Het Computable Panel voorspelt dat SaaS hét fenomeen wordt in 2008. Voor softwareleveranciers zorgt dat voor nieuwe uitdagingen.
De meest gebruikte ict-term van 2007 is Software-as-a-Service. Het Computable Panel verwacht dat ook 2008 in het teken zal staan van SaaS. Dit jaar zullen alle voordelen van SaaS duidelijk worden. Bijvoorbeeld dat applicaties makkelijker gekoppeld kunnen worden, of dat bedrijven flexibeler zijn. Een logische ontwikkeling in de groei naar volwassenheid.
Het SaaS-model zorgt er voor dat gerenommeerde softwaremakers overstappen op een nieuw softwaremodel. Je ziet bedrijven, zoals Microsoft, al wel applicaties via het internet aanbieden, maar van harte gaat het nog niet.
Verkopen van een pakket biedt een fabrikant zekerheid. Bij de verkoop van een pakket aan de klant staat in één keer, na een aantal verkoopgesprekken, een mooi bedrag bijgeschreven op de bankrekening.
Ook als later blijkt dat het pakket niet naar behoren functioneert is het geld al binnen. Misschien dat de klant, als er een nieuw pakket moet komen, niet voor diezelfde fabrikant kiest. Maar dat is niet zeker. Een nieuwe ict-manager kan toch weer met de wanpresterende fabrikant in zee gaan.
Hosted applicatie
Als een fabrikant kiest om zijn software te verkopen via een hosted model, dan is het allemaal veel onzekerder. Een bedrijf dat voor een hosted applicatie kiest, kan dat doen op ieder gewenst moment, maar kan er ook ieder moment weer vanaf. Je weet niet voor welke periode een bedrijf voor een applicatie kiest. En hoe korter een bedrijf gebruik maakt van een hosted applicatie, hoe onrendabeler het maken van zo’n applicatie is.
SaaS biedt vooral klanten veel voordelen. Daarom overwegen steeds meer bedrijven in 2008 een hosted applicatie. Of dat betekent dat we over een tijdje af zijn van de hele rij consultants die een softwarepakket voor veel geld binnendragen en weer naar huis gaan als het draait? Ik denk het niet. Daar zullen de ‘oude’ softwareleveranciers erg blij mee zijn.
SaaS heeft toekomst. SaaS aanbieders zijn mogelijk een bedreiging voor traditionele software leveranciers en ict-leveranciers (systems integrators). Ik verwacht dat het minimaal zoveel kansen biedt als bedreigingen. Advies over SaaS als welke aanbieder kies ik en hoe past het in mijn architectuur, zijn vragen die er toe doen. De integratie met alle andere toepassingen binnen de muren van de onderneming is een uitdaging en kans voor ict-dienstverleners om positie te behouden en te versterken. Bovendien denk ik dat SaaS een handvat voor ict-dienstverleners is om de omslag te maken van pure detachering naar het bieden van oplossingen.
Bovenstaand artikel suggereert dat je op elk moment weer van een hosted applicatie af kan. Dit laatste is slechts beperkt het geval en dus pertinent een onjuiste weergave van de werkelijkheid. Bij sommige aanbieders zit je een jaar of langer vast aan de applicatie. Dan is het zelfs nog de vraag hoe je over gegevens kan beschikken en in welke vorm. Denk even aan wettelijke bewaarplicht van (bron)gegevens gedurende zeven jaar.
PS. Ik ben groot voorstander van SaaS, maar wel met de nodige aandachtspunten.