Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken ziet een Europese OPTA niet zitten. Een Europese telecomautoriteit leidt volgens hem tot meer bureaucratie en is niet nodig.
Nederland is geen voorstander van een Europese telecomautoriteit. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk in een brief aan de Tweede Kamer. Heemskerk reageert met deze brief op een voorstel van Eurocommissaris Viviane Reding die een Europese toezichthouder wil oprichten. Volgens Reding is er behoefte aan gezamenlijk toezicht en collectieve regels omdat telecombedrijven steeds vaker in meerdere Europese landen actief zijn.
Volgens Heemskerk verschillen de marktomstandigheden binnen de EU-lidstaten aanzienlijk. Dat vraagt volgens de politicus om toezicht die per land geregeld is. De oprichting van een gezamelijke autoriteit zou ook tot te veel bureaucratie leiden. Heemskerk ziet de noodzaak van een Europese regulator niet: "Er is tot op heden slechts een beperkt aantal voorbeelden: verdeling van frequenties voor satellietnetwerken, mobiele communicatie in vliegtuigen en boten, Europese nummers (116, ETNS10) waarbij Europese regelgeving voordelig kan zijn. Bij deze onderwerpen is vaak al sprake van nationale uitvoering", aldus Heemskerk in zijn brief aan de Tweede kamer.
Reding probeerde vorig jaar ook al een Europese telewaakhond op te richten maar gesprekken met de nationale telecomautoriteiten, zoals de OPTA, liepen toen op niets uit. Ook nu verzetten meerdere Europese lidstaten zich tegen het voorstel. Naast Nederland zijn ook Duitsland, Spanje en Polen tegen.
Dat er voor Nederland niet veel voordeel zit in een Europese telecomautoriteit is best wel mogelijk, maar OPTA heeft in Nederland veel meer macht dan bijvoorbeeld zijn Belgische tegenhanger BIPT. Belgie heeft wel nood aan een Europese telecomautoriteit. Waarom? De twee grootste telecomoperators (ook de duurste en de slechtste qua service) zijn Belgacom (& dochterbedrijf Proximus) en Telenet. Waarom Belgie er zelf niets aan (kan?) doet? Simpel! Belgacom is een ex-overheidsbedrijfs, en de Belgische staat is nog steeds een van de grootste aandeelhouders. En Telenet? De grootste aandeelhouder daar is een Vlaamse Gewest… Waarom zouden politici zelfs nog maar denken om Belgacom en Telenet de dwingen tot redelijkheid… Triest…