Softwareonderneming Ortec werkt aan Europese expansie. Directeur business strategie Michael van Duijn kondigt de opening van twee nieuwe kantoren aan.
Softwareonderneming Ortec, gespecialiseerd in programma’s voor planning en optimalisatie, breidt uit in Europa. Het bedrijf haalde de afgelopen weken het nieuws met een overname in Frankrijk, een overname in Zwitserland en een contract voor een vertegenwoordiging in Polen en Oekraïne. Het bedrijf heeft kantoren op verschillende plekken in Nederland en Duitsland, plus kantoren in België, Frankrijk en nu dus ook in Zwitserland. Directeur business strategie Michael van Duijn, binnen de zeskoppige Ortec-directie verantwoordelijk voor marketing, sales, partners en allianties, geeft een toelichting.
Verovert Ortec Europa?
"We ronden nu de voorbereidingen af voor de opening van twee nieuwe kantoren in Engeland en Roemenië. Er worden mensen geworven en kantoorpanden gehuurd. Wij willen in meer landen een lokale aanwezigheid. De Britse markt hebben wij tot nu toe vanuit Nederland bediend, wij hebben daar al jaren klanten. Voor de service aan klanten en onze concurrentiepositie is het echter beter een kantoor om de hoek te hebben."
Hoe ligt dat in Roemenië?
"Oost-Europa hebben wij tot nu toe niet serieus bewerkt. Wat wij er deden, gebeurde vanuit Nederland. Een lokale vestiging heeft voor ons een aantal voordelen. Er is goed geschoold personeel, tegen lage kosten. Wij hebben ontwikkelcentra voor onze software in Nederland en Duitsland. Wij experimenteren nu voor het eerst met het uitbesteden van ontwikkelwerk daar."
Hoe ontwikkelt de markt zich?
"Ortec maakt software voor planning en optimalisatie. In de praktijk wordt die software gebruikt voor het beladen van vrachtwagens, het inroosteren van personeel en het uitstippelen van optimale routes. Onze klanten bevinden zich traditioneel in de transportsector, de zorg, olie- en gasindustrie, professionele en publieke diensten en packaged goods. Wij bouwen voort op de populariteit van enterprise resource planning-pakketten (erp). Onze software vormt eigenlijk een laag bovenop die erp-pakketten, om daar het maximale uit te halen. Elke sector heeft z’n eigen stimulansen om onze software te kopen: in het transport stijgen de brandstofprijzen en zijn chauffeurs schaars, in de zorg wordt steeds kritischer gekeken naar het inzetten van mensen."
Waar komt de groei vandaan?
"Doordat ook kleine bedrijven met erp aan de slag gaan, groeit ook daar de vraag naar onze software. Door onze architectuur (software-as-a-service, SaaS) bereiken wij nu ook kleine bedrijven met onze planningsoplossingen. De afgelopen jaren hebben wij toepassingen ontwikkeld die niet alleen geschikt zijn voor grotere bedrijven met een eigen it-infrastructuur, maar ook via een webinterface kunnen worden gebruikt. Inmiddels kan namelijk met grote hoeveelheden data in een webbrowser worden gewerkt. Die nieuwe manier van werken is ook weer interessant voor onze gebruikers bij grote bedrijven."
Wat na Europa?
"In de VS hebben wij al zeven jaar een eigen vestiging. Dat loopt goed. Het ligt voor de hand om wat serieuzer naar de Aziatische markt te kijken. Maar eerst gaan wij oogsten in Europa."