De Computable-experts vinden de overname van BEA voor Oracle een logische stap. De experts maken zich wel zorgen over wat Oracle met de BEA-technologie gaat doen. Oracle heeft de technologie namelijk al in huis. Het lijkt er daarom op dat de middelware leverancier een concurrent opkoopt en niet de technologie van BEA.
De experts van het bi-topic en soa-topic van Computable vinden de overname van BEA Systems door Oracle logisch. BEA heeft technisch goede producten. Norman Manley: "Met deze acquisitie heeft Oracle de mogelijkheid om problemen op te lossen waar zij hiervoor niet toe in staat waren." De experts vragen zich wel af wat Oracle met de technologie van BEA gaat doen. "Het soa-portfolio van BEA is erg volwassen en functierijk, terwijl Oracle een vergelijkbaar stack aan het bouwen is (dus niet complementair, maar overlappend!)", zegt Massimo Capoccia. Gershon Janssen: "Er ontstaat echter wel overlap in portal tools, ESB’s en applicatieservers."
Stuk markt kopen
Een deel van experts denkt dat Oracle een concurrent heeft gekocht en niet per se de technologie. "Het lijkt er op dat Oracle heeft gekozen voor het bekende adagium: "If you can’t beat them, buy them", zegt Jorgen Heizenberg. Frank Harland: "Uiteindelijk koopt Oracle ook een behoorlijk stuk markt, BEA Systems heeft meer dan 15.000 klanten wereldwijd."
"De synergie van het totaal zit dus voornamelijk in de versterking van de marktpositie en de mogelijkheiden om de huidige BEA customer base van Oracle Business Applications te voorzien", zegt Edgar de Groot. Viktor Grgic verwacht daarom dat sommige producten van BEA zullen verdwijnen: "Anders concurreert Oracle met zichzelf nog meer dan nu." Wout Hofman ziet het somber in: "Weinig functionele voordelen voor klanten, eerder minder concurrentie en dus minder keuze."
Klantenvoordeel
Michael Widjaja denkt juist dat klanten van BEA voordeel hebben van de overname van Oracle. "Oracle biedt een betere kaspositie en een bredere R&D. Er kunnen meer investeringen in BEA’s verdere ontwikkeling gedaan worden en klanten kunnen waarschijnlijk ook profiteren van de integratie met andere Oracle-producten en mogelijk ook goedkopere licentiemodellen."
Hieronder vind je meer reacties van de experts van de topics BI en SOA.
De overname van BEA door Oracle geeft maar weer eens aan dat Oracle, net als in het verleden met Peoplesoft, Hyperion en Siebel, goed kan omgaan met producten die het beter doen als wat zijzelf (Fusion) hadden. Als geen andere lijkt Oracle nu in de industrie in staat om een “Best of Breed portfolio” te hanteren. Daarnaast is het toevoegen van installed Base (omzet) aantrekkelijk. In ieder geval lijkt een probleem voor Oracle (feasibility van Fusion t.o.v. SAP en IBM) nu redelijk opgelost. En ook het probleem van BEA wat betreft toekomstige (licensie-groei) is opgelost. De core technologie Weblogic is een goede aanvuling op de Oracle portfolio. Maar, wellicht zijn de zelfstandige innovatieve BPMS en SOA spelers de echte winnaars van deze deal.
Door deze overname verstevigt Oracle hun leidende positie in de SOA markt. Oracle zal hierdoor hun portfolio in een nieuwe klantengroep aan de man kunnen brengen. Daarnaast gaan er in de SOA-markt al even geruchten dat IBM interesse zou hebben in Tibco. Door de BEA overname zal deze geruchtenmachine verder aangewakkerd worden.
Het onderstreept het belang van het grotere plaatje. Echter, Oracle had al de nodige uitdagingen bij het maken van keuzes rondom het scala van producten die de overnames van de laatste 1-2 jaar met zich mee brachten. Ook bij de integratie en het op hetzelfde (technologische) niveau brengen van hun eigen alsmede aangekochte producten zullen ze een aantal harde noten moeten kraken.
De drie grote SOA spelers (buiten MS) worden nu IBM, Oracle en SAP. In eerste instantie kan dat goed lijken voor de gebruikers van deze software. Op langere termijn gaan we waarschijnlijk zien dat door de logheid van dit soort enorme organisaties de snelheid uit de ontwikkelingen gehaald worden. Hierdoor zullen ze genoodzaakt worden meer overnames te gaan doen. Hierdoor krijgen we, net zoals IBM al een hele tijd gezien wordt in de markt, drie leveranciers met vele producten, overlappende producten, complexe producten. Dit geeft weer veel ruimte voor de kleinere, vaak gespecialiseerde leveranciers, voor bijv. ESB, BPM, SOA Management, etc. om een betere marktpositie te verkrijgen.
Daarnaast is SOA alles rondom flexibiliteit, schaalbaarheid, ’time-to-market’ van organiaties en de vrijheid in ‘best-of-breed’ benadering. De eerder genoemde 3(4) leveranciers bieden helaas door hun gekozen architecturen, en de overnames, etc. Dit al een heletijd niet meer. Voor het nieuwe Oracle zal dit dus nog meer gaan spelen, dan voorheen.
Bottom-line zou ik willen zeggen. “Dit soort overnames gaat in tegen de principes van SOA !” SOA bestaat bij de gratie van flexibiliteit, schaalbaarheid, loosly-coupling en ‘best-of-breed’. We gaan terug naar het ERP tijdperk van 10 jaar terug !
De consolidatie slagen zijn in volle gang, Oracle zal zijn markt positie verstevigen en de slag om Tybco en alle andere spelers die niet gelijk zijn aan SAP, Mircrosoft, IBM en Oracle zullen gekocht worden door een van deze partijen.
Tot uiteindelijk de markt net als bij ERP verdeeld is in vier partijen en een open-source oplossing.
Dat Oracle BEA koopt is goed nieuws voor de concurrentie. Oracle heeft heel wat geld gepompt in zijn Fusion SOA platform, maar heeft daarmee blijkbaar niet het marktaandeel kunnen behalen dat was gepland en het lijkt mij dat zij daarom nu deze overname doen. Op application server gebied halen ze met deze overname een belangrijke concurrent uit de markt. Ik moet zeggen dat ik, ondanks de Oracle marketing, Fusion nog niet tegen was gekomen in gesprekken bij klanten. BEA daarentegen kwam ik regelmatig tegen. Oracle heeft inmiddels aardig wat ervaring met het opkopen van bedrijven. Helaas hebben ze een wat minder goede naam wat betreft het integreren van die bedrijven en hun producten in hun eigen stack. Dit soort overnames gaat altijd gepaard met een hoop interne politiek waarbij de business vaak op een lager pitje terecht komt. Ik denk dat IBM, Software AG en Tibco hier niet om zullen rouwen.
Deze aankoop door Oracle is in lijn met eerdere acties. Er zijn 4 totaaloplossingen voor grote organisaties: Oracle, SAP, IBM en Microsoft, allen inclusief ERP, EAI, CRM en natuurlijk BI. Kies er een, gebruik wat EAI om de restautomatisering vast te knopen en klaar is de totaaloplossing. In de BI wereld wordt hierdoor data-integratie problematiek naar mijn verwachting steeds minder belangrijk, maar gaat de aandacht uit naar goede functionele toepassingen.
Toch hebben onderscheidende bedrijfsprocessen (waarmee een bedrijf
succes cre?ert!) een onderscheidende IT-oplossing nodig. Niet alle IT kan commodity zijn. Er blijft ruimte voor nieuwe spelers en best-of-breed oplossingen.
BEA is altijd ??n van de top producten geweest om complex omgevingen te integreren, met deze acquisitie heeft Oracle de mogelijkheid om problemen op te lossen waar zij hiervoor niet toe in staat waren. In het geval van BEA waren de kwaliteit van de mensen minstens even belangrijk als de kwaliteit van de software, ondanks de marketing boodschap, dit is niet makkelijk om goed te gebruiken, het zal een uitdaging zijn voor Oracle om ook de mensen.
De gevolgen van deze overname heeft niet zo zeer impact op SOA in het algemeen, maar op klanten die een SOA architectuur geimplementeerd hebben of aan het implementeren zijn. De BEA SOA portfolio is erg volwassen, functie-rijk terwijl Oracle een vergelijkbaar stack aan het bouwen is (dus niet complementair, maar overlappend!). Als Oracle beslist om bepaalde technologieen van BEA uit te faseren, dat zal een groot impact hebben op klanten en hen implementaties.
Dat Oracle BEA vroeger of later zou gaan kopen stond eigenlijk wel vast; we herinneren ons allemaal nog wel het spel rond de acquisitie van Peoplesoft. Het tot stand komen van de deal is wel wat kunstig; hoe kom je in een onderhandeling op een toch wat bijzondere prijs per share van $19,375?
Edoch, BEA biedt gewoon wat Oracle in de wedloop zoekt: technologie, een sterk merk en klanten. Als bonus komt daarbij een goede sales organisatie en geschoold personeel. De klanten van BEA zijn daarentegen veelal ook klant van Oracle doordat de software-stack rondom de BEA middleware veel Oracle is: de onderliggende databases en de opliggende applicaties.
De verworven technologie?n en intellectuele eigendommen kunnen voor een deel al integreren met Oracle’s huidige Fusion productlijn, waardoor nu al eenvoudig een complementaire mix ontstaat. Eigenlijk bestaat deze mix nu ook al doordat klanten zowel Oracle als BEA technologie in hun hetrogene omgevingen gebruiken.
Er ontstaat echter wel overlap in portal tools, ESBs en applicatie servers. Ik verwacht echter dat Oracle haar middleware stack significant gaat aanvullen en verstevigen met de verworven technologie en zodoende een zeer complete en interessante end-to-end SOA oplossing naar de markt zal brengen, wat een stevige stempel zal drukken op het middleware segment.
Dat Oracle en BEA een gelijkende visie op SOA hebben gaat ook een flinke spurt geven aan ontwikkelingen als de event-driven architectuur, waarbij BEA’s Weblogic event server, real-time server en virtualisatie fors gaan bijdragen. Maar ook uit BEA’s leidende positie in het bieden van Software as a Service (SaaS) kan Oracle haar voordeel halen, evenals de Web 2.0 producten.
De acquisitie neemt een belangrijke blokkade weg voor de verdere groei van Oracle’s Fusion middleware, namelijk de concurrentie, maar brengt daarentegen een forse aanwas van kwalitatief goede technologie vanuit het BEA-kamp. Vergeet niet dat BEA in het verleden ook interessante aankopen heeft gedaan, zoals Plumtree Software Inc., wat erg heeft geholpen bij de AquaLogic SOA productlijn. Voor Oracle is deze aankoop van BEA een zeer sterke zet, welke een forse schokgolf in het SOA-vendor landschap teweeg zal brengen. Oracle gaat nu kop aan kop met het dominante IBM en haar WebSphere. Voor SOA als zijnde ontwikkeling is het daarentegen helemaal niet zo verkeerd.