De handelsmissie High Tech Connections eind september naar San Francisco heeft deelnemers vooral veel inspiratie opgeleverd. Concrete contracten of samenwerkingen zijn er nog weinig te melden, zo blijkt uit een belrondje langs deelnemers van de reis.
Concrete contracten of opdrachten zijn nog niet te melden na de handelsmissie High Tech Connections naar San Francisco. Ondernemingen als Microsoft en IBM reisden mee. "Als Amerikaans bedrijf ging IBM natuurlijk niet naar Amerika om er lokale contacten op te doen", zegt Mark Esseboom, directeur Overheidsprogramma’s bij IBM Nederland. Er zijn uit de reis nog geen concrete contracten, joint ventures of onderzoeken voortgekomen, vertelt hij.
Het zwaartepunt van de reis lag voor IBM vooral op de gebieden gezondheidszorg en biotechnologie. "Met de Nederlandse bedrijven die uit deze sectoren meereisden, hebben wij intensief gesproken." Op termijn verwacht Esseboom dat daar iets concreets uit voortkomt. "De gesprekken daarover lopen nog."
Supercomputer
Directeur Anwar Osseyran van reken- en netwerkdienstenleverancier SARA benutte de reis om contacten te leggen bij de universiteit van Californië in Berkley. Binnenkort bezoekt directeur Horst Simon van het aan deze universiteit verbonden NERSC Computer Center Nederland. "Simon is een grote bekende binnen de supercomputing gremia en de samenwerking tussen NERSC en SARA zal Amsterdams postitie internationaal versterken en ons land helpen om een Europees ICT Supernode in Nederland te vestigen", zegt Osseyran.
Venture Lab
Het inspirerendst aan de reis vond senior consultant Jaap van Tilburg van Nikos zijn bezoek aan het zogeheten ‘Plug-and-play Center’ van de Stanford University in het nabijgelegen Palo Alto. Van Tilburg is al twintig jaar bezig high tech-ondernemers te koppelen aan wetenschap. Het Plug-and-play Center leverde inspiratie op voor plannen voor een pre-incubator Venture Lab Twente.
In het Venture Lab Twente wil Nikos groepen van ongeveer zestig high tech-ondernemers koppelen aan ervaren ondernemers, wetenschappers en studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. "Het wordt een soort pre-incubator, waar ondernemende types terechtkunnen die weten dat zij iets willen met techniek, maar nog niet precies weten wat." In het Venture Lab Twente kunnen zij de kennis opdoen die nodig is voor het opstellen van een businessplan gericht op ambitieuze groei. Ook bereidt het lab de starters voor op het contact met durfkapitaalverstrekkers.
Knap frustrerend
De eerste kennismaking met durfkapitaal is voor startende ondernemers vaak verwarrend, weet Van Tilburg. "Een durfkapitaalverstrekker laat gerust honderd ondernemers een businessplan schrijven, kiest er twee uit en laat de rest links liggen. Als je tot die 98 behoort, is dat knap frustrerend. Tenzij je weet hoe het werkt."
In het Venture Lab Twente worden de startende ondernemers gecoacht en krijgen zij ondersteuning van ervaren ondernemers, technologen en wetenschappers en studenten, die kennis leveren en marktonderzoek kunnen doen. Het Venture Lab Twente, waarbij onder andere Roel Pieper betrokken is, gaat volgend jaar van start.