Na jaren van afname is het privé mailen, bellen en surfen onder werktijd het afgelopen jaar enorm toegenomen. Het oneigenlijk gebruik van bedrijfsmiddelen is gestegen naar een gemiddelde van 4,9 uur per week (vorig jaar 3,9 uur). Vrouwen besteden op het werk vijf keer zoveel tijd aan privézaken dan mannen, zo blijkt uit de ict-barometer van Ernst en Young.
Privé mailen bellen en surfen onder werktijd is enorm toegenomen. Gemiddeld genomen besteedt een werknemers 4,9 uur van zijn werktijd aan privézaken. Dat blijkt uit de ict-barometer van Ernst en Young, een tweemaandelijks onderzoek onder 607 directeurs, managers en professionals uit het bedrijfsleven en de overheid. Voor de zevende keer is het privégebruik van internet en telefoon op de werkvloer onderzocht. Het zakelijk mailen en surfen in privé tijd, wat als compensatie kan worden beschouwd, is het afgelopen jaar gelijk gebleven op wekelijks 2,4 uur. Per saldo betekent dit dat de tijd die niet wordt besteed aan werkzaamheden met 67 procent per week is toegenomen.
Vrouwen scoren hoger in het privégebruik dan mannen. Dat komt omdat zij nauwelijks compenseren met werkzaamheden die na werktijd thuis via internet of telefoon worden uitgevoerd. Mannen doen dit wel zij compenseren door in de privétijd te werken.
Met name privé surfen onder werktijd is populair. Van de 4,9 uur wordt hier per week 2 uur aan besteed. Privé e-mailen kost gemiddeld 1,8 uur en privé bellen 1,1 uur per week. Van de respondenten zijn het met name vrouwen en werknemers onder de 35 jaar die oneigenlijk gebruik maken van deze faciliteiten op het werk. Medewerkers onder de 35 jaar besteden drie keer zoveel tijd aan surfen, mailen en bellen voor privé doeleinden dan hun oudere collega’s, wat neerkomt op ruim vier uur.
Regels
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat hoe groter het bedrijf is, hoe groter de kans is dat er duidelijke regels zijn gesteld over privé surfen, bellen en mailen. De controle op naleving van deze regels laat echter te wensen over. Slechts eenderde van de ondervraagden wordt daadwerkelijk gecontroleerd en vooral binnen de overheid en de non-profit is dit percentage laag: 27 procent.
Het afsluiten van toegang tot bepaalde websites behoort ook tot de inperkingmogelijkheden. Vooral grote bedrijven grijpen naar deze optie, binnen kleine bedrijven wordt hiervan nauwelijks gebruik gemaakt, blijkt uit het onderzoek. Jacob Verschuur, directeur ict-leadership vindt sociale controle op de werkvloer belangrijk en roept managers op om strenger de gestelde regels na te leven. "Ook in een krappe arbeidsmarkt moet je als manager een grens durven stellen, straks is het einde zoek. Juist regelgeving en de naleving hiervan zijn uitstekende methoden om misbruik te voorkomen en aan te pakken."
En hoeveel tijd besteedt men aan het “voor het werk” even opzoeken, nakijken of lezen van iets in eigen tijd? Die utopie van een 100% productiviteit heeft meer kans van slagen bij het aantrekken van lijfeigenen ..
En die toename is goed, allemaal gratis advies activiteiten. waarom in je eentje doorploeteren als je ook iemand om hulp kunt vragen, of even wat afleiding zoeken ter inspiratie.
De meeste mensen zijn niet bezig met bollen pellen maar met kennis intensief werk.
Meer op mijn blog http://www.volkskrantblog.nl/bericht/175217
Een oproep aan alle bazen van Nederland om hun kenniswerkers wat ruimte voor inspiratie te gunnen.