Ict-aanbieders laten geen moment voorbij gaan te wijzen op mogelijkheden om het energieverbruik van datacenters te verlagen. In Nederland overheersen onder it-managers echter de nuchtere geluiden. Energiebesparing is onderdeel van het beleid, maar het meeste resultaat wordt vooralsnog geboekt met zuiniger hardware.
Robert Borst, ict-manager van Brabantia in Waalre, vertelt: "Nog niet zo lang geleden hebben wij onderzocht of de warmte die onze serverruimtes voortbrengen te gebruiken is voor het in de winter verwarmen van onze kantoren. Al snel kwamen we echter tot de ontdekking dat de warmteproductie van onze servers en andere hardware in het niet viel bij wat onze industriële afdelingen voortbrengen."
Hype
Eco is een hype, meent Borst. "Natuurlijk is energiebesparing belangrijk, dat hoort nu eenmaal bij duurzaam ondernemen. Maar we moeten er wel verstandig mee omgaan. Kijk niet alleen naar ecologie, maar ook naar economie. De introductie van virtualisatie betekende bij ons bijvoorbeeld dat we het aantal servers konden terugbrengen van vijfenveertig naar vijf. Dat leverde een forse besparing op van het elektriciteitsverbruik."
Theoretisch
"Energiebesparing is belangrijk, maar het staat bij ons niet erg hoog op de agenda", vertelt Kees van Moorsel, manager ICT van zorgverzekeraar Azivo in Den Haag. "Het meten van het elektriciteitsverbruik in ons datacenter is ook erg lastig, omdat we daar geen aparte meters hebben. We kunnen dus hooguit het theoretisch verbruik berekenen. De business ziet lagere energiekosten ook niet als een concurrentievoordeel. Financieel is de impact van het elektriciteitsverbruik te klein om onze kosten per polis substantieel te verlagen, terwijl een groen imago in deze markt klanten ook niet direct zal aanspreken."
Toch gaat het energieverbruik bij Azivo eerder omlaag dan omhoog. "Wij vervangen de hardware in ons datacenter iedere drie jaar. Hoewel we het niet precies hebben uitgerekend, weet ik wel dat de servers die wij nu gebruiken beduidend zuiniger zijn dan de vorige generatie."
Lees ook het uitgebreide verhaal ‘Energiebesparing slaat nog niet aan’