Softwaregigant Oracle neemt de producent van bedrijfssoftware BEA Systems eindelijk over. De overname kost Oracle 8,5 miljard dollar.
Na maandenlange schermutselingen is de kogel door de kerk. Oracle lijft BEA Systems in. Door de overname is Oracle op IBM na de grootste speler in de markt van middleware. Het bedrijf legt 19,375 dollar per aandeel op tafel voor de overname. Dat is iets dichter bij de gewenste 21 dollar die BEA Systems in oktober nog verlangde, dan de 17 dollar die Oracle toen voor de aandelen overhad.
Oracle hoopt met BEA beter toegang te krijgen tot nieuwe markten, zoals China. Ook wenst Oracle dat technologie van BEA bijdraagt aan de ontwikkeling van Oracle-software. Naar verwachting zal de overname medio 2008 worden afgerond.
Volgens analisten is het Oracle vooral te doen geweest om de klantenkring van BEA. Mike Gilpin van Forrester verwacht dat gebruikers van de BEA portals overstappen naar WebCenter van Oracle. De kosten voor gebruikers van BEA producten zouden weleens kunnen stijgen door de overname. In ieder geval zal het betekenen dat er door het wegvallen van BEA minder keuze op de markt van middleware is.
Mijn analyse: hiermee heeft Oracle een van de belangrijkste SOA ‘pure players’ uit de markt genomen. De meeste middleware componenten die nodig zijn voor het optuigen van een SOA-landschap had Oracle al in huis, maar de BEA-technologie loopt op verschillende vlakken voorop in de markt. We moeten dan denken aan Aqualogic, het product waarmee op SOA-basis snel samengestelde applicaties gemaakt kunnen worden. Oracle’s poging in die richting (geheten Webcenter) zal daarmee waarschijnlijk vervangen worden. Daarnaast is er BEA’s event management systeem dat event driven architecture (EDA, wat vaak als vervolgstap op SOA wordt gezien) kan bedienen, als een van de weinigen in de markt. Tenslotte is de real-time performance van de applicatieserver van BEA ongetwijfeld welkom.
De vraag is natuurlijk of Oracle BEA effectief kan opnemen in haar grote en deels overlappende verzameling oplossingen. Daar heeft Oracle echter een goede track record, onder andere met de eerdere overname van Collaxa dat naadloos is ingepast in Oracle bestaande SOA-oplossingen en nu als Oracle BPEL een zeer gewild product is voor SOA procesondersteuning. Het zal echter gauw een jaar of twee duren voordat de technologische naden bij deze grote overname voor klanten weggewerkt zijn.
Vanuit de software-markt gezien kan het belang van de overname niet genoeg benadrukt worden. De markt van SOA-middleware is de afgelopen jaren zeer competitief geworden en verdere groei zonder overnames in die markt was onwaarschijnlijk. Hiermee heeft Oracle alleen nog IBM als grote concurrent op het gebied van Java-gebaseerde SOA platformen tegenover zich. Kleinere spelers als TIBCO krijgen meer grote jongens tegenover zich. Maar vooral voor SAP is de toekomst onzekerder geworden. SAP’s SOA-platform Netweaver is hiermee op verdere achterstand gezet en bovendien heeft Oracle door het omvangrijk gebruik van BEA’s applicatieserver bij SAP-klanten een uitstekende ingang gekregen om niet alleen de middleware, maar ook de applicatie- en erp-markt van SAP te bedreigen.