Hogeschool Windesheim is een project gestart om de ICT-infrastructuur beter beheersbaar te maken en tevens geschikt voor toekomstige ontwikkelingen. De belangrijkste prioriteiten: beteugelen van machinegroei en inspelen op de verwachte informatiegroei.
Hogeschool Windesheim is gevestigd in Zwolle. Dankzij de recente fusie met de Vrije Universiteit worden er nu ook universitaire studies aangeboden. Op deze hogeschool volgen 15.000 studenten studies in zeer diverse richtingen en zijn 1500 mensen werkzaam. De hogeschool is ingedeeld in opleidingsgroepen (waarvoor de Engelse term ‘schools' gebruikt wordt) en diverse diensten die deze groepen ondersteunen. Eén van die ondersteunende diensten is de ICT-afdeling, waar vijftig mensen werkzaam zijn.
Om de ICT-infrastructuur beter te kunnen beheersen en in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen was de Hogeschool Windesheim een project gestart. Hierin staat het beteugelen van de machinegroei en het inspelen op de verwachte informatiegroei centraal. Het project was in augustus 2006 volledig afgerond, inclusief implementatie van de nieuwe uitwijkomgeving. Hiermee is ook de beschikbaarheid van data optimaal gegarandeerd.
Race tegen de klok
"We zijn met ISIT gaan praten omdat we binnen de hogeschool een situatie hadden die steeds minder goed beheersbaar was", vertelt Hans Bastiaan, coordinator infrastructuur (connectiviteit en beheer) bij Windesheim. "In de jaren tachtig is Windesheim gevormd uit allemaal aparte opleidingen en vanuit die historie is het ICT-probleem ontstaan. We hadden heel veel data verspreid over te veel machines; servers die één of twee applicaties bedienden. Doorlooptijden van nieuwe trajecten liepen enorm uit de hand doordat voor elk project nieuwe servers werden aangeschaft waarbij steeds opnieuw uitgebreid werd gediscussieerd over de te kiezen hardware. Voor elk project werd een aparte aanvraag opgezet die over meerdere lagen goedgekeurd moest worden, waardoor grote vertragingen ontstonden. Een tweede aspect is onze datagroei. Door het sterk toenemende aantal projecten groeide de behoefte aan dataopslag enorm. Ook op back-up gebied hadden we een probleem. Vaak hadden deze servers lokale tapedrives, wat elke dag een hele race betekende om bandjes te verwisselen." "Hiervoor hadden we een nieuwe tape library aangekocht, die echter al na drie maanden vol bleek", vult zijn college Ceriel Boosveld aan. "We begrepen dat dit geen lange termijn oplossing was. We zijn met ISIT gaan praten omdat we niet alleen deze problemen wilden oplossen, maar ook direct de juiste beslissingen wilden nemen met betrekking tot onze toekomstverwachtingen. ISIT heeft zich zeer goed ingeleefd in onze situatie. Ze zijn gestart met een inventarisatie van de gebruikte technieken en hebben vervolgens geadviseerd wat goed bij onze situatie zou passen. Er is de eerste drie maanden bewust niet gesproken over systemen, alleen maar over concepten."
Centrale dataopslag
De eerste stap om het beheer te vergemakkelijken was de inzet van VMware. Met deze oplossing worden virtuele servers aangemaakt; een manier om het machinepark te verkleinen terwijl toch aparte servers per applicatie blijven bestaan. De tweede fase was de inrichting van een Storage Area Network (SAN) op basis van een EMC Clariion systeem, waardoor zowel alle data als de applicaties centraal worden opgeslagen. VMware zorgt ervoor dat de centraal opgeslagen applicaties eenvoudig kunnen worden gerepliceerd en tevens op andere hardware kunnen worden opgestart. Hogeschool Windesheim stelt hoge eisen aan de beschikbaarheid van zowel data als applicaties. De inrichting van het SAN in combinatie met VMware en gerepliceerde storage maakt de realisatie van een uitwijkomgeving zeer eenvoudig.
Slagvaardigheid en efficiëntie
"We hebben het beheer niet alleen aanzienlijk efficiënter gemaakt, we kunnen nu ook veel makkelijker inspelen op aanvragen vanuit de opleidingsgroepen", zegt Ceriel Boosveld. "We zijn slagvaardiger geworden in het inzetten van servers en dit verbetert de dienstverlening enorm. Waar het voorheen wel twee maanden duurde voordat een project gestart kon worden, zijn we nu in staat dit binnen twee dagen te realiseren!" "We verwachten een enorme datagroei in de toekomst", vult Hans Bastiaan aan. "We bieden studenten nu 10 MB schijfruimte, een capaciteit die allang niet meer volstaat, maar zijn van plan dit uit te breiden naar 1 GB per student. 1 GB voor 15.000 studenten betekent een enorme opslagcapaciteit die ook volgens de vastgelegde SLA's beschikbaar moeten zijn, met de nodige back-up voorzieningen. Daarnaast zijn er plannen voor persoonlijke portfolio's, studentendossiers die een leven lang onderhouden worden. Dit betekent dat het aantal dossiers elk jaar met ongeveer vierduizend zal stijgen en zeker de eerste dertig jaar niet zal afnemen. Met de huidige stappen zijn we klaar om hierop te anticiperen. Op korte termijn zal de back-up volledig ingericht worden. Op langere termijn gaan we data specifiek indelen op beschikbaarheid en beslissingen nemen op het gebied van archivering en dataclassificatie."
Eisen:
Een ICT-omgeving die beter beheerbaar is en kan meegroeien met de enorme data- en servergroei die in de toekomst wordt verwacht.
Oplossing:
VMware voor serverconsolidatie
EMC Clariion voor storage netwerk (SAN)