Werkgevers zijn naarstig naar ze op zoek: ict’ers in alle soorten en maten. En dat doen ze inmiddels ook buiten de geijkte paden. Ook langdurig werkloze en gehandicapte ict’ers zijn gewild.
"We zochten een it-tester, maar dat viel niet mee", zegt Gijs van Heijst, een van de twee directeuren van Connexys uit Rotterdam dat webbased applicaties ontwikkelt voor personeelsmanagementsystemen. Via een rekruteringsbureau kwam hij terecht bij Onbegrensd Talent, een bemiddelingsbureau voor ict'ers met een arbeidshandicap. "Binnen twee weken kreeg ik al een profiel van een geschikte kandidaat onder ogen. Ik was blij verrast, al schrok ik wel even toen bleek dat hij geen lichamelijke, maar een geestelijke arbeidshandicap heeft." De kandidaat Camiel Kluver bleek het syndroom van Asperger te hebben, een vorm van autisme. Kluver heeft een lichte variant van de ziekte, en Van Heijst besloot het er toch maar op te wagen. Van Heijst: "In het sollicitatiegesprek heb ik van dat hele Asperger niks gemerkt." Kluver is aangenomen bij Connexys. "Ook collega's merken niks van zijn ziekte: ik hoor alleen enthousiaste verhalen over zijn inzet, kennis en kunde", vertelt Van Heijst. "Camiel heeft een halfjaarcontract en als het goed bevalt – en ik zou niet weten waarom niet – dan krijgt hij straks gewoon een contract voor onbepaalde tijd."
Vindingrijk
Gijs van Heijst is een van de vele werkgevers die zijn vacatures voor ict'ers maar moeizaam gevuld krijgt en – door de nood gedwongen – vindingrijk wordt en ook elders gaat zoeken naar goede kandidaten. En dat hoeft niet meer een alleskunner te zijn. Van Heijst: "Kijk, ik let in gesprekken op wat voor persoonlijkheid iemand heeft en daarna op z'n skills. Skills kun je leren, persoonlijkheid heb je. Het klikte met Camiel. Ik dacht tijdens het sollicitatiegesprek: deze man past in onze cultuur. Dat gaf de doorslag." Ook Dick Bogers, mede-directeur van het instituut voor ict-opleidingen in de zuidelijke provincies, New Horizons Brabant, valt het op dat klanten regelmatig zoeken naar goed opgeleid en gecertificeerd personeel. "Twee jaar geleden konden werkgevers nog vragen om ‘het schaap met de vijf poten'. Die tijd is definitief voorbij."
Bogers werkt nauw samen met bedrijven waardoor hij de arbeidsmarkt en de problemen van bedrijven goed kent. Bogers: "Werkgevers schreeuwen om mensen. Sommigen kiezen ervoor om in het buitenland te gaan werven, anderen kijken binnen Nederland, zoals naar it'ers die vier, vijf jaar geleden toen het slechter ging in de it op straat zijn komen te staan." Deze mensen biedt Bogers letterlijk een ‘nieuwe horizon'. Bogers: "Het zijn mensen met veel potentie: ze hebben namelijk ervaring. Het enige wat ze niet hebben is de nieuwste kennis."
New Horizons heeft nu een pilot lopen met vijftig ict'ers uit Brabant en Limburg, die al een paar jaar werkloos waren. Na twee tot zes maanden zijn zij Microsoft gecertificeerde professionals (MCSA, MCSE, MCSD.net, MCST, MCITP of MCPD). Bogers: "Het UWV draagt de mensen voor, wij testen hun houding, vaardigheden en gedrag, en aan de hand daarvan stellen we voor die persoon de meest geschikte opleiding samen."
Baangarantie
Na de opleiding zijn de deelnemers verzekerd van een baan. Bogers: "Elke week komen er aanvragen binnen van werkgevers. Dat zijn grotere mkb-bedrijven, kleinere regiospelers in de it, maar ook van de grote jongens zoals Ordina en Atos. Banen zijn er dus en werkgevers willen. Er zijn al deelnemers in de opleiding met een aanbieding voor een contract."
Na deze pilot kunnen opleidingsinstituten elders in het land het draaiboek – kosteloos – opvragen bij New Horizons Brabant. CA-ICT, de stichting die employability in de ict-sector bevordert, heeft namelijk de helft van de projectkosten op zich genomen met de voorwaarde dat hergebruik mogelijk moet zijn, zodat ook in andere provincies langdurig werkloze ict'ers weer aan de bak kunnen. Bogers: "Er staan nu zo'n zevenduizend mensen met een it-achtergrond ingeschreven bij het UWV. Voor het gros is er een baan."
Ook voor mensen met een arbeidshandicap zijn de kansen op een baan groter, en geheel terecht meent Glenn van der Burg van Onbegrensd Talent: "Het zijn gewoon uitermate geschikt mensen en bovendien HBO-plus." Bogers ziet eigenlijk maar één ‘maar' waardoor het succes New Horizons Brabant uit kan draaien op een flater. Bogers: "Waar we afspraken over moeten maken is dat deelnemers echt hun certificaten halen en niet voortijdig een baan accepteren en weg zijn. Nu gaat het echt heel goed in de it, maar over een paar jaar gaat het gewoon weer minder. Zonder certificaten vallen deze mensen dan weer buiten de boot. Dan schieten we hier natuurlijk weinig mee op."
In het artikel wordt het syndroom van Asperger beschreven als een ziekte, maar dit wekt de onterechte indruk dat iemand met een stoornis in het autistische spectrum ziek zou zijn. Als iemand die zelf het syndroom van Asperger heeft, ben ik eerder geneigd om van een (sociale) handicap te spreken, wat het in feite ook is.
Zelf ben ik inmiddels al weer geruime tijd werkzaam bij de sociale werkvoorziening in Helmond (Atlant Groep), en hoewel ik zelf een sterke affiniteit met werk op PC-gebied heb, is het me desondanks nog steeds niet gelukt om op dit gebied werk te vinden. In april 2002 ben ik op verzoek van Atlant Groep weliswaar psychologisch getest om te kijken wat voor functies voor mij het meest geschikt zouden zijn, maar daar is verder niets concreets mee gedaan. Wel heeft dit rapport ertoe bijgedragen dat ik sinds 18 maart 2003 weet dat er bij mij ook sprake blijkt te zijn van het syndroom van Asperger. Voor die tijd wist ik sinds 1990 alleen maar dat ik een sociale handicap heb omdat ik moeilijk contact maak met anderen, maar meer wist ik ook niet. Dat ik er tot dusver nog steeds niet in geslaagd ben om via Atlant Groep passend werk te vinden wijt ik hoofdzakelijk aan het feit dat er bij de personeelsfunctionarissen en consulentes voor begeleid werk geen of onvoldoende kennis over de aard van stoornissen in het autistische spectrum aanwezig is, en dat ze daardoor dus ook niet weten hoe iemand met zo’n stoornis bij het zoeken naar werk, dat qua capaciteiten passend is, het beste begeleid zou kunnen worden. Ik juich een initiatief als Onbegrensd Talent dan ook van harte toe.
Helemaal mee eens! Asperger wordt, omdat het een autismespectrumstoornis is, nog steeds foutief veel te veel als een ernstige geestelijke aandoening gezien, zoals bekend van het klassieke autisme. Dit is nou JUIST 1 van de vele grote verschillen tussen Asperger en klassiek (laagfunctionerend) autisme: Aspergers kunnen net zo’n normaal leven leiden als ‘normalen’. Klassieke autisten kunnen dit (meestal) niet. Zelfs van Bill Gates en Albert Einstein wordt vermoed dat ze Asperger hebben. Als je deze mensen als zielig en gehandicapt wilt gaan bestempelen zit je er toch echt wel een klein beetje naast denk ik!
Als je het mij vraagt barst het van de Aspergers in met name de ICT-sector! Velen weten alleen niet dat ze er een vorm van hebben. Het probleem is gewoon dat labeltje. Ik denk zelf niet dat Hans Asperger (de ontdekker) als doel heeft gehad om deze mensen in de toekomst zoveel mogelijk als ‘gehandicapt’ of ‘ziek’ bestempeld te laten worden. Eerder juist dat ze respect krijgen voor hun zeer originele manier van denken en leven. Er is zelfs beweerd dat er voor torenhoge technische skills en IT-skills zelfs een vleugje Asperger vereist is! Maar dat lees je (helaas) nergens op een vacature als ‘functie-eis’ terug… 🙁
Asperger is in de eerste plaats een zeer sterk doorwerkende geestesziekte, die zelfs het IQ enorm drukt. De meeste aspergers werken dan ook niet of in een sociale werkplaats. Wel kan ik me voorstellen dat sommige aspergers toevallig heel goed iets kunnen doordat ze heel erg veel tijd hebben om zich te concentreren op een ding.
Hogerfunctionerend Autisme heeft helemaal niets te maken met een zogenaamd hoog functioneren in een baan. Hogerfunctionerend betekent gewoon simpel dat iemand een IQ van minimaal zeventig heeft samengaand met gewoon autisme. Einststein was zeker geen asperger want hij had geen overdreven mooi taalgebruik. Asperger heeft zelfs een lager ruimtelijk inzicht dan HfA. Ik werk met veel Aspergers met een IQ van ongeveer negentig.
Der reden waarom aspergers die iets bereikt hebben “opvallen” is het feit dat ze sowieso opvallen door buitengewoon vreemde manier waarop ze zich presenteren. Hierdoor komen ze in zeer grote problemen, en worden vaak bij voorbaat al uitgesloten.
Ik wil even reageren op de reacties die ik her en der van Miel zie:
volgens mij heeft hij geen enkel benul van wat autisme is, en wat het inhoudt.
De uitspraken die gedaan worden over de diverse vormen van autisme zijn de klassieke bevooroordeelde meningen van mensen die zich niet (willen?) verdiepen in het onderwerp maar er wel weer een mening over willen geven.
Het klassieke beeld van de autist die niet te benaderen is en stil in een hoekje weggedoken zit is allang achterhaald door de feiten.
Ik heb zelf PDD-NOS, een iq van 136, werk als lead-developer bij een grote verzekeraar en functioneer hier uitstekend. Hierbij heb ik te maken met veel verschillende gebruikersgroepen en overlegstructuren.
Nu weet ik dat ik niet het ’typische voorbeeld’ van een autist ben, maar als iemand zich verder wilt verdiepen in hoe autisten ingezet kunnen worden binnen IT, raad ik de website aan van het Deeense bedrijf Specialisterne, http://www.specialisterne.dk. Zij zetten zeer succesvol autisten in bij IT-activiteiten, en zijn hiervoor bekroond met de Deense ‘IT Award 2008’, voor buitengewoon ondernemerschap.
Voor een nadere uitleg over autisme, die gebaseerd is op kennis in plaat van meningn, verwijs ik graag naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, http://www.autisme-nva.nl
Miel heeft geen idee..
Deze Asperger is niet alleen intelligent, maar ook verbaal sterk, autodidactief en heeft een sterk analytisch vermogen.
Er zitten ook zeker voordelen aan, ik heb bijvoorbeeld geen excell lijst nodig om alle hardware-adressen (128 karakters lang) te herkennen.
Wel kan ik mij wel eens onhandig uitdrukken, hetgeen wel eens wrijving of onbegrip kan geven. Maar aangezien de gemiddelde techneut sowieso sociaal niet sterk is, val ik niet eens zo ver buiten de boot.
Miel,
waar haal je het vandaan, een “geestesziekte”. Om te beginnen impliceert de term “ziekte” dat het geneeslijk en opgelopen zou zijn ! Dat is het beslist NIET.
Er zit (nou we toch in IT zitten) een andere techniek in het “moederbord” en dat functioneert er niet minder om. Het gaat wel anders dan men gemiddeld gewend is, vooral in de sociale interactie, zoals dat netjes heet. Dat het het IQ zou drukken klopt al evenmin, dit lijkt zo door de extra energie en aandacht die het ons kost om in het dagelijkse leven overeind te blijven. Als we op onszelf zijn, als ‘einzelgaenger’, meestal in ons werk, is die belemmering er niet en komen de capaciteiten volledig tot hun recht.
Miel, ken je de reclames van nissan (micra-pixo-note), stel jij je eens voor dat je volcontinue in die zeer drukke wereld buiten die wagentjes leeft en niet in staat bent om ooit in de rustige ‘binnen’-wereld IN die autootjes te vertoeven ? Dan kom je in de buurt van het dagelijks werk dat sociaal functioneren voor autisten / aspergers is. Daar zou ook jij een ‘beetje vreemd’ van worden toch ?
Jan de Koning; Asperger, IQ=130 en met een verantwoordelijke baan in de zware chemische industrie !
Ook ik wil even reageren op miel, die helaas een hokje voor zich heeft wat een autist wel of niet kan, hoe z’n hersenen werken etc.
Ikzelf heb ook autisme,IQ=140 en werk bij een zorgverzekeraar waar in totaal op de vloer 70 mensen werken. Hoezo kunnen we sociaal niet mee komen..
Kort samengevat: mensen zonder autisme zijn individuele mensen, dit telt evenzeer voor ons.