Computers en servers van Apple moeten ervoor zorgen dat het leger minder last krijgt van cyberaanvallen. Het leger gaat meer gebruik maken van Macs, omdat deze veiliger zijn.
Het Amerikaanse leger gaat met Macs de strijd aan met hackers. Luitenant Kolonel C.J. Wallington, verantwoordelijk voor de bedrijfsinformatiesystemen bij het Amerikaanse leger, laat aan Forbes weten dat het leger meer computers en servers van Apple in het netwerk gaat opnemen.
De reden hiervoor is dat Apple-computers minder gevoelig zouden zijn voor aanvallen van kwaadwillenden. Wallington denkt door meer Macs in het netwerk op te nemen het voor hackers moeilijker te maken om met één aanval een netwerk van computers plat te leggen. Volgens Wallington zijn van de 700.000 computers en servers van het leger er 20.000 van Apple. Hij schat dat er tijdens de nieuwe aankooprond duizend nieuwe Apples bijkomen.
Verschillende leveranciers
In 2005 zei leger-cio Steve Boutele in een speech dat het leger met meer verschillende leveranciers, waaronder Apple, moet gaan werken om de concurrentie tussen leveranciers te vergroten en de beveiliging te versterken. Voor het leger is er weinig geschikte software die draait op een Mac. Na de speech van Boutelle wordt er hard aan gewerkt om dat te veranderen.
Het leger had het het afgelopen jaar moeilijk qua beveiliging. In juni werden na een hack van de computersystemen van het Pentagon e-mailgegevens gestolen. In september werden de gegevens gestolen van bedrijven die diensten leveren aan het leger, zoals Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman en Raytheon.
Ze doen dit m.i. niet alleen omdat macs veiliger zijn, het is volgens mij meer een strategie waarbij diversificatie van systemen ervoor zorgt dat een grootscheepse aanval niet het hele netwerk plat kan leggen, omdat aanvallen meestal gericht zijn op een bepaald soort systemen, en de andere soort dus niet kan raken.
De vraag is of je militaire systemen uberhaupt wel met open dan wel goed gedocumenteerde systemen moet realiseren. Dat levert je per definitie een extra stroom hackers uit de private omgeving op. Defensie en banken trekken die immers aan. Een eigen, dan wel obscuur operating systeem lijkt me gewoon een extra barri?re in de voorbereiding op cyberwarfare. Overigens: nu kunnen we wel zien of de MAC inderdaad intrinsiek veiliger is. Totnutoe trokken Apple programma’s gewoon minder hackers aan.
Ook militaire toepassingen hebben goed gedocumenteerde systemen nodig. Waar het natuurlijk om gaat, is de beveiliging. Dat de broncode van het besturingssysteem van Apple (deels) open is, hoeft ook geen bezwaar te zijn. Darwin (OpenBSD) is beslist geen obscuur besturingssysteem. Op het gebied van beveiliging is het tegen heel wat uitdagingen opgewassen. Nu nog zien hoeveel hackers hun werkterrein echt durven te verleggen van de grote Windows-middenstroom naar een systeem als Darwin. Zelf ben ik de gelukkige bezitter van een Mac, die ik vooral gebruik voor amateur-astronomie en de besturing van telescopen.
En de rest van de wereld maar denken dat Unix veiliger was, nee zegt de US Army, dat is Apple. Maar wat de US Army vergeet, is dat het hart (kernel code) van een Mac tegenwoordig een BSD UNIX is … Oops, foutje! (Veranderen van een Apple-Mac naar een BSD UNIX is trouwens een ‘downgrade’, geeft je te denken
Nog een OS om je in te moeten specialiseren. Kortom kennis verdelen over 2 OS’en zal voor beide OS’en minder expertise opleveren. Daardoor beide systeem minder goed onderhouden en dus opener voor aanvallen van buitenaf. Ik zou met 1 OS willen werken en het liefst een eigen versie van Linux.
@Erik: [quote]Darwin (OpenBSD) is beslist geen obscuur[/quote]
Dit wordt ook niet beweerd. Het advies is om zelf een OS in het leven te roepen waar het ‘general public’ geen weet van heeft.