De eerste Blackbox – een rekencentrum van Sun in een zeecontainer – in Europa komt in Nijmegen te staan. Het Universitair Medisch Centrum St. Radboud heeft er een gekocht om extra snel serverruimte te creëren, omdat de huidige serverfarm vol zit.
Nijmegen krijgt de primeur van het eerste mobiele datacenter van Europa. De Blackbox komt te staan bij het Universitair Medisch Centrum St. Radboud. John van de Loo, manager Services bij de Stafdienst Informatievoorziening van het ziekenhuis, kwam een jaar geleden de Blackbox op internet tegen. Zijn belangstelling was meteen gewekt.
Sun Blackbox
Toen begin juli dit jaar de Blackbox zijn opwachting maakte bij het Nederlandse hoofdkantoor van Sun in Amersfoort was hij dan ook meteen van de partij. "Ik wilde er een kopen, maar zonder Sun-apparatuur erin, omdat ik ons eigen materiaal wilde gebruiken", vertelt Van de Loo. De koop is opmerkelijk, omdat de Blackbox officieel eigenlijk nog niet op de productenlijst van Sun staat. Overigens wordt elke Blackbox naar de wensen van de klant bij Sun in Silicon Valley gemodificeerd.
De belangrijkste reden voor aankoop is dat de huidige primaire serverfarm vol zit, zowel fysiek als qua energiegebruik. Het lukt niet meer om voldoende stroom naar deze locatie te krijgen. Er komt een nieuw rekencentrum in of bij Nijmegen, maar het duurt wel drie tot vijf jaar voordat dat klaar is. In de tussentijd is er toch meer serveruimte nodig.
Maximale stroomtoevoer
Op de achtergrond speelt de ontwikkeling dat steeds meer regionale ziekenhuizen te kennen hebben gegeven bij het UMC St. Radboud te willen aankloppen voor computerwerk. Ook de acht UMC’s in Nederland willen meer samenwerken op dit vlak.
Van de Loo ziet in de Blackbox een oplossing om meteen te kunnen beschikken over extra capaciteit. Het voordeel van de container is dat je hem overal kunt neerzetten. "Wij hebben onze campus in verschillende verzorgingsgebieden opgedeeld, met elk hun maximale stroomtoevoer. We kunnen de container op een plek zetten waar we nog stroom over hebben."
Ik zie in de Blackbox niet alleen een oplossing om meteen te kunnen beschikken over (extra) capaciteit. Het voordeel van de Blackbox is dat je deze overal kunt neerzetten en snel kunt verplaatsen. De Blackbox is ook uitermate geschikt om in een Calamiteitenplan opgenomen te worden. Ik kan mij voorstellen dat er zelfs organisaties als bijvoorbeeld Kender of Sun zelf en met een echt optimale combinatie als bijvoorbeeld BackupNed zijn die hier op inspelen en deze oplossing bij bedrijven gaan aanbieden. Je hebt niet alleen je server/datacenter-probleem bij calamiteiten opgelost maar ook gelijktijdig het probleem getackled waar je de benodigde ruimte moet inhuren. Nu is het zelfs mogelijk om op eigen terrein in no-time verder te kunnen gaan. een echt optimale combinatie die zelfs tegen minder kosten uitvoerbaar is.