Organisaties hebben vaak te weinig zicht op de eisen die ‘Unified Communications'(UC)-toepassingen zoals ip-telefonie en web conferencing aan een netwerk stellen. Implementaties verlopen daarom niet altijd van een leien dakje. Dat is mogelijk een belangrijke reden dat IBM partnerovereenkomsten heeft afgesloten met Cisco, Nortel, Ericsson en NEC voor het leveren van UC-totaaloplossingen.
Op de Lotusphere-conferentie in Orlando (Florida) presenteerde vice president unified communicatons Bruce Morse dinsdagochtend een aantal partnerovereenkomsten met leveranciers van netwerk- en telecomapparatuur. Netwerkleverancier Cisco, leverancier van telefooncentrales NEC en telecomleveranciers Nortel en Ericsson bieden hun hardwareproducten nu ook aan in combinatie met Lotus Sametime. Lotus Sametime is IBM’s platform voor ‘Unified Communications’ (UC), waarmee de integratie wordt bedoeld van instant messaging, aanwezigheidssoftware, webconferencing en (mobiele, vaste en ip-) telefonie.
Hardware-eisen
Deze stap is mogelijk deels ingegeven doordat organisaties de netwerkeisen van UC neigen te onderschatten. Eén van de klanten die tijdens de presentatie over UC op de Lotusphere aan het woord kwam is Colgate Palmolive. Toen IBM’s Bruce Morse de Sametime-projectleider binnen Colgate vroeg wat hij geleerd had van de implementatie van de Sametime-software, zei deze: "Dat je van tevoren goed moet weten welke hardware-eisen dit soort software stelt. Mensen gaan het namelijk gebruiken als het er is. Dan moet het wel werken."
Schuldvraag
Gary Barnett herkent deze situatie uit de praktijk. Hij is partner binnen The Batchwick Group, een Brits onderzoeksbureau dat organisaties adviseert over de manier om it-oplossingen te implementeren. Barnett: "Vooral voor snelgroeiende kleine organisaties tot een maximum van vijfhonderd werknemers geldt vaak dat hun netwerk-infrastructuur is ontstaan op een chaotische en ad-hoc manier. Dit soort organisaties zijn innovatief en implementeren relatief vaak UC-toepassingen. Hun netwerk is daar niet altijd op voorbereid. Ik ken diverse gevallen van organisaties die echt hebben geworsteld met het uitrollen van ip-telefonie. Dat was niet alleen vervelend voor henzelf maar ook voor de leveranciers van die oplossingen. Hun klant zei ‘het is jullie schuld’ maar de softwareleveranciers waren daar niet altijd zeker van."
Presence awareness integraal onderdeel netwerk
Volgens Barnett lijdt het geen twijfel dat IBM’s partnerovereenkomsten met Cisco, Nortel, Ericsson en NEC voor het leveren van Lotus Sametime op hun telecom- en netwerkapparatuur geïnspireerd zijn door bovengenoemde problematiek. Barnett: "Wat we op dit moment zien gebeuren is dat steeds meer functionaliteiten, zoals presence awareness, beveiliging, identificatie, authenticatie integraal onderdeel gaan uitmaken van het netwerk, in plaats van als apart softwarepakket toegevoegd worden. Dat is een ontwikkeling die de komende jaren alleen maar zal toenemen."
Modellen om netwerk te testen
Vice president integrated communications services binnen IBM Laurence Guihard-Joly: "In de laatste achttien maanden hebben we grote vooruitgang geboekt met het ontwikkelen van modellen die kunnen voorspellen welke hardware nodig is om succesvol gebruik van UC te garanderen. Daarnaast hebben we in samenwerking met onze partners gestreefd naar het bieden van geïntegreerde, en gepreconfigueerde totaaloplossingen."
Test je netwerkcapaciteit
Barnett: Wij adviseren organisaties om vóór het implementeren van UC-toepassingen zorgvuldig onderzoek te doen naar hun netwerkcapaciteit. Ook het uitvoeren van een reallife test is geen overbodige luxe. In de meerderheid van de gevallen blijkt tijdens zo’n vooronderzoek dat het netwerk moet worden ge-upgrade."
Gebundelde oplossing
Lori McLean is general manager Nortel/IBM Alliance bij Nortel. Volgens McLean zijn er voor klanten twee mogelijkheden om netwerkcapaciteitsproblemen te voorkomen. McLean: "Ten eerste kunnen ze IBM vragen om te bekijken of hun netwerk klaar is voor UC. Daarnaast kunnen bedrijven kiezen voor een gebundelde oplossing. Ik denk dat Nortel goed werk heeft geleverd door de integratie met System I."
Nortel en IBM presenteerden in 2007 hun plannen om MKB-bedrijven te helpen met het implementeren van UC-toepassingen, door het combineren van Nortel-toepassingen met IBM-servers uit de I-serie. Hun samenwerking leidde tot de Nortel-IBM System i Unified Communications Solution.
Lotus Sametime Advanced In de eerste helft van 2008 verschijnt Lotus Sametime Advanced. Nieuwe functies in deze Sametime-variant zijn onder andere de mogelijkheid om de locatie van contactpersonen te achterhalen, langlopende discussies te voeren over een specifiek onderwerp met een groep mensen (persistent chat), en mogelijkheden voor het vinden van experts op een bepaald terrein binnen dezelfde organisatie, ook als ze nog geen onderdeel uitmaken van de contactlijst van een Sametime-gebruiker. |
Lotus Sametime Unified Telephony In de tweede helft van 2008 komt Lotus Sametime Unified Telephony op de markt. Met deze software is het onder andere mogelijk om regels te formuleren voor het afhandelen van inkomende telefoontjes, gebaseerd op de locatie, status en voorkeuren van werknemers. Morse: "Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat als je baas belt hij standaard naar je voicemail wordt doorverwezen." |