Er lijkt geen eind te komen aan datagroei. We digitaliseren meer, produceren meer data en er zijn technologische factoren en ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de opslagcapaciteit steeds groter wordt. Een paar voorbeelden. Onze vrienden in Redmond voorzien ons van opslagformaten die 200 keer efficiënter zouden kunnen; de vorige zin heb ik opgeslagen als tekstbestand (131 bytes), Word-file (doc) (26.112 bytes), en PDF (15.380 bytes). De overhead in de files bestaat verder vooral uit (standaard)opmaak en metadata, wat niet direct met de daadwerkelijke inhoud te maken heeft. Bestandstoename gebeurt ook bij persoonlijke bestanden als MP3’s, films en fotocamera’s; de kwaliteit (resolutie) wordt steeds groter en daarmee ook de dataomvang. Bovendien is elke e-mail tegenwoordig al snel een paar Kilobyte groot, onder andere door het (automatisch) toevoegen van handtekeningen en HTML-opmaak.
Kortom: data groeit explosief. En dit terwijl lang niet alle data daadwerkelijk waardevolle informatie bevat. Levert dit opslagproblemen op? Niet per definitie, want vandaag de dag leven we in een wereld waarin dataopslag steeds goedkoper wordt. Een harde schijf van 500 Gigabyte heb je tegenwoordig al voor 120 euro. Daarnaast vliegen de Media Markt-aanbiedingen van portable hard disks met vele Gigabytes je om de oren. Je zou kunnen stellen dat dankzij deze overvloed aan beschikbare opslagruimte de problematiek van de groeiende hoeveelheid data meer ter zake doet. Niets is echter minder waar.
Bij bedrijven is namelijk niet alleen de opslag van data van belang, maar minstens net zo belangrijk zijn de backups van deze data. De voortdurend groeiende omvang van data zorgt bij bedrijven voor grote uitdagingen als het gaat om backups, met name omdat het backup-window steeds groter wordt. Backups nemen meer tijd in beslag, terwijl de organisatie juist vraagt om meer beschikbaarheid. De traditionele tape-backup kan de enorme datagroei niet altijd even goed aan. Disk-to-disk (D2D) backup zorgt daarentegen dat het backup-window korter wordt en biedt continue beschikbaarheid en snellere restores. Zo hebben tests uitgewezen dat D2D-backup tot zeven keer sneller backupt en tot twintig keer sneller kan restoren dan tape.
Dit is een positieve trend richting de sterk opkomende markt van online backup, een vorm van D2D-backup. Door snellere internetverbindingen (door de vele glasvezelprojecten kijkt niemand meer op van een 100Mbit/s-verbinding), de goedkopere storage én de innnovatie rondom online backup-technologieën verschuift de grens om meer met online backup te doen en minder met tape. Daarbij wordt bij online backup data direct veilig off-site opgeslagen, terwijl grotere hoeveelheden data direct beschikbaar zijn voor snelle herstelacties. Al met al wordt online backup een betere en effectievere manier van backuppen voor het mkb. Ook grotere bedrijven stappen steeds vaker over naar online backup als standaard backup-methode. Nederland loopt overigens in deze trend voorop, mede door de snellere en steeds goedkopere breedbandverbindingen. Voor u als ICT-dienstverlener een uitgelezen mogelijkheid om uw klanten diensten op dit gebied aan te bieden. U maakt hiermee de weg vrij voor extra omzet, terwijl u klantrelaties versterkt.
De groeiende data werkt de ontwikkeling richting D2D-backup in de hand, wat weer erg positief is voor de online backup-markt. Dit resulteert in een korter backup-window, grotere beschikbaarheid en minder gedoe en tijdsverlies bij restores. More is less…
Roland Sars
Directeur Sales & Marketing BackupAgent