Met de lancering van de laatste drie satellieten heeft Rusland de eerste fase van een eigen gps-systeem afgerond. ‘Glonass’ heeft bereik over heel het land en maakt de Russen minder afhankelijk van het Amerikaanse gps. In 2009 krijgt het systeem wereldwijd bereik.
Eerder deze week heeft het Russische leger drie satellieten in een baan om de aarde gebracht. Dat gebeurde vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan. De kunstmanen zijn onderdeel van navigatiesysteem Glonass, dat op dit moment heel Rusland bestrijkt. Over twee jaar, als het systeem uit 29 satellieten bestaat, kan het wereldwijd worden gebruikt. Glonass, afkorting van Global Navigation Satellite System, wordt beheerd door het Russische leger.
Met het systeem wil Rusland minder afhankelijk zijn van de Verenigde Staten, die eigenaar is van het wereldwijde gps-systeem. Ook Europa wil met zijn eigen gps-project Galileo onafhankelijk van de VS worden.
Verouderd
Het Glonass-systeem is begonnen in de jaren zeventig en tachtig. Het project raakte echter verouderd doordat het land er lange tijd niet in investeerde. Het Kremlin besloot eerder dit jaar het project nieuw leven in te blazen met een investering van 380 miljard dollar. Afgelopen oktober werden ook al drie satellieten in een baan om de aarde geschoten. Een maand eerder knalde een draagraket, nodig om de kunstmanen buiten de atmosfeer te brengen, op een Japanse communicatiesatelliet.