zelf studie thuis). Ik had zelfs 3 keer 1000 punten op het examen.
Maar toch wordt ik vaak afgewezen omdat ik z’n 20 jaar terug geen MBO heb gehaald door omstandigheden. Ook dat ik schauffeur geweest ben stellen veel bedrijven niet op prijs.
Bedrijven zouden meer naar de ervaring en huidige prestaties van een persoon moeten kijken.
Ik ben nu voor me zelf begonnen met webdesign http://www.ronwubs.nl.
Zoek nog wel een baan als systeembeheerder, ik woon in Stadskanaal.
Reacties zijn welkom
Persoonlijk voor mij een reden om niet voor Microsoft te certificeren. Teveel aanbod, dan daalt de waarde van zo’n certificaat.
Het MCSE certificaat heeft zijn waarde verloren doordat je op het internet gewoon identieke examenvragen kan vinden (Testkings e.d.). Dus in plaats van dat ze de boeken induiken, gaan mensen examenvragen leren. Misschien dat dat ook de reden is dat er zoveel MCSE gecertificeerden zijn, maar dat kan ik niet hard maken. Als ik een reactie lees dat iemand in 2 maanden gecertificeerd is, dan roept dat toch twijfels bij mij op. Misschien onterecht in dit geval, maar ik zag het zelf bij mijn vorige werkgever hoe mensen in zeer korte tijd met behulp van Testkings MCSE’er werden. Het gebruik van Testking werd zelfs ook ook gepromoot door de werkgever om te gebruiken. Ik heb gelukkig niks meer met MCSE e.d. te maken en zit nu in SAP business en ben ook al SAP gecertificeerd en dit was heel wat moeilijker te halen dan een Microsoft certificering.
Zolang de Microsoft examens niet volgens de realiteit maar volgens “the Microsoft way of things” zijn opgesteld, vrees ik dat de waarde ervan ook niet stijgt. Als je denkt volgens Microsoft heb je meer kans om te slagen dan wanneer je vanuit de praktijk denkt. Bij een Novell certificering slaagde je ook als je het materiaal kende.
@ Ivan
Als die certificaten zo makkelijk te halen zijn wat is dan de pavlov-reactie in dit geval? Dat de Duitsers minder voor de MS-certificaten gaan heeft te maken met de tendens richting Linux en waarschijnlijk met de aankondiging van de “Bundestrojaner”, spyware van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Duitsland, natuurlijk tegen het terrorisme . . . .!
Duitsland is interessant, eerst verspreid dat Ministerie preciese handleidingen hoe je je pc met Windows goed dicht timmert en dan willen ze een eigen trojaner voor de bestrijding van het terrorisme, hoe die dan in die pc komt is mij een raadsel.
Even een reactie op RB, ik was al MCSA 2004, en had ook al verschillende andere ict certificaten. MCSE in twee maanden was dus 7 dagen per week lezen en leren. En twee dagen school. Zonder testking software of andere PDF troep.
Er valt genoeg op internet te vinden aan hulp materiaal.
Ik heb wel gebruik gemaakt van trainingsvideo’s van de verschillende MCSE modules.
Deze zijn te vinden op internet via CBT nuggets of Trainsignal.
Ontzettend handig om echt iets van te leren, zo zien je ook hoe het in de praktijk moet.
@ Ron
In dat geval kan ik alleen maar zeggen dat ik dat erg knap vind. Het is erg jammer dat er geen werkgevers zijn die jou op je waarde weten te schatten. Ik wens jou in ieder geval nog veel succes met je website en je verdere carriere.