Uit laboratorium-onderzoek onder 71 gezonde vrijwilligers blijkt dat gsm-straling de slaap kan verstoren. Na drie uur blootgesteld te zijn vielen proefpersonen minder snel in slaap en sliepen bovendien lichter. Gedurende de blootstelling klaagden proefpersonen bovendien vaker over hoofdpijn.
Uit laboratorium-onderzoek door het Zweedse medische instituut Karolinska en de Amerikaanse Wayne State Universiteit onder 71 gezonde vrijwilligers blijkt dat gsm-straling de slaap kan verstoren.
Hoofdpijn
Bij proefpersonen die drie uur aan gsm-straling waren blootgesteld bleek het langer te duren voordat ze het stadium van diepe slaap bereikten. Dit stadium bleek bovendien korter te duren dan bij proefpersonen die evenveel tijd in dezelfde ruimte hadden doorgebracht, maar dan zonder dat de gsm-apparatuur aanstond. Voor dat het experiment begon hadden 38 proefpersonen aangegeven wel eens hinder te ondervinden van gsm-straling. Zij bleken gedurende het hele experiment vaker hoofdpijn te rapporteren dan de rest van de proefpersonen, of er nu wel of geen gsm-straling aanwezig was. Proefpersonen die van tevoren hadden aangegeven nooit hinder te ondervinden van gsm-straling, klaagden in dit experiment significant vaker over hoofdpijn wanneer er wel gsm-straling was, dan wanneer die er niet was.
EEG-metingen
De onderzoekers stelden de helft van de proefpersonen gedurende drie uur bloot aan gsm-straling met een frequentie van 884 MHz en een SAR (zie kader hieronder) van 1,4 W/kg. Een andere groep werd nergens aan blootgesteld. Geen van de proefpersonen wist in welke groep hij was ingedeeld: de experimentele of de controlegroep. Proefpersonen bleken tijdens het experiment niet te kunnen raden of er wel of geen gsm-straling aanwezig was.
De onderzoekers onderzochten gedurende deze drie uur hoeveel stresshormonen de proefpersonen aanmaakten, lieten hen geheugentaakjes uitvoeren en vroegen de proefpersonen hoe ze zich voelden: of ze al dan geen hoofdpijn hadden en hoe hun stemming was. Daarna werd de proefpersonen gevraagd te gaan slapen. Gedurende deze slaap deden de onderzoekers EEG-metingen om de diepte van de slaap te meten.
SAR SAR staat voor Specific Absorption Rate en is een maat voor de hoeveelheid opwarming die radiofrequente straling in het menselijk lichaam veroorzaakt. Een lichte mate van opwarming is tot nu toe het enige biologische effect van gsm-straling dat door niemand in twijfel wordt getrokken. Gezondheidsorganisaties gebruiken dit opwarmingseffect wereldwijd om uit te rekenen aan hoeveel gsm-straling een mens maximaal mag worden blootgesteld voordat hij of zij een gezondheidsrisico loopt. In Nederland geldt voor beroepsmatige blootstelling een maximum van 0,4 W/kg en voor de algemene bevolking een maximum-SAR van 0,08 W/kg. De SAR-waarde van de straling tijdens het experiment (1,4 W/kg) is echter een blootstelling die volgens de onderzoekers in realiteit kan voorkomen. |
Betreft dit hier dan de straling afkomstig van de GSM masten of gaat het hier om straling afkomstig van de telefoon zelf?
Kijk, en daarom gebruik ik mijn mobiel dus als wekker. Lekker makkelijk wakker worden!
@ Edwin: Ik denk dat het gaat om de telefoons, zo’n mast naast het bed had de proefpersoon vast gemerkt. 😉
En hoe zit het met Wifi binnen een woonhuis?
Wifi heeft 2,4-2,5Ghz frequentie dat is dus veel hoger en volgens mij beter gebleken.
Zolang er niets specifieks wordt vermeld over de gebruikte veldsterkte en vermogen van het uitgestraalde GSM-signaal in de vermelde onderzoeken in relatie tot waaraan een GSM-gebruiker, c.q. een persoon thuis, wordt blootgesteld is dit het zoveelste zinloze onderzoek.
Journalistieke sensatielust zullen we maar zeggen.
Ook: Wie zijn de genoemde ‘instituten’ en wat zijn hun wetenschappelijke
credentials? Een proef met slechts 71 personen lijkt mij statistisch nog niet geweldig significant. Het correct uitvoeren van een dubbelblind wetenschappelijk onderzoek is niet eenvoudig.
Bij voldoende veldsterkte heeft elke vorm van elektromagnetische straling
uiteindelijk een negatieve invloed op de mens.
Begrijp me niet verkeerd: er zijn wel degelijk normen nodig voor alle
elektromagnetische straling waaraan we worden blootgesteld, maar dan wel gebaseerd op enige realiteit.
“Gsm-straling verstoort slaap, en men krijgt hoofdpijn”
–
Ha, ga we nu dan eindelijk landelijk over op Blue-Tooth Head-Set (Ear-Phone)?! Probleem opgelost….
@PPH: Volg de link en lees het artikel in PDF (PIERS ONLINE, VOL. 3, NO. 7, 2007).
De betreffende instituten zijn:
Wayne State University & Uppsala University, USA
Karolinska Institutet, Sweden
Foundation IT’IS, USA
Ik zou dus verwachten dat ze in staat zijn om een dubbelblind onderzoek te doen.
Wat betreft het gebruikte signaal wordt het volgende vermeld:
“The exposure was designed to be consistent with worst case exposure occurring in real-life situations, but with extended duration.” (p. 1149)
Geen journalistieke sensatielust zou ik zeggen, maar een interessant resultaat dat uitnodigt tot vervolgonderzoek.
@martijn (2-jan): ik word eigenlijk nooit wakker met hoofdpijn, maar toen ik eens op de logeerkamer sliep met het hoofd naast mijn pas geinstalleerde access-point werd ik halverwege de nacht wakker met erg zware hoofdpijn. Het access-point gaat dus in het vervolg uit als daar iemand slaapt! Ik denk dat je met elke stralingsbron moet oppassen.
Dit onderzoek verbaast mij niet. Ik ben overgevoelig geworden door een maand lang in mijn huis onvrijwillig bestraald te zijn door een nieuwe UMTS-zendmast achter mijn huis, op ooghoogte 50 m.
Door deze gevoeligheid voel ik me alleen lekker op zeldzame stralingsarme plekken.
Mijn klachten zoals; hoofdpijn, hartkloppingen, oorsuizen, vergeetachtigheid, slecht slapen, beklemmend gevoel op de borst en haaruitval(!) ontstaan nu al bij veldsterkten waar iedere gemiddelde Nederlander dagelijks aan wordt blootgesteld.
Had zelf ook veel last van straling. o.a. van gsm, decttelefoon en pc. heb er veel over gelezen o.a. Roy Martina met boekje vitamine “M” over magnetisme. omdat de uiteindelijke gevolgen nog niet echt duidelijk zijn, we leven immers nog niet heel lang met een laptop en uitgebreide gsm’s met WiFi en bleutooth en allemaal draadloze apparatuur in ons huis en op de zaak, dus onderzoek er naar is ook nog moeilijk. wat ik wel weet is dat sinds wij thuis maatregelen hebben genomen tegen negatieve magnetisme en straling, dat we er allemaal een stuk gelukkiger op geworden zijn. en zelfs veel positiever en allerter!
lees, ga op uw gevoel af en u weet!