De Belgische vakbonden ruiken bloed na het ontslag van een werknemer bij Atos Origin in België. De werknemer die een Europese ondernemersraad wilde oprichten is volgens de bonden ontslagen na het aanstippen van sociale wantoestanden bij het Belgische filiaal. Atos Origin houdt het op een ‘verschil in verwachtingen’.
Kort voor het einde van vorig jaar ontsloeg de Belgische directie van Atos Origin een werknemer. De man was ook actief als woordvoerder van de Bijzondere Onderhandelingsgroep, het werknemersorgaan dat onderhandelt voor de oprichting van een Europese Ondernemingsraad. Volgens de bonden heeft de man een aantal sociale wantoestanden bij Atos aangekaart, zoals illegale ontslagen en het niet naleven van de sociale wetgeving bij de outsourcing van ING-ict’ers naar Atos Origin.
Tijdens het ontslaggesprek werd de man naar eigen zeggen ’te competent’ genoemd voor het bedrijf. Zijn aspiraties en die van het bedrijf zouden niet overeenkomen. De bonden stellen dat de man een grote som geld kreeg aangeboden, die hij geweigerd heeft.
"Eerder dan het probleem aan de basis aan te pakken, werd op de pianist geschoten", stellen de vakbonden. Ze kondigen acties aan. Vandaag worden pamflettenacties gestart. De bonden zeggen de acties geleidelijk te zullen opbouwen ‘om de directie de kans te geven de fout recht te zetten en om geen overlast te bezorgen aan de klanten’. De eisen zijn dan ook duidelijk: de man moet opnieuw aangenomen worden en de Belgische wetgeving moet in de toekomst gerespecteerd worden.
Overdreven
De officiële reactie van Atos Origin op de hele kwestie is erg bondig: "Dit vertrek heeft te maken met een verschil in verwachtingen aan de kant van de werknemer enerzijds en aan de kant van de werkgever anderzijds. Dergelijke dingen gebeuren, ook bij de grote werkgevers." Atos Origin vindt de reactie van de bonden overdreven. "De situatie die de bonden schetsen van sociale wantoestanden binnen het bedrijf strookt geenszins met de realiteit. We verkiezen daarom niet in te gaan op de polemiek die de bonden starten."
Dit soort zaken zijn helaas geen incidenten en gebeuren niet alleen bij AO in Belgie. Sinds Origin werd overgenomen door Atos is dit een onderdeel van de bedrijfscultuur geworden. Het sociale aspect is ver te zoeken.