Internet via plasticfiber is een stuk efficiënter dan via het gebruikelijke glasvezelkabel. Het is goedkoper, sneller en de installatie is een fluitje van een cent.
Bedrijven en universiteiten die meewerken aan het project Pof-All (Paving the Optical Future with Affordable Lightning-fast Links), zeggen een goedkope variant van de glasvezelkabel ontwikkeld te hebben. Daarmee zou tachtig procent van Europa binnen vijftien jaar over razendsnel internet kunnen beschikken.
Het door de Europese Unie gesteunde project Pof-All werkt sinds begin 2006 aan een goedkoop alternatief voor glasvezel. Naast razendsnel internet voor een grotere groep Europeanen, hoopt de EU op inkomsten uit de export van de technologie.
Signaalkwaliteit
Volgens de deelnemers aan Pof-All is de signaalkwaliteit van de kabel van plasticfiber het grootste voordeel ten opzichte van de gebruikelijke glasvezelkabel. Normaal gesproken neemt de signaalkwaliteit af over grotere afstanden. De Pof-All-onderzoekers daarentegen zijn er in geslaagd om over een honderd meter lange plasticvezel een snelheid van 1Gbps te halen. Met een 300 meter lange kabel werden snelheden tot 100Mbps gerealiseerd, schrijft New Scientist.
Volgens de bedenkers is niet alleen de snelheid een voordeel van de nieuwe kabel. Het aansluiten van internet dat via plasticfiber verloopt, is een stuk gemakkelijker aangezien er geen specialistisch gereedschap nodig is, aldus de projectdeelnemers. Bovendien zou de nieuwe kabel onderhoudsvriendelijk zijn, waardoor bijvoorbeeld rioleringsbuizen voor de infrastructuur kunnen worden gebruikt.
Ik snap de claim van de ontwikkelaars niet dat het “nu” mogelijk is om snelheden te halen van 1Gbps op kabels van 100 meter. Zelfs op afstanden van 10 kilometer is een snelheid van 1Gbps (en meer) voortreffelijk te halen. Gezien hun claim van 100Mbps op 300 meter lijken ze de plastic kabel te vergelijken met koperkabels.
Daarnaast zijn de kosten van een glasvezelaansluiting in een woning niet zo zeer afhankelijk van de kosten van de kabel. De hoge kosten liggen hier in het graven van de geulen voor de betreffende kabel.
Ja, het is misschien goedkoper om de kabels door de rioleringen te leggen, maar die techniek bestaat ook al sinds vorige eeuw voor glazen glasvezel. Die is alleen niet veel in gebruik omdat niemand die glasvezel uit zijn toiletpot wil hebben steken. Er zullen gas- en waterdichte aansluitingen gemaakt moeten worden op de riolering om de aansluiting bruikbaar te maken.
Hoe ligt het economisch voordeel in vergelijkingen met systemen op huidige multimode en singlemode systemen die de technische prestaties van kunststof vezels verre overtreffen?
Voorlopig zijn de productiekosten van de meeste plastic vezels hoger dan die van glasvezels. Ook zijn er al snelheiden van 2.5 gigabits per seconde gehaald. Daarnaast veranderen de eigenschappen van de plastic vezel indien deze gebogen wordt waardoor er o.a. meer demping zal zijn.