Een van de oudste cafégrappen ter wereld is die van de cafébaas die een bord 'morgen gratis bier!' in zijn tuin zette en dit er vervolgens elke dag liet staan. In de ict zijn heel veel dingen gratis.
Open source, gratis zoekprogramma's en films. Jawel, mits de film niet verder wordt gedistribueerd is het downloaden legaal. Het aanbieden van de download is overigens wel strafbaar en dit lijkt onlogisch, maar vergeleken bij onze softdrugwetgeving is dit weer zo logisch als Cruijff.
Microsoft is ook een ster in het weggeven van gratis programmaatjes. Het krijgt zelfs processen aan haar broek omdat ze een mediaprogrammaatje gratis weggeven. Daardoor kunnen concurrenten hun betaalde versies niet meer slijten. Waarom geven die bedrijven die betaalde versies leveren niet gewoon gratis besturingsprogramma's weg? Dan heeft Microsoft een probleem. Ik weet dat dit een hele domme opmerking is, maar hij klopt wel.
Gratis trekt klanten aan. Vooral in Nederland. Nu ben ik naast ict'er, stand-up comedian en huisvader ook marketeer. Ik weet, gratis dingen weggeven is een wormpje uitgooien om een grote vis te vangen. Dit is ook heel logisch want de schoorsteen moet natuurlijk wel branden of de kachel (ik ben niet zo goed in spreekwoorden).
Bij open source komt meestal een grof betaalde ondersteuning om de hoek kijken. Bij gratis zoekprogramma's een hoop reclame-ellende en bij Microsoft hebben we geen idee meer waarvoor we betalen. Dus bedenk altijd goed: als je iets gratis krijgt zit je eigenlijk in een worm te bijten. Dat is op zich niet erg als je van wormen houdt.
En scherpe haakjes.
@Tweaktubbie: Bij “closed source” bepaald een bedrijf of jouw oude Word documenten nog te openen zijn. Dit bedrijf heeft als doel om rendabel te zijn. Bij “open source” bepaald de community of een bepaalde feature er wel of niet in blijft. En geloof mij, die community is altijd vele malen groter dan een commercieel bedrijf.
Oke, je bent afhankelijk van hun toewijding. Maar mochten zij er geen zin meer in hebben dan is alle code beschikbaar en kan en mag iemand anders ermee verder gaan.
Bij elkaar is zo’n community heel sterk en in staat om mooie software te maken. Kijk naar Linux, dat hebben ze in al die tijd toch tot een volwassen OS gemaakt. Zelfde voor Apache enz..
Open source kan alleen een echt succes worden als zowel particulieren als bedrijven er op over gaan. En daar zit de crux: particulieren willen spelletjes en bekende software, en liefst office die ze op het werk ook hebben.
Bedrijven zullen qua applicaties echt wel merken dat een mix van middleware, applicatieservers, webservers ook een scala aan vereisten van patchlevels of OS-updates heeft. En dat die net zoals bij NT,2K,XP,Vista behoorlijk kunnen conflicteren. Ja, dat lossen de serviceproviders wel op tegen een aardig tariefje.
Valt me altijd op dat MS wordt aangevallen. Wat te denken van Google die volgens geruchten een mobiel OS maakt, eigen office-achtige zaken online aanbiedt. Lijkt altijd op David&Goliath uit te draaien.
Een hoop mensen en bedrijven hebben geen zin om kosten,tijd en moeite te stoppen in iets draaiend krijgen. Wat dat betreft is MS zeker de laatste jaren goed bezig. Tuurlijk zijn er schaduwkantjes, maar laat de OS-wereld zich dan eens verenigen. Er is absoluut stabiliteit en vernieuwing, maar je kunt ook teveel keus hebben.
Het argument dat MS eigen standaarden opzet gaat soms op, maar kom dan eens met enkele distributies. Bovendien is de betrouwbaarheid van duizenden add-ons of hoe je ze wilt noemen ook een vraagteken. Vergelijk het met de mensen die overelkaar heenrollen om de nieuwste firewall, trojan-detector of antivirussuite uit de nieuwsgroepen te halen. Met crack/patch desnoods.
Gratis / niet gratis
Feit blijft dat je gewoon de keuze hebt. Niet zeuren dus!