Shell schrapt een deel van zijn ict-activiteiten en besteedt een ander deel uit aan Oost-Europa. Deze stap is onderdeel van een jarenlange offshoring-trend binnen het concern. In 2003 startte Shell het besparingsprogramma IT Vision. In 2001 verzelfstandige de oliemaatschappij zijn softwareontwikkeling.
Het offshoren van ict-activiteiten is geen nieuw beleid binnen Shell. Een woordvoerder zei in 2004 al tegen Computable: "Wij willen onze it-infrastructuur rationaliseren: minder applicaties, beheerd door minder mensen en tegen lagere kosten. Uiteindelijk moeten alle Shell-kantoren wereldwijd standaard it-diensten kunnen afnemen."
IT Vision
In de zomer van 2004 schrapte het olieconcern tussen de 1900 en 2800 ict-banen (op een totaal van 9300), waarvan honderden in Nederland. Voor een deel ging het om werk dat niet meer werd hervat en voor een deel om werk dat naar de lagelonenlanden Maleisië en India werd verplaatst. Daarvoor tekende Shell raamcontracten met de Indiase offshorespecialist Wipro en IBM.
De sanering maakte deel uit van het besparingsprogramma IT Vision dat vanaf 2008 een jaarlijkse kostenreductie van 850 miljoen dollar behoort op te leveren. Doel is om met de prijseffectiviteit van de geleverde ict-diensten tot de top van de markt te behoren, stelde it-directeur Peter Blauwhoff in 2004.
In 2003 besteedde de oliemaatschappij zijn werkplekbeheer uit aan Getronics en kreeg Logica CMG een order voor een SAP-implementatie, in plaats van dat deze opdracht werd gegund aan Shell Information Technology International (Siti), de ict-divisie van Shell.
Begin 2001 stootte Shell haar softwareafdeling af. Deze 50-koppige afdeling ontwikkelde de datawarehouse-oplossing Kalido. Deze oplossing werd vanaf 2001 ondergebracht binnen het bedrijf Kalido. Shell bleef in eerste instantie aandeelhouder, maar vanaf 2003 werd Kalido geheel verzelfstandigd.
Outsourcen ict-infrastructuur
Eind december 2007 berichtte de website RoyalDutchShellPlc.com, een website die protesteert tegen Shell, dat Shell om kosten te besparen een belangrijk deel van haar ict wil uitbesteden en daarover onderhandelingen voert met drie uitbestedingspartijen voor verschillende onderdelen: EDS, het Duitse T-Systems en AT&T. Deze onderhandelingen moeten in maart 2008 tot concrete contracten leiden, zo bevestigde een Shell-woordvoerder. Het gaat daarbij om offshoring-contracten naar Oost-Europa. Dat laatste meldde Egbert Schellenberg, bestuurder van FNV Bondgenoten in de Volkskrant.
Door de uitbesteding verdwijnen volgens RoyalDutchShellPlc.com waarschijnlijk 3200 ict-functies. Bronnen binnen Shell zeggen dat het daarbij echter vooral om freelancer-contracten gaat, zo meldt de anti-Shellwebsite. Het is nog onduidelijk of er Nederlandse banen op de tocht staan.
Tegen Computable zei de Nederlandse Shell-woordvoerder Wim van de Wiel in december: "Wij zijn al ongeveer een jaar bezig met het outsourcen van onze ict-infrastructuur. Meer kan ik niet zeggen. In maart 2008 kunnen we pas meer bekendmaken."
Beste werkgever
In de zomer van 2007 had Shell nog het beste imago als ict-werkgever van heel Nederland. Dit bleek uit een onderzoek in opdracht van Computable onder 3500 Nederlandse ict’ers. Het onderzoek is gepubliceerd in de jaarlijkse Computable 100.
Het is altijd verstandig om af en toe afdelingen te stroomlijnen opdat ze niet topzwaar worden. Deed de overheid dit nu maar eens. Ook heel begrijpelijk van Shell om activiteiten die in lage lonenlanden kunnen worden gedaan, daar naar te verhuizen. Ik ben voorstander van (Oost)Europa ipv India. Ik hoop wel dat Shell netjes omgaat met de mensen die op straat komen te staan.