De Nederlandse Mededingingsautoriteit is komend jaar niet van plan onderzoek te doen naar marktverstoringen in de ict-sector. Voor de monopoliewaakhond heeft de sector geen hoge prioriteit.
Voorlopig doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen grootschalig onderzoek naar vermeende verstoringen op de Nederlandse ict-markt. Hoewel veel partijen aandringen op zo’n onderzoek, staat de ict bij de organisatie niet hoog op het prioriteitenlijstje. Dat blijkt uit verschillende brieven van de NMa. Ook in voorgaande jaren was er veel discussie over wel of geen onderzoek, maar steeds werd er van afgezien.
Bij een rondvraag naar eventuele mededingingsmisstanden, ontving de monopoliewaakhond 43 brieven van verschillende partijen uit de ict-markt. Bovendien vroeg de Tweede Kamer begin december om een onderzoek naar de koppelverkoop van nieuwe computers en besturingssystemen. Toch schrijft de NMa nu dat de organisatie niet altijd kan ingrijpen. "Er zijn op dit moment bijvoorbeeld onvoldoende concrete aanwijzingen dat Microsoft leveranciers van computers en notebooks dwingt of onder druk zet om Windows te installeren", aldus de NMa.
Open source
Vooral onder de pleitbezorgers van open source zijn mensen teleurgesteld over het besluit om de ict-markt niet de onderzoeken. De NMa heeft zich, volgens Jan Stedehouder, door de herhaalde weigering de softwaremarkt in Nederland te onderzoeken definitief buiten spel gezet. Stedehouder onderhoudt een blog over open source e-learning en meent dat er met name in het onderwijs voldoende signalen van misbruik ‘in mededingingsrechtelijke zin’ aanwezig zijn. Hij stelt dat het besluit van de NMa ook het besluit van de regering ondergraaft om open standaarden en open source software tot speerpunten van het beleid te maken.
Wat vind jij van het besluit van de NMa om ook komend jaar geen onderzoek te doen naar marktverstoringen in de ict-sector? Reageer hieronder. |