Ict’ers die van baan willen veranderen, hoeven waarschijnlijk niet lang te zoeken. Werkgevers zijn daar niet blij mee.
Het gevolg van het tekort aan ict’ers begint zichtbaar te worden. Werkgevers doen er alles aan om te voorkomen dat personeelsleden een andere baan aannemen.‘In paniek verhogen ze het salaris.’
Werknemers in de ict die van plan zijn een andere baan aan te nemen, komen niet meer zo gemakkelijk van hun baas af. Door het enorme tekort aan ict’ers doen werkgevers van alles om hun personeel te behouden. "Als iemand bij een ander bedrijf een contract wil tekenen, is plotseling alles bespreekbaar zegt Vikram Kapoor, managing director bij iSense Staffing. "Werkgevers stellen in paniek een salarisverhoging voor of bieden de betreffende werknemer een promotie aan. Op die manier maken ze een overstap min of meer onmogelijk."
Het beeld dat Kapoor heeft, komt overeen met onderzoeksresultaten uit de ICT-Barometer van Ernst&Young. Daaruit blijkt dat één op zes werknemers vorig jaar bij een ander bedrijf is gaan werken. Onder ict’ers is dat één op tien. Dat terwijl er volgens het onderzoeks- en adviesbureau ‘legio mogelijkheden voor ict’ers zijn’.
Doorgroeimogelijkheden
Ook Marc Oosterkamp van werving- en selectiebureau Yacht herkent het plaatje van de baas die zijn werknemer niet wil laten gaan. Volgens de BI-manager ICT komt het geregeld voor dat iemand die bij Yacht solliciteert uiteindelijk toch bij zijn huidige werkgever blijft. "Die doet dan ineens een beter salarisaanbod", zegt Oosterkamp, die meteen aangeeft dat het bij Yacht níet zo werkt. "Wij vinden de ervaring die mensen bij een bedrijf opdoen belangrijker", legt hij uit. "Iemand die wil vertrekken om elders veel meer te verdienen, proberen wij niet tegen te houden. Doorgroeimogelijkheden zijn wél bespreekbaar."
Naast het doen van aanbiedingen, zou aanpraten van schuldgevoel een geliefde tactiek zijn onder ict-managers. Ict’ers die bang zijn hun collega’s in de steek te laten, zijn eerder geneigd te blijven, denkt Kapoor van iSense. "Bovendien is het gemakkelijk om toch maar voor je oude, vertrouwde stek te kiezen."
Jammer vindt Kapoor, ‘want veel ict’ers worden onderbetaald’. "Bovendien is zo nu en dan veranderen van baan erg goed voor de ontwikkeling van werknemers."
Nog sterker! Toen ik alle aantrekkelijke aanbiedingen van mijn huidige werkgever had afgeslagen. En geloof me, dit was niet makkelijk. Werd ik in een keer met een concurrentiebeding geconfronteerd. Terwijl ik duidelijk een betere en andere functie wilde bekleden binnen het ict-marksegment.
Dus ja, ze maken het je echt onmogelijk. Ik ben maar in een andere branche begonnen, maar gooi nu wel veel kennis en ervaring in de prullenbak.
@Tom: Het concurrentiebeding in de IT is al jaren geleden onhoudbaar en niet wettelijk gebleken. Er staat namelijk ook in de wet dat jij je beroep moet kunnen blijven uitoefenen. Als developer betekent dit dus dat jij gewoon moet kunnen blijven developen en dat bijvoorbeeld overstappen van Atos Origin naar Capgemini gewoon mogelijk is, ook al heb je een concurrentiebeding.
Aangezien Kapoor zijn geld verdient met mensen die van baan switchen is het natuurlijk logisch dat hij hier zo van baalt. Ook die opmerking dat ict’ers te weinig verdienen is een manier om mensen aan het denken te zetten zodat hij meer te doen heeft.
Misschien zijn veel ict’ers wel tevreden met hun werk en werkgever? Het feit dat minder ict’ers switchen hoeft helemaal niet te doelen op oneigenlijke tactieken. Sterker nog, het aanbieden van een hoger salaris aan waardevolle werknemers is een sympathieke manier om ze te behouden (beter dan zwaaien met een concurrentiebeding). Iedereen wordt daar beter van. Alleen Kapoor niet 🙂
Inderdaad, het klopt inderdaad dat veel ict’er onderbetaald worden. Maar benader het eens van de andere kant. Solliciteer je bij een andere werkgever, dan is het salaris “marktconform” en schuilen werkgevers zich achter cao’s en is er vaak niets bespreekbaar. Overstappen is dan bijna onmogelijk. Het valt mij op dat je met een hoge opleiding blij moet zijn om tot 4500 euro/mnd te kunnen verdienen terwijl je voor bijna alles verantwoordelijk bent. Er is in Nederland niet echt sprake van marktwerking.
Gevolg is dat veel ict’er voor zichzelf gaan beginnen, een eigen persioen opbouwen et cetera en ontstaat er vervolgens de discussie dat zelfstandige ondernemers het (sociale) pensioenstelsel ondermijnen.
Er zijn ook nogal wat ict’ers die de status quo zelf in stand houden. Ze accepteren een salaris van bijvoorbeeld 3500/mnd en een kale astra of golf terwijl hun werkgever een uurtarief van 125++ per uur vraagt aan de opdrachtgever. Nu begrijp ik best dat de wergever het risico draagt en dat er overhead is, maar het verschil ik wel erg groot!
Overstappen of voor jezelf beginnen is een prima manier om je inkomen te vergroten, zonder dat je per se “Manager” van iets hoeft te worden. Je kunt gewoon leuk technisch werk blijven doen 😉
Totaal eens met wat hier gezegd wordt over de absurde winstmarges die door de meeste top ict-werkgevers in Nederland worden behaald. Ten koste van wie? Van jezelf natuurlijk, van de SAP-, Oracle- of Microsoft-consultant die elk dag in de file moet staan. Als werknemer van deze firma’s wordt je continu met mooie praatjes (functioneringsgesprekken) en snoep (leasebak, bonus, laptop, mobieltje, enz, enz) blind gehouden, zodat je niet eens durft te denken om over te stappen of voor jezelf te beginnen. Ik ben sinds kort voor mezelf begonnen en nu heb ik alles wat ik vroeger miste: vrijheid, keuze, passie in mijn werk en veel meer geld over!
Ik denk dat overstappen van werknemers moet kunnen, wat heb je als baas aan iemand die je veel geld erbij geeft maar helemaal niet blij is om bij jou te werken. Geld is geen goed lokmiddel, er moet gewoon eerlijk met mensen omgegaan worden. Je hebt mensen die willen studeren, laat die dan gewoon studeren. Mensen die het genoeg vinden heb je ook, wat is daar mis mee. Als baas moet je niet willen dat iemand van 65 jaar nog een cursus gaat doen, wat is dat voor onzin. Oudere mensen willen bijvoorbeeld minder werken, dat is een optie die je als baas moet geven. Je hebt jonge ouders, die willen niet te ver rijden of eerder thuis zijn, of kinderopvang.
Wat men nu doet is gewoon nog altijd doen wat mij opa na de oorlog al deed met mensen. Kennen we nu echt geen evolutie ????
Doe eens een voorstel naar je werknemers. Wat wil hij of zij? En natuurlijk, kan het allemaal binnen het bedrijf, zo niet laat het weten en speel geen spelletjes.