Ict’ers lopen salarisgroei mis door outsourcing. Uitbestedingspartijen willen een zo laag mogelijke prijs bieden aan bedrijven en daarom moeten de kosten, waaronder salarissen, omlaag. Ict’ers die niet bij een dienstverlener werken, wordt vaak de keuze gegeven: of ze accepteren een ‘laag’ salaris óf hun werk wordt uitbesteed.
Outsourcingsdeals worden tijdens de salarisonderhandelingen gebruikt als middel om de salarissen van de werknemers minimaal te verhogen. Dat zeggen vakbondbestuurders. "De cao-onderhandelingen gingen niet allemaal even soepel", zegt vakbondbestuurder Gerard van Hees van FNV Bondgenoten. Van Hees merkt dat bedrijven bij uitbestedingsovereenkomsten te maken hebben met een grote prijsdruk. "Bedrijven willen een aantrekkelijke partij zijn om outsourcingscontracten binnen te halen. Om een zo laag mogelijke prijs te bieden, moeten ze de kosten matigen", zegt Van Hees.
Daarnaast komen de werknemers van een bedrijf dat voor een outsourcingsovereenkomst kiest vaak bij de dienstverlener in dienst. "En deze mensen moeten worden ingepast in de bestaande salarisschalen van de dienstverlener. Die merkt dat het salaris van de nieuwe werknemers niet in de salarisschalen van het bedrijf past, waardoor het salaris van die werknemers naar boven moet worden afgerond", zegt Van Hees. Vakbonden worden aan de onderhandelingstafel geconfronteerd met deze problemen. Van Hees: "Wij komen hierdoor in een spagaat. Bedrijven zijn te eager bij het binnenhalen van outsourcingsdeals. Er wordt te veel geknepen op de prijs."
Drukmiddel
Ook wordt met outsourcing gedreigd als een bedrijf niet aan de salariseisen wil voldoen. "Outsourcing wordt als drukmiddel gebruikt. Of dat altijd terecht is, is de vraag", zegt Nico Passchier, vakbondbestuurder bij CNV Dienstenbond.
Van Hees denkt dat het outsourcen van afdelingen het komende jaar een grote vlucht neemt. "Ik kan niet zeggen welke deals we verwachten. Dat is vertrouwelijke informatie. De concurrent van de partijen die willen outsourcen is er natuurlijk ook mee bezig", zegt Van Hees. Toch denkt hij dat het salaris ook zal stijgen. "In de algemene beschouwingen is gezegd dat de koopkracht zich zal herstellen. Daarvoor moet het loon het komende jaar omhoog."
Van Hees denkt dat het outsourcen van afdelingen het komende jaar een grote vlucht neemt. Ja bij mij in het bedrijf wordt ook zo gehandeld. Men heeft zelfs een kantoor in de USA om ook van de aansturende helft sneller af te kunnen zijn (ontslag regels). Zelf zie ik dat voor de overige de motivatie, samenhang en betrokkenheid omlaag zakt. Voor de ict’ers is dit niet het grootste probleem, straks als wil niemand meer weren bij bedrijven die nu dit soort drukmiddelen gebruiken. Wat hebben we nu aan een uitverkocht Europa?