Met het project Fiber to the Farm willen de provincies Gelderland en Overijssel landelijke gemeenten stimuleren hun bewoners aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Addertje onder het gras: de deelnemers moeten zélf meegraven aan de noodzakelijke sleuven.
De gemeenten Berkelland en Bronckhorst zijn de eerste deelnemers aan het ‘fiber to the farm’ project van de provincies Gelderland en Overijssel. Tussen de 100 tot 150 bedrijven en huishoudens uit beide gemeentes zullen volgend jaar aangesloten worden op een supersnel glasvezelnetwerk – niet vanzelfsprekend in landelijke, dunbevolkte gemeenten.
Sleuven
De twee provincies komen met subsidies voor de dag, maar om de kosten te drukken is het wél de bedoeling dat deelnemers aan het project zelf de nodige sleuven graven.
Overijssel en Gelderland willen met dit project vermijden dat het platteland gaat achterlopen op economisch gebied door een gebrek aan snel internet. Ze hopen zelfs dat heuse ‘kennisboerderijen’ zullen ontstaan die een economische impuls kunnen geven aan het platteland. Voor het eigenlijke glasvezelnetwerk wordt overigens beroep gedaan op een Nederlands-Duits bedrijf uit Enschedé.
Goed idee.
Zijn er dergeljke plannen voor Noord-Holland/West-Friesland?
b.v. zorgboerderijen, zorg/verenigingscampings e.a. ?
Hier wordt al veel vrijwiligerswerk gedaan o.a. ook aan infrastructuur (graafwerk).
Voor de duidelijkheid wil ik graag een aantal onjuistheden rechtzetten. Het project Fibre-to-the-Farm wordt alleen door de provincie Gelderland ondersteund, niet de provincie Overijssel. De genoemde 100 tot 150 deelnemers nemen deel aan een pilotnetwerk in het noorden van de gemeenten Bronckhorst en Berkelland, waarbij een tweetal innovaties worden getest. Enerzijds wordt een co?peratieve vereniging van bewoners/eigenaars opgericht naar het model van Ons-Net Nuenen. Anderszijds wordt bekeken in hoeverre het haalbaar en rendabel is om de bewoners mee te laten graven op hun eigen terrein. Immers, het is nog steeds zo dat de 70% van de kosten van het aanlegen van welk netwerk dan ook (gas-, water-, persrioolleiding-, electriciteits- of glasvezelnetwerk) bestaat uit graafwerkzaamheden en het weer netjes achterlaten van de geulen. Verder is het zo dat de gelden die de provincie, gemeenten en andere betrokken partijen steekt in dit project alleen bedoeld zijn om het Lectoraat TelecommunicatieNetwerken van de Hogeschool Arnhem Nijmegen te betalen voor het onderzoek en projectmanagement bij het coordineren van de graafwerkzaamheden. Het is de co?peratieve vereniging die de opdrachtgever en eigenaar is van het netwerk dat gefinancierd wordt door de abonnementsgelden van de leden van de vereniging. In het netwerk zit geen cent overheidsgeld in.
Misschien een goed idee voor Duitsland, hier zijn nog duizenden dorpen en kleine gemeenten zonder de mogelijkheid van (A/S)DSL door ver en slecht bereik en een slechte koper-telefoon-kabel verbinding, en ISDN is per tik te duur, ideetje voor export?!
Mh.Mevr. Afd.Inkoop.
Door de komst van 4G Data op de meeste zendmasten van KPN kunnen we het platteland
eenvoudig voorzien van Snel Internet 4G Snelheid.
Wij hebben het al getest op een boerderij in Drenthe , waar geen glasvezel of kabel Ziggo of UPC komt en men afhankelijk is van een vaste lijn KPN.
De klacht geen snel internet , dit hebben wij opgepakt en getest met 4G Mobiel Data op een Mobiele Draadloze Data Router en het resultaat was verbluffend.
Wij hebben dat nu 3 maanden gevolgd met het gewenste resultaat , toen met de provider een gesprek gevoerd om een Unlimited / Onbeperkt Data/WIFI abonnement te realiseren voor de klant en ook daar ging men in mee naar aanleiding van onze test resultaten.
Nu dus zonder aanleg of aansluitkosten kunnen we ieder punt waar 220 Volt aanwezig zo’n
snelle verbinding aanbieden op het platteland. Er moet wel KPN 4G te ontvangen zijn en dat is bijna overal en op sommige sommige plaatsen word er nog aan gewerkt , zo ook bij ons in Nijeveen , daar word in week 44 4G Data/WIFI op de mast in Kolderveen geplaatst is ons toegezegd.
Dus u ziet door alles goed te koppelen kun je een gebied als Drenthe geheel ontsluiten.
Dat geld dus eigenlijk voor heel Nederland.
Een Mobiele Draadloze 4G Router kost maar 299 Euro Excl.de BTW.
en een Unlimited/ Onbeperkt 4G Data abonnement kost bij ons 49.95 Euro Excl.BTW. Volle snelheid.
Voor de weinig gebruiker hebben we ook een Light versie in de markt gezet van 29.95 Excl.de BTW. snel tot 2.5 GB en daarna word de lijn geknepen.
Kan, na blijkt dat dit toch te weinig is zo worden gewijzigd naar de hogere versie.
Wij hopen een positieve bijdrage te kunnen leveren om het platteland zo te ontsluiten.
Wij hebben in eerste instantie toestemming om deze test onder 1000 klanten te leveren.
Geschikt Thuis, Op de Zaak ,Boerderij ,2e woning ,Vakantie woning , Mobiel kantoor ,Boot , Schip , Caravan, etc.
Met vriendelijke groeten,
Arie Alblas
06-83 4444 83
Alblas Telecommunicatie.VOF.
Energieweg 5
7948 NT Nijeveen ( Dr.)
T-0522-260867 ( Yes Mobiele Telefooncentrale )
M-06-83 4444 83 Arie Alblas
M-06-21 260 000 Marcel Alblas