Het aantal werkloze ict’ers is voor het eerst in zeven jaar gedaald tot onder 7.000. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).
In december vorig jaar zaten 6.811 automatiseerders zonder baan. Dat is minder dan in 2006, toen er 9.355 mensen op zoek waren naar een baan in de ict. In 2005 waren het er 12.114, aldus het CWI.
Twee weken geleden bleek uit een onderzoek van Loket MBO-ICT dat het grootste deel van de mbo’ers die hun ict-opleiding afronden, binnen drie maanden een baan vindt.
Great, komen er weer allemaal van die rommelaars.
iedereen begint als rommelaar. Jij bent ook zo begonnen. Het is niet erg attent en aardig dat je zo afgeeft op je aanstaande ict-collega’s. Je moet nog veel bijleren in je leven.
Sorry Ozark, maar ik ben niet als rommelaar begonnen. Gelukkig een hoop van mijn collega’s ook niet.
Misschien wat zuur geformuleerd door azijnpisser, maar de it-sector heeft in het verleden wel heel veel last gehad (en heeft het nog steeds) van de te grote verhouding zij-instromers / informatici. Hetzelfde kan zo weer gebeuren.
Ok, Gordon. Ik snap je nu beter.
Of iemand als rommelaar begint, heeft niet alleen te maken met ict-vaardigheden, maar ook met de startpositie die een ict’er krijgt. Er zijn onderling sterk verschillende ict-functies, waar ook weer heel verschillende capaciteiten voor nodig zijn. Heel veel startende ict’ers hebben onvoldoende sociale -, communicatieve, commerciele en leidinggevende vaardigheden om allerlei juniorfuncties binnen de ict te kunnen vervullen. Veel van die beperkingen zijn niet of nauwelijks op te heffen. Er zijn veel goed opgeleide ict’ers die na een half jaar werkervaring denken meteen als mediane projectleider, ict-architect of consultant te kunnen functioneren. Ze kunnen daarbij minder succes hebben dan bijvoorbeeld zij-instromers op MBO-niveau die in een kleine omgeving beheerder zijn. Posities die hoger opgeleide ict’ers niet lang willen vervullen. En dan heb ik het nog niet over autistische ict’ers die soms op heel knappe wijze de juiste dingen kunnen doen, maar alleen met de steun van mensen die vooral verstand hebben van mensen en bedrijfsprocessen.
En ook na een goede start als ict’er kan het mis gaan. Na de grote ontslaggolven rond 2000 hebben veel onervaren maar goedkope ict’ers functies met hele mooie namen gekregen. Alleen die pasten toen nog niet bij hen. Veel ict’ers zijn toen pas gaan rommelen en vastgelopen. Ze zijn verantwoordelijk voor mislukte projecten, krom ict-beleid en veel te hoge beheerkosten.
Het is nu tijd voor bedrijven om het ict-personeel te gaan herschikken. Dat wordt straks veel moeilijker als de markt echt krap gaat worden. Ook voor bedrijven die zijn gaan outsourcen, is het van groot belang om het juiste type ict’ers in huis te hebben. Outsourcing gaat niet onder reden zo vaak mis.