Nog even houdt Cor Stutterheim (1946) kantoor bij LogicaCMG in Amstelveen. De in november afgezwaaide president-commissaris handelt de lopende zaken af. ‘Mister CMG’ heeft ruim veertig jaar in de automatisering gezeten. In zijn optiek staat de branche nog steeds in de kinderschoenen. “Uiteindelijk wordt de ict-sector een constructie-industrie, net als de bouw.”
Cor Stutterheim trad in februari 1970 in dienst als eerste Nederlandse medewerker van CMG in Nederland. Na bijna veertig jaar bij het bedrijf – ook na de fusie met Logica – gezeten te hebben is hij afgelopen 1 november met pensioen gegaan. Sinds de aankondiging van zijn vertrek kreeg hij talloze verzoeken. Om bijvoorbeeld commissaris bij een bedrijf te worden, in het sprekerscircuit mee te draaien of boeken te schrijven. Op last van zijn vrouw moet hij voorlopig ‘nee’ zeggen. "Dat vind ik moeilijk", erkent hij. "Vermoedelijk blijf ik betrokken bij de ict-branche, maar in welke rol is nog onduidelijk." Stutterheim is zelfs gevraagd een bedrijf naar de beurs te brengen, maar ook dat verzoek hield hij af. Daarvoor ligt zijn hart te veel bij LogicaCMG. "Ik zal me niet snel verbinden aan andere it-bedrijven. Al wil ik geen Heintje Davids worden die steeds terugkeert bij het bedrijf."
Emotioneel
Of hij trots is op het bedrijf dat hij vanaf 1970 opbouwde? Na enige aarzeling antwoordt Stutterheim bevestigend. "Ja, wel trots. Er staat internationaal een bedrijf waaraan ik heb bijgedragen." Het doet hem ‘emotioneel pijn’ dat de naam CMG per 1 januari 2008 verdwijnt en de ict-dienstverlener gewoon Logica gaat heten. "Natuurlijk had ik het onder CMG-vlag willen uitdragen, maar dat was helaas niet mogelijk. Het is een logische en verstandige stap." Stutterheim vertelt dat er steeds meer vragen rezen over de naam, zeker nadat in 2005 het Franse Unilog aan het bedrijf werd toegevoegd en in 2006 het Zweedse WM-data. "Bovendien is ‘CMG’ in veel talen lastig uit te spreken."
Bouw
LogicaCMG heeft een trouwe klantenkring, waaronder de overheid. Stutterheim is er trots op dat alle departementen, inclusief het torentje van Balkenende, nog steeds klant zijn van het bedrijf. "De Nederlandse overheid is als opdrachtgever van vitaal belang voor dienstverlenende bedrijven." Op de aanzwellende storm van kritiek op de mislukte ict-projecten van de overheid reageert hij laconiek. "Er gaat ook een hoop goed. Binnen de overheid verandert er dagelijks zo veel dat het lastig is van te voren concreet te omschrijven wat er aan ict nodig is." Wel pleit hij voor een strakkere aansturing: grote ict-projecten moeten wat hem betreft eens in de twee weken beoordeeld worden. Stutterheim wijst op Groot-Brittannië waar gesproken wordt over ict als een ‘construction industry’. "Onze industrie gaat steeds meer op de bouwwereld lijken. Er is een raamwerk (het bouwplan) en daarbinnen passen allerlei bouwsegmenten die it-partners volgens vaste specificaties, prijs en opleverdatum afleveren."
Lees ook het volledige afscheidsinterview: ‘Cor Stutterheim zwaait af, maar niet voorgoed’
Sinds wanneer heeft Cor verstand van de IT markt en strategische beleid? Cor was een uitstekende en enthousiaste verkoper, maar als Executive manager kwam hij steeds weer in de problemen door zijn mulo niveau. Hij heeft een prachtig en financieel heel erg gezond bedrijf van Barbara Ward overgenomen en bijna failliet laten gaan. Hij liet keer op keer de aandeelhouders overnames betalen die niet terug te verdienen waren. En steeds weer kwam er een wending van de bedrijfskoers, om bijna altijd weer bij hetzelfde business model uit te komen. Vraag liever aan succesvolle managers welke kant het waarschijnlijk opgaat.