Geïnspireerde medewerkers zijn dé manier om de concurrentie met lage lonen-landen voor te blijven, vindt Sioux. Daarom nodigt de it-dienstverlener elke twee maanden een toonaangevende denker, een uitvinder, een trendsetter of auteur uit om zijn of haar verhaal te vertellen. En, iedereen is welkom.
"Echte softwarespecialisten moeten altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Maar er gebeurt zoveel in de it-sector. Welke trends zijn blijvertjes en welke niet? En, hoe weet je nu wat de impact van bepaalde ontwikkelingen is op je dagelijkse werkzaamheden?", merkt Hans Odenthal op van it-dienstverlener Sioux Embedded Systems, dat innovatieve software ontwikkelt. Een herkenbaar probleem. Bijblijven is op zichzelf al een flinke klus. Maar, hoe dan vervolgens al die nieuw verworven kennis toe te passen in de dagelijkse praktijk? Bovendien is bijblijven niet minder dan noodzakelijk meent Odenthal: het is een belangrijke manier is om een concurrentievoorsprong te houden op de lage lonen-landen. "Nederland is een kenniseconomie. Om als bedrijf te kunnen groeien en dus meer productiviteit te kunnen waarborgen, kun je heel veel mensen in dienst nemen – dat doen bedrijven in lage lonen-landen. Of je kunt de kennis van je mensen up-to-date laten zijn. Na de industrialisering, de automatisering, de robotisering is nu het tijdperk aangebroken waarin de softwareontwikkeling zélf verder wordt geautomatiseerd. En daar zijn absoluut stappen in te maken waarmee je de concurrent vóór kunt blijven."
Trends spotten
Maar de geijkte manieren zoals coaching en opleiding alleen, zijn volgens peoplemanager Odenthal niet toereikend om de complexe nieuwe ideeën in softwareontwikkeling bij te benen. Sioux bedacht dat eigenlijk niets meer inspirerend is dan om nieuwe kennis uitgelegd en toegelicht te krijgen van de bron zelf. Odenthal: "We zoeken altijd naar sprekers die de nieuwe zaken zelf bedacht hebben." En daarom vraagt Sioux elke twee maanden zo’n toonaangevende spreker naar Eindhoven te komen (waar Sioux is gevestigd) om zelf zijn of haar ideeën uit te leggen aan niet alleen de medewerkers van Sioux, maar iedereen die hierin geïnteresseerd is. Zo gaf Dion Hinchcliffe half december een lezing over de nieuwe technologieën Ajax, Silverlight en JavaFX en op 5 maart komt Linuxman van het eerste uur Alan Cox toelichten hoe hij de toekomst van Linux ziet. Odenthal: "We hebben onze toparchitecten uit laten zoeken wat de trends zijn die het gaan worden. En netwerken gecreëerd om zo goed mogelijk de juiste trends te spotten. Dat is natuurlijk een vereiste. Anders hebben alle inspanningen geen zin. De onderwerpen waar de lezingen over gaan moeten bovendien voldoende prikkelen." ‘Hot or Not’ is daarom ook de naam van de lezingenreeks. Odenthal: "Of die trends het inderdaad ook zijn geworden, dat weten we over vijf jaar."
Trein missen
"De reden waarom wij de Hot or Not-lezingenreeks zijn gestart is vooral omdat we willen voorkomen is dat onze medewerkers de volgende trein gaan missen", zegt Odenthal. En die bezorgdheid reikt wat Sioux betreft verder dan de eigen medewerkers. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Sioux zorgt zelfs voor een hapje en een drankje. Odenthal: "We zijn in 2007 met Hot or Not begonnen en er zijn nu dus zes lezingen geweest. Bij de eerste waren zo’n 45 mensen. Bij Ivar Jacobson ruim 170. Bij Alan Cox verwachten we 250 mensen. Zeventig procent van de deelnemers is inmiddels al van buiten de organisatie. Binnen de organisatie werken wij de ideeën die voortkomen uit de lezingen overigens wel verder uit." Over de financiering wil Odenthal niet veel kwijt: "Ik ga niet vertellen hoe we het financieren, maar ik kan wel vertellen dat de mannen die we over laten komen bepaald niet goedkoop zijn!" Al heeft hij wel subsidie weten aan te boren. In 2008 organiseert Sioux wederom zes lezingen. Vijftig procent van de kosten neemt Stichting CA-ICT voor zijn rekening. Deze stichting verdeelt jaarlijks in totaal driehonderd duizend euro subsidie over vier geselecteerde bedrijven die via projecten de employability in de ict-sector weten te vergroten. En dat laatste is inderdaad ook de reden waarom Sioux niet alleen de eigen medewerkers maar alle ict’ers wil inspireren met interessante lezingen. "Door te focussen op nieuwe ontwikkelingen kun je mensen laten inzien hoe zij hun productiviteit kunnen verhogen. Zo kun je niet alleen de concurrentiekracht van je eigen bedrijf, maar van de hele regio vergroten. En dat heeft weer zijn effect op de werkgelegenheid", aldus Hans Duisters, ceo van Sioux. Met andere woorden van wat inspiratie worden we allemaal beter, verwacht Sioux. Odenthal heeft inmiddels al bij zijn eigen medewerkers gemerkt dat het werkt. "Een medewerker zei mij voorafgaande aan de lezing van Markus Völter over Model Driven Software Development dat hij zeer sceptisch was. Na afloop zei hij: "Ik ben helemaal om."
Employability-impuls
Stichting CA-ICT gaf in november aan vier ict-bedrijven een impuls gegeven van in totaal 300.000 euro. Sioux is één van deze bedrijven. Ook Caesar Group, Ericsson en New Horizons werden beloond met een bijdrage van maximaal 50 procent van de projectkosten met een maximum van 75.000 euro. Het gaat om initiatieven die de employability in de ict-sector verbeteren.