Veel soa-implementaties mislukken doordat ze zijn gericht op ict-doelen in plaats van de bedrijfsdoelen van een organisatie. Bovendien richten de oplossingen zich vaak op één softwareplatform, terwijl ondernemingen er bedrijfsbreed meestal meerdere gebruiken. Om soa te laten slagen is ‘Open bpm’ nodig, pleit IDS Scheer.
‘Open bpm’ is noodzakelijk om de invoering van service oriented architecture (soa) succesvol te maken. Dat vindt Sven Roeleven van IDS Scheer, leverancier van oplossingen voor business process management (bpm). Met Open bpm bedoelt hij de inrichting van bedrijfsbrede processen die onafhankelijk zijn van technologieën zoals SAP, Oracle of Microsoft.
Die integratie van bedrijfsprocessen en ict wordt ondersteund door wereldwijde open standaarden zoals WSDL, UML en BPEL. Soa is een veelgebruikt concept om op een slimme manier software aan elkaar te koppelen en makkelijk in verschillende processen te hergebruiken. Helaas levert het vaak niet het gewenste resultaat op.
Vanuit de techniek
Volgens manager business development Roeleven loopt de implementatie van soa vaak spaak op drie punten. "Een belangrijke reden is dat bedrijven het puur vanuit de techniek aanpakken en daardoor maar een deel van de doelen behalen. Maar soa is noch een ict-, noch een pure bedrijfsaangelegenheid. De bedrijfsprocessen verbinden beide werelden om succesvol de doelen te bepalen, te ontwerpen, te implementeren en te monitoren."
"Soa wordt pas succesvol als je de bedrijfsdoelen en -processen goed afstemt op de technische oplossing. Bij geïntegreerde bpm hou je in het procesontwerp rekening met de bedrijfsvereisten voordat je het naar de ict-afdeling stuurt." Volgens Roeleven liften sommige technologiebedrijven ten onrechte mee op de populariteit van het begrip bpm. "In de praktijk houden zij zich echter alleen met de technische processen bezig en dekken dus maar een deel af."
Technologie-onafhankelijk
Een ander struikelblok is dat soa niet bedrijfsbreed, dus end-to-end, wordt toegepast. Organisaties kijken dan slechts naar de beschikbare soa-oplossing binnen één technologieplatform. "Soa moet technologie-onafhankelijk worden opgezet", zegt Roeleven, "zodat de complete bedrijfsketen gebruik kan maken van de meest waardevolle services uit de verschillende platformen."
Wat tenslotte ook vaak ontbreekt, zijn volgens hem concrete afspraken over de verantwoordelijkheden. "Bij ieder project en iedere inbeheername moet worden bepaald wie van welk onderdeel eigenaar is, volgens welke standaarden wordt gewerkt en volgens welke procedure wijzigingen plaatsvinden. Dat noem je bpm governance."
Er zijn nog relatief weinig geslaagde soa-projecten. Roeleven heeft het idee dat dat komt omdat het concept relatief nieuw is. "Projecten worden vaak opgezet als pilot met een beperkte scope. Hierdoor kan het hergebruik van services in verschillende processen zich in de praktijk minder bewijzen en is succes dus minder aantoonbaar. Organisaties die soa willen implementeren, kijken vaak de kat uit de boom. Ze laten de oplossing graag eerst door anderen ontwikkelen en nemen dan later de goede technieken over."
Eigen perceptie
Roeleven is kritisch over de verschillende invalshoeken waarmee binnen een organisatie wordt aangekeken tegen soa-projecten. "Iedere doelgroep in een organisatie, of het nu gaat om het management, de afdeling risk/control, de ict-afdeling of de eindgebruiker, heeft een eigen perceptie van de werkelijkheid. Ict’ers kijken naar de ict-infrastructuur en de te gebruiken toepassingen, het management heeft voornamelijk oog voor de bedrijfsstrategie en de eindgebruiker hecht waarde aan goede gebruiksinstructies en een goede kennisbank. Dat maakt een gemeenschappelijk kader tussen de doelgroepen moeilijker."
Daarom ontwikkelde zijn bedrijf onder de naam ARIS een geïntegreerde bpm-methode, die de uiteenlopende invalshoeken van de doelgroepen in één toepassing samenbrengt. De geïntegreerde aanpak zorgt voor een gemeenschappelijke methode en taal voor de doelgroepen die met soa hebben te maken. Hierdoor zijn volgens Roeleven geen misverstanden meer mogelijk tussen data-, applicatie- en proceseigenaren en wordt soa een gezamenlijk traject in plaats van een pure ict-aangelegenheid.
Mits goed uitgevoerd, kan de invoering van service oriented architecture volgens Roeleven een grote bijdrage leveren aan ondernemingen. "Zo hebben wij onlangs een grote soa-implementatie succesvol afgerond met Open bpm. Toch is het ook een kwestie van tijd. Naarmate meer services worden ontwikkeld, kun je er meer hergebruiken en zal het aantal geslaagde soa-implementaties verder toenemen."
ARIS Het bpm-programma ARIS biedt vier platformen die bij veranderingstrajecten belangrijk zijn: strategie, ontwerp, implementatie en controle. In overzichtelijke stroomdiagrammen komt uit de strategie een business case rollen, uit het design een blauwdruk, uit de implementatie een werkend systeem en uit de controle een verbeterplan. Door middel van één repository kan het programma alle architecturen intern koppelen aan de bedrijfsprocessen. |