De verwachtingen bij een SOA implementering sluiten in de praktijk niet altijd aan met de resultaten die men aan het eind van het traject verkrijgt. Vele bedrijven verwachten namelijk dat ze met een SOA traject een complete oplossing geïmplementeerd krijgen. SOA moet men echter niet als oplossing zien, maar meer als een middel.
Als een bedrijf een oplossing wil hebben, dan moet men bijvoorbeeld kijken naar een ERP software pakket. Dan krijg je een oplossing met een compleet ingerichte business data architectuur, tooling en voor-geconfigureerde bedrijfsprocessen of templates. Een bedrijf hoeft alleen maar de hardware aan te schaffen, de software erop te installeren en dan kan men in principe gelijk aan de slag. Het duurt dan nog wel een aantal projecten voordat men de processen optimaal geconfigureerd heeft, maar men heeft in ieder geval vanaf het begin een complete oplossing in huis.
SOA geeft dit echter niet. Of in ieder geval niet direct. SOA zoals de acronym aangeeft is een architectuur. Het geeft de architectuur en de tooling, maar niet ingerichte voor-geconfigureerde bedrijfsprocessen. De bedrijfsprocessen moeten van gronds af aan opgezet worden en zorgen dat die aan de lange termijn visie voldoen.
SOA heeft echter wel een twee grote voordelen ten opzichte van een pakket implementering. Men behoudt enerzijds namelijk de investeringen in reeds bestaande bedrijfssystemen en applicaties. Een SOA maakt het mogelijk processen te orchesteren en monitoren over verschillende heterogene platformen zonder de bestaande systemen weg te migreren, omdat deze legacy systemen door de SOA standaardisatie makkelijk ontkoppeld kunnen worden. Anderzijds is men met een SOA niet gebonden aan de boundaries van het software pakket. SOA overstijgt een applicatie platform en richt zich op end-to-end bedrijfsprocessen.
En dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk als men naar de evolutie kijkt hoe applicatie ontwikkeling zich heeft ontwikkeld van de monolitische applicaties in de zeventige jaren naar geïntegreerde applicatie platformen met Enterprise Architectuur Integratie (EAI) in de 90's tot de introductie van composiete applicaties van nu. En SOA is hier alleen het middel en de lijm tussen de horizontale applicatie platformen en de verticale departement overkoepelende bedrijfsprocessen.